Springbrett til uføre – en mellomleders erkjennelse
iStockphoto
Regjeringen satte i 2014 ned et utvalg som skulle se på lovens bestemmelser knyttet til arbeidstid med sikte på å tilpasse framtidas behov. Da utvalget la fram sin innstilling i januar 2016, var ett av forslagene en ny stillingstittel kalt «delvis uavhengig stilling». Bakteppet er at det ifølge utredningen er få rapporterte brudd på unntaksbestemmelsene i dag, og et framtidig behov for tilpasning til arbeidslivet. De tar ikke høyde for store mørketall og et ønske om å unngå karrieremessig selvmord.
De som i dag er unntatt fra arbeidsmiljølovens bestemmelser om arbeidstid er avdelingsledere, butikksjefer og andre. Etter loven skal dette unntaket vurderes i hvert enkelt ansettelsesforhold. Dette virker ikke å være praksis. De ser heller på om det er «leder» i stillingstittelen eller ikke. Dette er med andre ord stillinger som ikke oppfyller lovens krav, og HK-Nytt har hatt mange saker om kjeder som må gi butikksjefer og avdelingssjefer ny kontrakt uten unntak fra lovbestemmelsene. Eksempler på kjeder som har blitt bedt om å endre kontrakter er blant annet Kiwi, Nille og Glitter.
Hva kjennetegner så denne gruppen med ansatte? Jo, de har tatt et valg og gjort en innsats for å komme et hakk høyere på karrierestigen. Mange av dem ønsker også å komme enda flere hakk oppover i bedriften. I et slikt øyemed er det klart at man står noen timer ekstra ved sykdom og kommer inn noen timer på fridag om de blir spurt, for å vise sjefene at vedkommendes ansvar er vel ivaretatt og fungerer optimalt. Kiwi-dommen med assisterende butikksjef er et godt eksempel på denne kulturen. Men hva gjør man når kravene blir uoppnåelige? Har man ambisjoner om opprykk vil man neppe klage på lønn eller overtid, en vil neppe si at en ikke strekker til i dagens jobb.
Fra min tid som bransjegruppeleder, som regionstillitsvalgt og nå som nestleder i HK lokalt, møter jeg flere som mener de er utbrente, men som likevel ikke vil lage sak. Jeg forstår dem godt. Man jobber ikke 200-300 timer gratis overtid for så å risikere framtida. Men NOEN må si ifra.
Med forslag om ny stillingskategori – delvis uavhengig stilling – kan kjedene fortsette praksisen, i stedet for å bli bedt om å endre de ulovlige kontraktene som finnes. Så lenge gjennomsnittet ikke overstiger 48 timer uka i 16 uker. Lovlig slavearbeid vil jeg kalle det. Vi vil få flere ansatte som jobber utover evne og vi vil se en lang kø i uførelinjen av utbrente mellomledere. Alt for å gjøre det billigere for bedriften å misbruke ambisjonene til de ansatte. Verneloven står for fall!
Tor Andreas Bremnes
HK region Vest
Flere saker
Sammen med sine kolleger står Inger Marie Hagen ved OsloMet bak Medbestemmelsesbarometeret. Den viser at mer enn hver femte arbeidstaker gir uttrykk for misnøye med ledelsen.
Kasper Holgersen
Hva er det største problemet på jobben? Jo, det er sjefen
Brian Cliff Olguin
Dårlig lønn og uforutsigbare vaktplaner gjorde at Elkjøp-ansatte tok grep
Charlie Kirk er en høyreradikal aktivist i USA. 31-åringen har blitt en av de største stjernene i Donald Trumps MAGA-bevegelse. Bildet av Kirk ble brukt under konferansen for å vise fascismens forvandling fra militærstøvler til skreddesydde dresser.
Alex Brandon / AP / NTB
Fascismens nye klær: – De går ikke lenger rundt i militærstøvler, men i skreddersydde dresser
FORNØYD: Tariffavtalen har ikke bare gitt bedre lønn for Karwan Karimi og kollegene hos HelloFresh sitt pakkelager.
Brian Cliff Olguin
Ble lei av å tjene lite og fryse
– Det er god norsk skikk at vi forholder oss til de avtalene vi har inngått. I spørsmål om arbeidslivet forsøker vi å løse ting sammen med partene, sa arbeidsminister Tonje Brenna.
Jan-Erik Østlie
Kutt i sykelønna: Stortinget har det siste ordet
ENIGE: HK-leder Christopher Beckham, mekler Nils Ole Bay og AAF-direktør Knut Nordby. Bildet ble tatt da meklingen startet tirsdag morgen.
Herman Bjørnson Hagen