FORNØYD: Cecilie Wirkola, tillitsvalgt i Sparebank1 Nord-Norge, er fornøyd med at ingen blir sagt opp når 16 lokalkontorer legges ned.
Erlend Angelo
LO i Nordland er frustrert over at Sparebank1 legger ned 16 kontorer i nord. Den tillitsvalgte i banken er uenig i kritikken
Sparebank1 Nord-Norge skal kutte 40 millioner i året. Derfor forsvinner 16 lokalkontorer – men nedbemanningen skjer uten oppsigelser.
erlend@lomedia.no
16 av 31 kontorer i Sparebank1 Nord-Norge legges ned, opplyste selskapet i september. Mer digitale kunder i kombinasjon med at inntjeningen i selskapet skal opp, betyr at antall lokale kontorer må ned, var konklusjonen
35 ansatte blir berørt – men ingen mister jobben kan tillitsvalgt Cecilie Wirkola fortelle til HK-Nytt.
– Vi har hele tiden hatt tillit til ledelsen som sa at de som ønsket å få være med videre, får det. Og det har nå ledelsen bevist. Ingen blir oppsagt, og det vi i LO Finans Sparebank1 Nord-Norge meget fornøyd med, sier Wirkola.
De som ikke er med videre har takket ja til sluttpakker av ulike årsaker. Noen går av med pensjon, andre har funnet nye jobber.
Nøyaktig hvor mange som slutter kontra blir med videre, er fortsatt ikke helt avklart.
Les også: Intern splid i AOF om fremtidig organisering: – Vi frykter «fiendtlig overtakelse»
LO i Nordland mener LO må ta grep
Arbeidet med nedbemanningene har skjedd fort. Kontorene stenges allerede 1.1.2021.
LO i Nordland er ikke imponert over at Sparebank1 Nord-Norge stenger ned så mange kontorer. De peker på at banken i fjor kunne betale ut 402 millioner kroner i utbytte, etter et overskudd på 2,7 milliarder kroner.
«Vi ber om at LO Norge benytter sitt eierskap i Sparebank 1 Gruppen til å bremse sentraliseringsiveren i banken og at det gjøres en kraftinnsats slik at banken kan fortsette å gi gode tjenester til lokalbefolkninga i Nord-Norge og landet for øvrig. Hvis ikke, kan man i sannhet ikke fortsette å kalle Sparebank 1 for 'vår bank'.» heter det i uttalelsen vedtatt på regionkonferansen i LO Nordland.
Fortsatt dobbelt så mange kontorer
Tillitsvalgt Cecilie Wirkola kjenner seg ikke igjen i kritikken.
– Samhandling kunde og bank flyttes over på digitale kanaler. Denne trenden forventer vi fortsetter. Derfor må vi investere der for å henge med i konkurransen – og for å trygge jobbene våre i framtida, sier Wirkola, og understreker at de er opptatt av å ivareta lokal kompetanse også etter omstruktureringa.
Wirkola minner om at Sparebank1 fortsatt vil ha dobbelt så mange kontorer i nord som det de andre bankene har til sammen.
– Vi kjenner våre kunder best og vil strekke oss langt for å få til løsninger også for de få som ikke er blitt digitale. De aller fleste som har behov for fysiske møter vil ha et bankkontor tilgjengelig innenfor rimelig reiseavstand, mener Wirkola.
Les også: LO Finans HK skal doble antallet medlemmer. Nå må de verve per telefon og epost
Siste nytt
APPLAUS: Arbeidsminister Marte Mjøs Persen fikk applaus fra HKs representantskap da hun fortalte at mandatet til utvalget som skal vurdere reglene for nattarbeid i varehandelen er klart.
Brian Cliff Olguin
Nå skal det vurderes om butikkansatte skal kunne jobbe etter klokka 21 om kvelden
KAMPKLAR: HK-ledet Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
HK: Får ikke medlemmene økt kjøpekraft, blir det streik
Mye lest
LØNNSHOPP: Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Butikkansatte øker lønna med 1.300 kroner i måneden
– Det holder bare ikke. Dette skulle rettes opp i, sier leder i Pensjonistforbundet Jan Davidsen om at uføre alderspensjonister i 1954-kullet og senere ikke har fått tilbake «skjermingstillegget».
Håvard Sæbø