Intern splid i AOF om fremtidig organisering: – Vi frykter «fiendtlig overtakelse»
Studieforbundet AOF, som utdanner tillitsvalgte i fagbevegelsen, ville samle alle krefter i moderselskapet. AOF Vestlandet sa tydelig nei, men frykter fortsatt for egen uavhengighet.
UENIGHET: Det har vært store uenigheter innad om hvordan AOF skal organiseres i framtida. Klubblederen i AOF Vestlandet er spent på hva som venter.
Erlend Angelo
Saken oppsummert
erlend@lomedia.no
Skal Studieforbundet AOF legge ned lokale avdelinger og samle de ansatte i moderselskapet – eller skal de fortsette som i dag? Det er spørsmålet AOF har jobbet med det siste halvåret. AOF Norge, altså det sentrale leddet i AOF i dag, satte ned en arbeidsgruppe i mars – og der ble det konkludert med at avdelingene skulle legges inn under AOF Norge.
Fra rivende vekst til «bedriftsselgere»
AOF Vestlandet fant seg ikke i forslaget. De mener notatets konklusjoner betyr at de må innordne seg en modell som vil være ødeleggende for dem.
– AOF Norge ønsker å sentralisere store deler av funksjonene, så de få som står igjen lokalt være såkalte «bedriftsselgere». Det er stikk i strid med hvordan vi jobber i dag, og stikk i strid med vår suksessfaktor nummer en – nemlig den lokale tilknytningen til fagforeningene og arbeidslivet, sier HK-klubbleder Cathrine Westmork i AOF Vestlandet.
Deres ønske er å drive en aktiv avdeling med selvstendighet og lokalt fokus.
I høringsnotatet står det svart på hvitt at ingen skal miste jobben som følge av omorganiseringen. Det har Westmork svært liten tro på.
– Som vi alle vet vil en reduksjon i arbeidsstokken bli neste trinn i en slik måte å organisere på, sier hun.
Les også: Beckham, Sundset og Reitan innstilt som ny ledertrio i HK
Samarbeidsprosjekt
Motstanden fra Vestlandet førte fram. Organiseringsprosjektet, som ble støttet av HK-klubben sentralt i AOF Norge, ble til slutt foreslått avsluttet overfor styret – og det ble også vedtatt. Det vil bli jobbet videre med å etablere samarbeidsprosjekt for hele studieforbundet, opplyser daglig leder Tove Johansen i en epost til HK-Nytt.
«Vi har mange små og store fagområder, IT-systemer, kurs og annet som vi samarbeider om på tvers i AOF. Dette har de selvstendige avdelingene uttrykt et ønske om at vi fortsetter med. Hva dette vil være framover vil vi ha en løpende intern dialog om», fortsetter Johansen.
Forbereder seg på «fiendtlig overtakelse»
Westmork blir ikke beroliget av styrevedtaket, og er spent på hva «interne dialoger» framover betyr. Hun frykter at AOF Norge vil prøve seg på en slags «fiendtlig overtakelse» på sikt.
– Vi frykter at de vil løfte øksa på nytt. Kanskje kommer et ultimatum. Alt henger litt i limbo, men vi føler fortsatt at arbeidsplassene våre er trua, sier Westmork.
– Slaget er vunnet, krigen er ikke over?
– Ja, det er nok en ganske riktig retorikk. I så fall er vi beredt til å gå ytterligere i krigen. Med mål om samarbeid framfor sammenslåing.
AOF-sjef Tove Johansen skriver at «når organisasjonsprosjektet ble avsluttet så innebærer det at vi fortsetter med den organisasjonen vi har i dag».
Westmork lar seg ikke overbevise.
– Vi får ikke et godt nok svar på fremtidig selvstendighet, dette bidrar ikke til å bygge tillit.
Les også: Fagbevegelsens eget studieforbund sa opp avdelingsleder – endte med millionforlik i retten
Flere saker
Amir Mayani er hovedtillitsvalgt for HK-medlemmene i bakkeselskapet Aviator. Han er også tillitsvalgt for totalt rundt 1.500 HK-medlemmer i luftfarten.
Martin Guttormsen Slørdal
Amir og kollegaene får ikke lavlønnstillegg likevel
Når deltidsansatte i industrien får samme overtidsbetaling som heltidsansatte, vil ansatte i varehandelen kreve det samme.
Brian Cliff Olguin
Deltidsansatte i Sverige skal få mer overtidsbetalt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik (t.v.) ble enig med NHO-sjef Ole Erik Almlid (t.h.) om årets sentrale lønnsoppgjør. I midten Riksmekler Mats Ruland.
Sissel M. Rasmussen
Hvordan blir 5 kroner i timen til 4,4 prosent?
Julie Lødrup, førstesekretær i LO.
Leif Martin Kirknes
Kvinner har høyere sykefravær enn menn. Disse tiltakene kan endre dette
Nasjonalt er Senterpartiet mot søndagsåpne butikker. Likevel stemte altså Senterpartiet i Lillehammer for å åpne opp for søndagsåpne butikker.
Stian Rognhaugen via Creative Commons
Senterpartiet sikra flertall for søndagsåpne butikker i Lillehammer
Fra venstre: LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-sjef Ole Erik Almlid.
Håvard Sæbø