JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Retningslinjer for bruk av kunstig intelligens (KI) i LO Media

«Redaktøren og den enkelte redaksjonelle medarbeider skal verne om sin uavhengighet, integritet og troverdighet», står det i Vær varsom-plakatens punkt 2.2. Pressens etiske regelverk legger føringer for hvordan vi jobber med kunstig intelligens (KI) i LO Media.
13.02.2024
12:35
13.02.2024 12:48

I LO Media kan vi bruke kunstig intelligens som verktøy, men vi skal bruke det kritisk og varsomt. Når vi bruker KI-verktøy eller tjenester, skal vi være åpne om våre arbeidsmetoder. Leserne skal være trygge på at alle redaksjonelle avgjørelser er tatt av mennesker.

Innhold skapt av mennesker har en egen kvalitet kunstig intelligens foreløpig ikke klarer å erstatte. I LO Media skal vi være svært bevisst hver gang vi bruker KI til å erstatte menneskeskapt innhold. 

• All bruk av KI skal godkjennes av redaktør

Vi skal ikke publisere KI-generert tekst og presentere det som journalistikk. Unntaket er hvis det er journalistisk relevant, for eksempel i en artikkel som handler om KI.

Alt materiale som er innhenta ved hjelp av KI-verktøy, skal bearbeides av mennesker.

• Ikke publiser KI-genererte bilder som kan forveksles med et fotografi 

 «Vern om det journalistiske fotografiets troverdighet», står det i Vær varsom-plakatens punkt 4.11. Derfor skal vi ikke publisere KI-genererte bilder eller videoer som er fotorealistiske, med mindre det er journalistisk relevant og tydelig for leseren.

Ikke bruk KI til forbedring eller redigering av foto utover tradisjonell bildebehandling.

Vi kan bruke KI-genererte illustrasjoner som tydelig framstår som illustrasjoner og som er godt merka. All bruk skal godkjennes av redaktør før publisering.

• Vi skal ikke bruke KI som kilde

All informasjon som er framskaffa ved hjelp av kunstig intelligens skal sjekkes mot andre kilder.

• Sensitivt materiale skal ikke deles med KI

Ikke last opp upublisert materiale i tjenester vi ikke har kontroll på. Generelt skal vi vise varsomhet med å dele upublisert materiale i nettbaserte KI-tjenester.

• Alt innhold generert av KI skal merkes tydelig og forståelig ved publisering

Vi skal også merke med hvilken tjeneste som er brukt.

Når det har en hensikt, skal vi også opplyse om hvilke KI-verktøy redaksjonen har brukt i arbeidet med saken, for eksempel i en faktaboks.