JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forhandlingsstart i Polet

De HK-tillitsvalgte i Vinmonopolet møtte i ettermiddag ledelsen til lønnsforhandlinger. Kravet? 6,5 prosent lønnsvekst.
27.04.2010
13:27
16.12.2013 13:09

lene.svenning@lomedia.no

De såkalte A-delsforhandlingene med arbeidsgiverorganisasjonen Spekter er gjennomført. Her fikk de Vinmonopol-ansatte 1.950 kroner mer i året, altså én krone i timen. I tillegg har de fått en femtiøring i timen, som de nå skal forhandle med Vinmonopolet om hvordan skal fordeles.

Etterslep

I ettermiddag startet de såkalte B-delsforhandlingene. HKs delegasjon hadde med seg en bunke krav på vei til Vinmonopolets hovedkontor. Til sammen vil de ha 6,5 prosent lønnsøkning.

– I fjor fikk vi 3,3 prosent, mens gjennomsnittet i Spekter-bedriftene ble 4,1 prosent. Dette etterslepet skal vi ta igjen. Dessuten skal vi også ha igjen for produktivitetsøkningen i Vinmonopolet, forklarer HK-tillitsvalgt Gunnar Sagstad.

– Vi må ha noe igjen for de fine ordene Vinmonopolet profilerer seg med, for vi kan ikke leve av det alene, legger hovedtillitsvalgt Helge Storvik til.

Flere krav

HK-delegasjonen vil ikke bare øke timelønna. Med seg har de også krav om å øke fagbrevtillegget fra 10 til 12 kroner, og om å endre innslagspunktet for ubekvemstillegg. Dessuten vil de tariffeste at ingen skal ha arbeidskontrakter på mindre enn 14 timer i uka. De tillitsvalgte vil også få slått fast at ansatte i Vinmonopolet ikke skal være alene på jobb.

– Det gjelder først og fremst de små butikkene. Dette handler om de ansattes sikkerhet, sier Storvik.

Uten mekling?

B-delsforhandlingene skal være ferdige i morgen. Blir de ikke enige, kan HK be om bistand fra LO Stat. Så langt har 17 Spekter-bedrifter bedt om det. Men HK vil helst klare seg uten.

– Vi har ambisjoner om det. Men vi kan jo ende i både mekling og streik, sier forhandlingsleder Karin Solum, som ikke utelukker noen muligheter.

Fristen for å be om bistand er satt til 3. mai, og disse forhandlingene skal være ferdige innen 7. mai.

27.04.2010
13:27
16.12.2013 13:09