MEKLING: Det er meklingsinstituttet som skal forsøke å få HK og Expert til å enes om avtaleforholdene i elektronikkjeden.

MEKLING: Det er meklingsinstituttet som skal forsøke å få HK og Expert til å enes om avtaleforholdene i elektronikkjeden.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Expert og HK skal til mekling om tariffavtalene

Handel og Kontors krav om videreføring av tariffavtalene i Expert blir gjenstand for mekling på mandag.
08.04.2016
16:36
08.04.2016 16:36

lene.svenning@lomedia.no

Elektronikkjeden Expert har nektet å videreføre tariffavtalene for sine 23 egeneide butikker etter at de meldte seg ut av arbeidsgiverorganisasjonen Virke. Torsdag fikk imidlertid HK bekreftet at Expert sier ja til å signere tariffavtalene for omlag halvparten av disse butikkene. Det er fordi et flertall av de ansatte i de aktuelle butikkene skal ha stemt ja til fortsatt å ha tariffavtale framfor bedriftens egen bonusavtale – en avstemning som HK forøvrig har vært sterkt kritisk til.

HKs krav om tariffavtale på de øvrige butikkene blir imidlertid gjenstand for mekling hos kretsmekleren på mandag.

Les også: Massiv støtte til de HK-organiserte i Expert

Klare for streik

Handel og Kontors nestleder Bjørn Mietinen håper Expert vil undertegne tariffavtalene for de aktuelle butikkene under meklingen. Ellers blir det streik.

– I de fleste tilfeller pleier det å gå bra. Hvis ikke må vi gjennomføre normal prosedyre og gå til konflikt. Slik er arbeidslivets spilleregler, sier han til HK-Nytt.

Streiken kan iverksettes tidligst fredag i neste uke, etter arbeidstvistloven.

Les også: Kundene raser mot Expert

Expert håper å unngå streik

Morten Hovland, personalleder i Expert, håper at streik kan unngås.

– Vi ønsker ingen streik, det håper jeg ikke at det blir. Det er vårt utgangspunkt når vi går inn i meklingsmøtet, og det samme utgangspunktet regner jeg med at Handel og Kontor også har, sier han til HK-Nytt.

Hovland vil ikke svare ja eller nei på spørsmålet om han kommer til å skrive under på tariffavtalene under meklingen på mandag.

– Vi er opptatt av det lokale demokratiet. De ansatte har selv valgt om de vil ha tariffavtale eller ikke gjennom avstemninger på butikkene. Det synes vi er den mest korrekte måten å gjøre det på. HK kan ikke overprøve medlemmene sine, sier Hovland.

08.04.2016
16:36
08.04.2016 16:36