JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
TRE PÅ TOPP: Elisabeth Sundset, Christopher Beckham og Lena Reitan kan utgjøre ledelsen i HK fra og med landsmøtet neste år.

TRE PÅ TOPP: Elisabeth Sundset, Christopher Beckham og Lena Reitan kan utgjøre ledelsen i HK fra og med landsmøtet neste år.

Martin Slørdal/Erlend Angelo

Beckham, Sundset og Reitan innstilt som ny ledertrio i HK

Bjørn Mietinen går ut av HK-ledelsen om valgkomiteens forslag vinner fram på landsmøtet. Flere kjemper om samme plass i ledelsen.
23.11.2020
08:55
23.11.2020 13:34

lene.svenning@lomedia.no

Handel og Kontors valgkomité har konkludert. De mener disse skal lede forbundet fra og med landsmøtet i januar:

Christopher Beckham (46), som har vært konstituert som leder siden april, foreslås som ny leder.

Beckham har sittet i forbundets ledelse siden 2013, fram til april som 2. nestleder. Han har blant annet bakgrunn som ansatt sekretær i LO i Bergen og Omland.

Elisabeth Sundset (54) er foreslått som 1. nestleder av et flertall av valgkomiteen.

Sundset har vært konstituert som 2. nestleder siden april. Hun var fram til da leder i Trøndelag HK, og har mange år bak seg som medlem i forbundsstyret. Sundset har bakgrunn fra varehandelen, og har vært konserntillitsvalgt i Cubus.

Lena Reitan (38) foreslås som ny 2. nestleder. Reitan er i dag ansatt som regionkontorleder i HK Østlandet Sør. Hun har bakgrunn fra dagligvarehandel, og som ansatt i AOF og LO.

– En ledertrio bestående av Beckham, Sundset og Reitan vil være historisk. For første gang vil et flertall i ledelsen bestå av kvinner, sier Knut Arne Vassdokken, leder i valgkomiteen, til HK-Nytt.

Men slik er det ikke sikkert at det blir.

To andre kandidater

Det er uenighet i valgkomiteen om hvem som skal være HKs 1. nestleder. En av komiteens medlemmer, Inger Karlsen fra region Nord-Norge, vil at Bjørn Mietinen (56) skal fortsette i dette vervet. Mietinen har sittet i HKs ledelse siden 2008. Han har sin yrkesbakgrunn fra mediebransjen, og var tidligere konserntillitsvalgt i A-pressen.

Det er ikke den eneste dissensen i valgkomiteen. Ingunn Gjerstad fra region Øst vil ha lederen i sin region, Fawsi Adem (36) som 1. nestleder framfor Elisabeth Sundset. Adem har permisjon fra vervet som konserntillitsvalgt i Ikea.

Uavklart landsmøteform

Dermed ligger det an til kampvoteringer under landsmøtet som finner sted i januar. Hvor, på hvilken måte, og hvor lenge landsmøtet vil vare, er fremdeles ikke avgjort. Koronapandemien og smittevernreglene stikker kjepper i hjulene for avviklingen av møtet. Akkurat nå vurderer HK å gjennomføre landsmøtet på én dag, fordelt på åtte steder.

Oppslutning om Beckham

Valgkomiteen er altså enige om at de vil ha Christopher Beckham som forbundsleder. Slik begrunner valgkomiteens leder, Knut Arne Vassdokken, det.

– Med Christopher som leder får vi en engasjert, kunnskapsrik og energisk leder som står på for medlemmene, sier han.

– Med lang fartstid i bevegelsen med mange ulike oppgaver er vi trygge på at vi får en leder med den kompetanse og ballast vi trenger i årene som kommer. Han har som konstituert leder vist en inkluderende arbeidsstil, som er viktig for å bygge fellesskap og en samlet og synlig organisasjon.

Til HK-Nytt sier Beckham at han er ydmyk og takknemlig for at valgkomiteen enstemmig innstiller ham som forbundsleder.

– Om jeg blir valgt er det min oppgave å gjøre ledelsen og forbundsstyret gode, og sørge at vi drar forbundet framover. Dette er ikke et one-man-show, men et teamarbeid, sier han.

Ingen kamp om ledervervet

Bjørn Mietinen ble tidligere i år lansert som lederkandidat av region Nord-Norge, og fikk støtte fra region Øst.

På spørsmål fra HK-Nytt om han fortsatt vil ta opp kampen med Christopher Beckham, svarer han dette:

– Nei, det gjør jeg for så vidt ikke.

Artikkelen fortsetter under bildet:

PÅ VEI UT? Et mindretall i valgkomiteen vil at Bjørn Mietinen skal fortsette som 1. nestleder. Han stiller ikke opp mot Christopher Beckham i ledervalget, bekrefter han.

PÅ VEI UT? Et mindretall i valgkomiteen vil at Bjørn Mietinen skal fortsette som 1. nestleder. Han stiller ikke opp mot Christopher Beckham i ledervalget, bekrefter han.

Erlend Angelo

Mange om beinet

Valgkomiteens flertall har altså samlet seg om Elisabeth Sundset som 1. nestleder.

– Med Elisabeth som 1. nestleder får vi inn en som har god kunnskap om arbeidet i alle deler av organisasjonen, og som har gått gradene oppover i systemet, sier Vassdokken.

– Jeg er veldig ydmyk og takknemlig for at flertallet i valgkomiteen stiller seg bak meg, kvitterer Sundset.

At hun har konkurrenter til posisjonen, kommenterer hun slik.

– Det er mange om beinet, det viser at vi er en organisasjon med mange dyktige tillitsvalgte. Det blir spennende, det er landsmøtet som bestemmer hvem som skal lede forbundet framover.

Les også: Mens Norgesgruppen deler ut koronabonus for 150 millioner kroner, sier både Rema og Coop nei

Må vurdere å stille som 2. nestleder

Inger Karlsen, leder i region Nord-Norge, utgjør mindretallet i valgkomiteen som ønsker at Bjørn Mietinen skal fortsette som 1. nestleder.

– Region Nord-Norge ønsker Bjørn Mietinen som 1. nestleder. Bjørn har lang og bred erfaring i forbundet og har blant annet sittet i ledelsen siden 2008. Denne kunnskapen og erfaringen han har er viktig å ha med videre i forbundet de neste årene. Han er med sitt lune vesen og den roen han representerer, en god lytter og takler de fleste utfordringer på strak arm, sier hun.

Bjørn Mietinen vil ikke kommentere hva han synes om at flertallet i valgkomiteen ikke har innstilt ham som en del av ledelsen.

– Det er valgkomiteen som kommer med sin innstilling, og så er det opp til landsmøtet å avgjøre, sier han.

– Hva tror du om dine sjanser i en kampvotering om vervet som 1. nestleder?

– Det er et mindretall som har foreslått meg, det vil være opp til landsmøtet å bestemme. Jeg har ingen stor formening om det.

– Vil du stille opp i kampen om vervet som 2. nestleder, om det blir aktuelt?

– Det vet jeg ikke, det må jeg ta en vurdering på der og da. De som har foreslått meg, må vurdere stemninga på landsmøtet og det som skjer der, sier han.

– Viktig fornying

Ingunn Gjerstad, region Øst sin representant i valgkomiteen, har innstilt på Fawsi Adem som 1. nestleder.

– Fawsi står for viktig fornying av arbeidsutvalget med sin erfaring fra ordinært arbeidsliv, i tillegg til allsidig bakgrunn fra faglige og politiske verv både i Norge og Sverige gjennom 16 år. Han har solid forankring i en av HKs største medlemsbedrifter, Ikea, hvor han i mange år var pådriver for klubbygging, og det å ta i bruk forskjellige virkemiddel for å få resultater i forhandlinger med arbeidsgiver. Som hovedtillitsvalgt i Ikea var han sentral i aktivitetene til avdeling Oslo/Akershus HK, og nå som leder av region Øst i sterk vekst. Hans minoritetsbakgrunn gjør at viktige deler de nye generasjonene arbeidsfolk, som i dag er underrepresentert i posisjoner i LO, kan finne en representant i Fawsi som de kan kjenne seg igjen i, argumenterer hun.

Artikkelen fortsetter under bildet:

OPTIMIST: Fawsi Adem tror han har mulighet til å valgt til 1. nestleder. Et mindretall i valgkomiteen stiller seg bak ham.

OPTIMIST: Fawsi Adem tror han har mulighet til å valgt til 1. nestleder. Et mindretall i valgkomiteen stiller seg bak ham.

Martin Guttormsen Slørdal

– På tide at en vanlig ansatt vinner fram

Fawsi Adem er optimistisk på egne vegne.

– 29 prosent av medlemmene i HK er fra vår region, så vi har ganske store sjanser. Samtidig har det ikke gått an å drive valgkamp i denne situasjonen med covid-19, sier han.

Adem peker på at han er den eneste av kandidatene som fremdeles jobber på en vanlig arbeidsplass.

– Jeg representerer nuet og de utfordringene som finnes i arbeidslivet i dag. Det er den største forskjellen mellom meg og motkandidatene. Alle de andre er ansatt i fagbevegelsen. Det er på tide at en vanlig ansatt kan vinne fram, sier han.

Dessuten:

– Valgkomiteens leder sier at flertallets innstilling er historisk. Om jeg hadde blitt valgt, ville det vært første gang en som ikke ser ut som alle andre kom inn i ledelsen. Det ville også vært historisk.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

Forberedt på kampvotering

Hele valgkomiteen stiller seg bak Lena Reitan som 2. nestleder.

– Med Lena som 2. nestleder får vi inn en tillitsvalgt som ikke gir seg så lett. Hun er en gjennomfører i tillegg til å være opptatt av organisasjonsutvikling og gode strukturer. Hennes fagligpolitiske erfaringer vil styrke arbeidsutvalget, argumenterer Knut Arne Vassdokken.

– Pene ord som jeg må leve opp til om jeg blir valgt, kommenterer Reitan.

– Jeg er veldig glad for å bli enstemmig innstilt. Dette gir meg masse energi fram mot landsmøtet, sier hun.

Men Reitan tar ingenting for gitt.

– Jeg er forberedt på at noen kommer til å bli satt opp mot meg. Hvis jeg ikke skulle bli valgt, er det fordi landsmøtet ønsker en annen type. Og det er helt fair, sier hun.

Les også: Fawsi Adem vil inn i HK-ledelsen

Les også: Det blir kamp om ledervervet i HK – Bjørn Mietinen vil bli forbundsleder

Les også: Lederkampen utvides i HK: Lena Reitan foreslås som nestleder

23.11.2020
08:55
23.11.2020 13:34