DUMT: Nina Hammer Thysse, hovedtillitsvalgt i Coop Gjesdal reagerte på at lavlønnstilleggene forsvant. Nå legger HK ballen død.

DUMT: Nina Hammer Thysse, hovedtillitsvalgt i Coop Gjesdal reagerte på at lavlønnstilleggene forsvant. Nå legger HK ballen død.

Martin Guttormsen Slørdal

HK lar lavlønnskrangel i Coop ligge

HK-tillitsvalgt Nina Hammer Thysse aksepterer avgjørelsen.
30.03.2020
11:32
30.03.2020 11:32

lene.svenning@lomedia.no

– Vi reagerer kraftig på hvordan Samfo har instruert butikkene. Praksisen bryter totalt med hele tanken bak lavlønnsmodellen som er ment å løfte lavtlønte ut av lavlønnsfella. Coops praksis hindrer de ansatte i å noen gang skulle kunne nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, sa forbundsleder Trine Lise Sundnes til HK-Nytt i mai i fjor.

Nå er tonen en annen.

Carina hjelper permitterte med boliglånene: – Det er mange frustrerte kunder nå

Tillegg ble «spist opp»

Bakgrunnen for harmen var at Samfo, Coops arbeidsgiverorganisasjon, hadde rådet samvirkelagene til å redusere de butikkansattes lavlønnstillegg fra de to siste lønnsoppgjørene i takt med andre lønnsøkninger. Når Coop-ansatte gikk opp i lønn som følge av ansiennitetsopprykk, fagbrevtillegg eller garantilønnstillegg, ble lavlønnstillegget redusert tilsvarende.

Nina Hammer Thysse, hovedtillitsvalgt i Coop Gjesdal, var en av dem som reagerte på denne praksisen. Hun tok saken opp med sin arbeidsgiver, men fikk beskjed om at de bare gjorde som Samfo sa. Dermed gikk Thysse til HK.

Forbundet tok dette opp med Samfo, uten at partene kom til enighet. Forbundet opplyste at de vurderte å ta saken til Arbeidsretten. Men nå lar HK saken ligge.

HK og NHO lager en ny tariffavtale for ansatte i varehandelen

Samfo er historie

– Vi går ikke videre med denne tvisten all den tid Samfo er avviklet, sier Sundnes til HK-Nytt.

1. februar ble nemlig arbeidsgiverorganisasjonen lagt ned. Samvirkelagene har meldt seg inn i Virke.

Nina Hammer Thysse er skuffet.

– Jeg synes det er dumt, men hvis Trine Lise Sundnes sier at det må bli sånn, stoler jeg på henne. Da får det bare være sånn, vi får bare svelge den, sier hun.

MELD DEG PÅ HK-NYTTS NYHETSBREV

30.03.2020
11:32
30.03.2020 11:32