SAMME RAMME: LO-nestleder og forhandlingsleder Tor-Arne Solbakken satser på å bli enige i lønnsforhandlingene med Virke i løpet av fredagen. Virkes forhandlingsdirektør Inger Lise Blyverket (t.v.) tar imot LO-delegasjonen.

SAMME RAMME: LO-nestleder og forhandlingsleder Tor-Arne Solbakken satser på å bli enige i lønnsforhandlingene med Virke i løpet av fredagen. Virkes forhandlingsdirektør Inger Lise Blyverket (t.v.) tar imot LO-delegasjonen.

Martin Guttormsen Slørdal

Tariffoppgjør i gang mellom LO og Virke:

LO forventer samme lønnstillegg fra Virke

LO-nestleder Tor Arne Solbakken vil ha de samme lønnstilleggene som i NHO-oppgjøret.
16.03.2017
15:27
26.04.2017 16:46

lene.svenning@lomedia.no

Torsdag ettermiddag møttes LO og arbeidsgiverorganisasjonen Virke til lønnsoppgjør. LO-nestleder Tor-Arne Solbakken forventer seg ingen overraskelser. Han stiller krav om at medlemmene som går på overenskomster hvor Virke er part, får det samme resultatet som etter forhandlingene mellom LO og NHO.

På tirsdag ble LO og NHO enige om et generelt lønnstillegg på femti øre i timen til alle, og ytterligere 1,50 kroner i lavlønnstillegg. På årsbasis blir det 1.000 kroner til alle, og nær 4.000 kroner til de som er omfattet av tariffavtaler med et gjennomsnittlig lønnsnivå tilsvarende 90 prosent av industriarbeiderlønn.

Les også: Tariffavtale gir kraftig lønnshopp

Støtter opp om frontfaget

– Begge parter er lojale til frontfaget. Vi skal ha den samme lønnsutviklingen på dette området. Vi vet aldri hvilke diskusjoner som dukker opp, men når det er lite å dele, blir fordelingen viktig, sier han på vei inn til forhandlingene.

Forhandlingsdirektør Inger Lise Blyverket i Virke bekrefter langt på vei det Solbakken sier.

– Virke slutter opp om frontfaget så lojalt vi kan. Vi tar utgangspunkt i LO/NHO-oppgjørets ramme, men vi må tilpasse den til våre tariffavtaler og de økonomiske rammene, sier hun.

Ferdig på fredag

Årets tariffoppgjør er et såkalt mellomoppgjør, hvor det bare forhandles om penger. Oppgjøret er samordnet; det betyr at LO og LO-forbundene stiller med en felles delegasjon som forhandler om deres tariffavtaler under ett. I LO-delegasjonen hos Virke møter Handel og Kontor, Transportarbeiderforbundet, Norsk Tjenestemannslag, Fagforbundet, Fellesforbundet, Norsk Arbeidsmandsforbund og EL og IT Forbundet.

Det er ventet at forhandlingene skal være ferdige på fredag.

– Jeg har ikke tenkt å skaffe deg noe overtidsarbeid, flirer Solbakken til journalisten.

Les også: Lønna må opp med minst to prosent, ellers blir det nok et år med reallønnsnedgang

16.03.2017
15:27
26.04.2017 16:46