JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Coop kutter i de ansattes lavlønnstillegg

– Dette er en pussig måte å tolke lønnsoppgjøret på, sier Nina Hammer Thysse, hoved­tillitsvalgt i Coop Gjesdal.
PROTESTERER: Hovedtillitsvalgt Nina Hammer Thysse i Coop Gjesdal liker ikke at de ansatte blir fratatt lavlønnstillegget.

PROTESTERER: Hovedtillitsvalgt Nina Hammer Thysse i Coop Gjesdal liker ikke at de ansatte blir fratatt lavlønnstillegget.

Martin Guttormsen Slørdal

lene.svenning@lomedia.no

De ansatte i Coop-butikkene fikk lavlønnstillegg både i fjorårets og i årets sentrale lønnsoppgjør. Men disse tilleggene har forsvunnet i takt med andre lønnsøkninger gitt igjennom året: Når de ansatte får lønnsøkning på grunn av økt ansiennitet, kompetanse eller garantilønnstillegg, skal det regnes imot lavlønnstillegget som ble gitt i de sentrale tariffoppgjørene. Det har nemlig arbeidsgiverorganisasjonen Samfo rådet Coop-butikkene til å gjøre.

LES OGSÅ: I denne butikken kan kundene handle mens de ansatte sover

Tillegget «spises opp»

Vi tar det sakte: De siste to årene har de ansatte i Coop-butikkene fått lavlønnstillegg, som vanlig er, mens det ikke har blitt gitt til de ansatte i resten av varehandelen. Årsaken er at lønnsstatistikken er forskjellig: Mens butikkansatte i Coop har en lønn under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn og får lavlønnstillegg, havner butikkansatte i Virke-området over 90 prosent, og får ikke lavlønnstillegg. Det er fordi flere enn butikkansatte, blant annet lageransatte, regnes inn i statistikken LO og Virke legger til grunn i sine forhandlinger. HK og Samfo er imidlertid enige om at minstelønnssatsene i de to tariffavtalene i varehandelen skal være like. Derfor har lavlønnstillegget i Coop ikke blitt lagt på minstelønnssatsene, men gitt til den enkelte ansatte. Men Samfo har altså rådet Coop-butikkene til å «spise opp» de ansattes lavlønnstillegg i takt med andre lønnsøkninger i løpet av året.

LES OGSÅ: Trine er lavtlønnet, men får ikke lavlønnstillegg

Flere reagerer

Nina Hammer Thysse, hovedtillitsvalgt i samvirkelaget Coop Gjesdal, er en av flere tillitsvalgte i Coop som har klaget til HK på at lavlønnstillegget har blitt spist opp av andre lønnsøkninger.

– Jeg har tatt det opp med ledelsen også, men de sier bare at de gjør som Samfo sier. Dette er en pussig måte å tolke lønnoppgjøret på, sier hun til HK-Nytt.

Thysse forteller at flere av HK-medlemmene i Coop Gjesdal har reagert på dette.

– Nå er HK på saken, så får vi se hvordan dette løser seg, sier hun.

FÅ NYHETSBREV FRA HK-NYTT

Til Arbeidsretten?

For slik skal det ikke være, mener HK. Coops praksis er i strid med to prinsipper som er nedfelt i tariffavtalen, hevder forbundet: At alle ansatte skal lønnes over satsene, og at det skal foregå reelle lokale forhandlinger på arbeidsplassene.

– Vi reagerer kraftig på hvordan Samfo har instruert butikkene. Praksisen bryter totalt med hele tanken bak lavlønnsmodellen som er ment å løfte lavtlønte ut av lavlønnsfella. Coops praksis hindrer de ansatte i å noen gang skulle kunne nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, sier HK-leder Trine Lise Sundnes til HK-Nytt.

Hun mener Samfo urettmessig blander seg inn i de lokale forhandlingene i samvirkelagene.

– Samfo underminerer muligheten til å få til gode og riktige lokale forhandlinger. Slike direktiver fra «oven» om at lavlønnstilleggene skal motregnes andre tillegg gjør at vi aldri kommer i mål med å heve lønnsnivået i tariffavtalen, sier hun.

HK har allerede tatt dette opp med Samfo. I januar møttes partene for å diskutere saken, men de ble ikke enige. Derfor vurderer HK nå å trekke Samfo for Arbeidsretten.

– Denne praksisen må opphøre, den er helt uakseptabel, sier Sundnes.

Forskjellsbehandling

Torgeir Kroken, direktør i Samfo, mener det er konkurransevridende at Coop-butikkene må utbetale et lavlønnstillegg til sine ansatte, mens resten av varehandelen ikke må det.

– Jeg mener det er en bevisst forskjellsbehandling i måten dette beregnes. Hadde Coop vært medlem i Virke ville vi hatt lavere satser. At tilknyting til arbeidsgiverforening skal være avgjørende for lønnssatser innenfor samme bransje er helt uvanlig. Av den grunn har vi rådet samvirkelagene til å foreta en utjevning ved ansiennitetsopprykk og satshevinger. Jeg vil understreke at dette har vi vært åpne om overfor LO og HK, sier Kroken.

Han avviser at alle ansatte må ligge over minstelønnssatsene, slik HK hevder, og stiller seg uforstående til påstanden om at denne praksisen går ut over lokale lønnsforhandlinger.

– Vår anbefaling og nødvendige håndtering er ingen ønskesituasjon. Problemet er måten LO og Virke velger å vekte sine statistikker. Det er det som er avgjørende for at det blir sånn, sier han.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

Dette sier tariffavtalen:

§ 7.2.: «De fastsatte lønnssatser er minstelønnssatser (se bilag 1). De ansatte skal etter en samlet vurdering av faktorene som er nevnt i etterfølgende fellesbestemmelser, lønnes utover de fastsatte minstelønnssatser. Den gjennomsnittlige størrelse av disse tillegg skal avpasses etter så vel stedlige som bransje- og driftsmessige forhold»

Kilde: Landsoverenskomsten HK/LO og Samfo

Dette sier tariffavtalen:

§ 7.2.: «De fastsatte lønnssatser er minstelønnssatser (se bilag 1). De ansatte skal etter en samlet vurdering av faktorene som er nevnt i etterfølgende fellesbestemmelser, lønnes utover de fastsatte minstelønnssatser. Den gjennomsnittlige størrelse av disse tillegg skal avpasses etter så vel stedlige som bransje- og driftsmessige forhold»

Kilde: Landsoverenskomsten HK/LO og Samfo