JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Intern splid i AOF om fremtidig organisering: – Vi frykter «fiendtlig overtakelse»

Studieforbundet AOF, som utdanner tillitsvalgte i fagbevegelsen, ville samle alle krefter i moderselskapet. AOF Vestlandet sa tydelig nei, men frykter fortsatt for egen uavhengighet.
UENIGHET: Det har vært store uenigheter innad om hvordan AOF skal organiseres i framtida. Klubblederen i AOF Vestlandet er spent på hva som venter.

UENIGHET: Det har vært store uenigheter innad om hvordan AOF skal organiseres i framtida. Klubblederen i AOF Vestlandet er spent på hva som venter.

Erlend Angelo

erlend@lomedia.no

Skal Studieforbundet AOF legge ned lokale avdelinger og samle de ansatte i moderselskapet – eller skal de fortsette som i dag? Det er spørsmålet AOF har jobbet med det siste halvåret. AOF Norge, altså det sentrale leddet i AOF i dag, satte ned en arbeidsgruppe i mars – og der ble det konkludert med at avdelingene skulle legges inn under AOF Norge.

Fra rivende vekst til «bedriftsselgere»

AOF Vestlandet fant seg ikke i forslaget. De mener notatets konklusjoner betyr at de må innordne seg en modell som vil være ødeleggende for dem.

– AOF Norge ønsker å sentralisere store deler av funksjonene, så de få som står igjen lokalt være såkalte «bedriftsselgere». Det er stikk i strid med hvordan vi jobber i dag, og stikk i strid med vår suksessfaktor nummer en – nemlig den lokale tilknytningen til fagforeningene og arbeidslivet, sier HK-klubbleder Cathrine Westmork i AOF Vestlandet.

Deres ønske er å drive en aktiv avdeling med selvstendighet og lokalt fokus.

I høringsnotatet står det svart på hvitt at ingen skal miste jobben som følge av omorganiseringen. Det har Westmork svært liten tro på.

– Som vi alle vet vil en reduksjon i arbeidsstokken bli neste trinn i en slik måte å organisere på, sier hun.

Les også: Beckham, Sundset og Reitan innstilt som ny ledertrio i HK

Samarbeidsprosjekt

Motstanden fra Vestlandet førte fram. Organiseringsprosjektet, som ble støttet av HK-klubben sentralt i AOF Norge, ble til slutt foreslått avsluttet overfor styret – og det ble også vedtatt. Det vil bli jobbet videre med å etablere samarbeidsprosjekt for hele studieforbundet, opplyser daglig leder Tove Johansen i en epost til HK-Nytt.

«Vi har mange små og store fagområder, IT-systemer, kurs og annet som vi samarbeider om på tvers i AOF. Dette har de selvstendige avdelingene uttrykt et ønske om at vi fortsetter med. Hva dette vil være framover vil vi ha en løpende intern dialog om», fortsetter Johansen.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

Forbereder seg på «fiendtlig overtakelse»

Westmork blir ikke beroliget av styrevedtaket, og er spent på hva «interne dialoger» framover betyr. Hun frykter at AOF Norge vil prøve seg på en slags «fiendtlig overtakelse» på sikt.

– Vi frykter at de vil løfte øksa på nytt. Kanskje kommer et ultimatum. Alt henger litt i limbo, men vi føler fortsatt at arbeidsplassene våre er trua, sier Westmork.

– Slaget er vunnet, krigen er ikke over?

– Ja, det er nok en ganske riktig retorikk. I så fall er vi beredt til å gå ytterligere i krigen. Med mål om samarbeid framfor sammenslåing.

AOF-sjef Tove Johansen skriver at «når organisasjonsprosjektet ble avsluttet så innebærer det at vi fortsetter med den organisasjonen vi har i dag».

Westmork lar seg ikke overbevise.

– Vi får ikke et godt nok svar på fremtidig selvstendighet, dette bidrar ikke til å bygge tillit.

Les også: Fagbevegelsens eget studieforbund sa opp avdelingsleder – endte med millionforlik i retten