JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
NUMMER EN OG TO: Bjørn Mietinen (til høyre) klapper inn Christopher Beckham som konstituert leder av HK. Nå kan det bli kamp om ledervervet når HKs landsmøte kommer i januar neste år.

NUMMER EN OG TO: Bjørn Mietinen (til høyre) klapper inn Christopher Beckham som konstituert leder av HK. Nå kan det bli kamp om ledervervet når HKs landsmøte kommer i januar neste år.

Erlend Angelo

Bjørn Mietinen foreslås som ny HK-leder

Det kan bli kamp om ledervervet i Handel og Kontor i Norge. HK region Nord-Norge vil ha 1. nestleder Bjørn Mietinen som leder i stedet for konstituert leder Christopher Beckham.
20.05.2020
10:19
22.05.2020 14:05

lene.svenning@lomedia.no

Etter at Trine Lise Sundnes i desember varslet HKs forbundsstyre om at hun ville gå av som leder 1. april, ble 2. nestleder Christopher Beckham innstilt som ny konstituert leder. Beckham ble formelt konstituert av forbundets representantskap i januar fra 1. april og fram til landsmøtet. 1. nestleder Bjørn Mietinen forble på sin post – til manges overraskelse.

– Jeg er fornøyd med den posisjonen jeg har. Det er ikke noe dramatikk i dette, svarte Mietinen på spørsmål fra HK-Nytt om hvorfor han ikke skulle rykke opp fra 1. nestleder til konstituert leder.

Nå kan det hende at han likevel tar opp kampen om ledervervet i LOs tredje største forbund.

LES OGSÅ: Frykter regjeringen skyver folk ut i arbeidsledighet: – Det holder ikke med permitteringer ut oktober

– Bedre og mer samlende

Det er HK region Nord-Norge som har tatt initiativ til å fremme Bjørn Mietinens kandidatur.

– Bjørn har sittet i forbundsledelsen i tre perioder, og har en god og bred erfaring. Han kommer fra Finnmark, har vært regionkontorleder i region Østlandet Sør og har vært konserntillitsvalgt. Vi ser på ham som en bedre og mer samlende leder enn Christopher Beckham, sier Raymond Alstad, nestleder i region Nord-Norge til HK-Nytt.

– Bjørn Mietinen kan gjøre det bedre som brobygger mellom forbundene. Han har også lang erfaring som forhandler, argumenterer Alstad.

Støtte fra region Øst

Styret i HK region Øst stiller seg også bak forslaget om å velge Bjørn Mietinen som ny leder på landsmøtet i januar.

– Vi synes han er en solid kandidat, han har sittet lenge i ulike verv i HK, sier Mikael Kristoffersen, styremedlem i region Øst.

I januar lanserte blant annet region Øst sin leder Fawsi Adem som kandidat til HK-ledelsen, men uten å peke på hvilken posisjon de vil at han skal bekle. Hva mener regionen om det nå?

– Vi er helt klar på at vi ønsker Fawsi inn i ledelsen, som en av to nestledere. Han er en sterk tillitsvalgt som kan gjøre noe godt i ledelsen, sier Kristoffersen.

I dag er Elisabeth Sundset den tredje i HK-ledelsen, hun har vært konstituert 2. nestleder siden 1. april.

– Smigret

– Det er hyggelig at folk har sånne tanker om meg, at de tenker at jeg kan aksle en sånn rolle, sier Bjørn Mietinen til HK-Nytt.

Han vil imidlertid ikke bekrefte at han stiller som kandidat mot Christopher Beckham.

– Valgkomiteen er ikke satt ned ennå. Jeg ønsker å være med videre i HKs ledelse, så jeg stiller meg til disposisjon. Så får valgkomiteen gjøre jobben sin og landsmøtet avgjøre, sier han.

– Jeg er veldig smigret over at de to regionene har fattet sånne vedtak – så får jeg tenke meg om. Det er jo en fjær i hatten at de mener jeg er dugende, sier Mietinen.

Beckham vil fortsette

– Det skulle bare mangle om ikke LOs nest største forbund i privat sektor hadde mange gode kandidater, sier Christopher Beckham når han får høre at Mietinen er foreslått som ny HK-leder.

Beckham bekrefter at han gjerne fortsetter som forbundsleder.

– Jeg er kandidat hvis landsmøtet vil ha meg, sier han.

– Valgkomiteen får en spennende jobb med å sette sammen et team, men det er landsmøtet som bestemmer til syvende og sist, sier han.

LES OGSÅ: Nå får 4.000 permitterte HK-medlemmer tilbud om egne, gratis nettkurs

– Naturlig med opprykk

Raymond Alstad fra region Nord-Norge forteller at mange tillitsvalgte i HK synes det var rart at Mietinen ikke var innstilt av forbundsstyret som konstituert leder, siden han var, og er, 1. nestleder.

– Mange syntes det var naturlig at 1. nestleder skulle rykke opp. For vår del hørtes det rart ut at Trine Lise hadde bedt Christopher og Bjørn snakke sammen og finne ut av hvem som skulle overta etter henne. Det må ha gitt Bjørn noen signaler om at han ikke var ønsket. Ved å be dem bestemme hvem som skulle bli konstituert, satte Trine Lise valgene på forrige landsmøte til side, mener Alstad.

Bjørn Mietinen forteller at han har fått mange spørsmål om hvorfor ikke han ble konstituert som forbundsleder i januar. Han mener fortsatt at det var udramatisk.

– Det er riktig at jeg og Christopher fikk sette oss ned og bestemme. Det gjorde vi. Han hadde lyst, det var ikke noe must for meg. Det var jo bare snakk om noen få måneder, fra 1. april og til september – nå blir det jo litt lenger fordi landsmøtet er utsatt til januar. Vi sa den gangen at kortene ville stokkes på nytt på landsmøtet, sier han.

Angrer ikke

Mietinen avviser at han fikk signaler om at han ikke var ønsket som konstituert leder.

– Nei, det er jeg ikke enig i. Jeg og Christopher satte oss ned og tok en prat om det og kom fram til at vi gjorde det sånn. Han ville prøve, og jeg hadde det greit som 1. nestleder.

– Angrer du?

– Jeg angrer ikke. Jeg har gjort jobben jeg er valgt til å gjøre, sier Bjørn Mietinen.

Christopher Beckham deler Mietinens oppfatning av hva som skjedde etter at Sundnes varslet sin avgang.

– Det er jeg og Bjørn helt forlikt om. Det var ikke noe press fra Trine Lises side, vi hadde en kameratslig prat. Jeg ville gjerne bli leder, Bjørn var fornøyd med arbeidsoppgavene sine, sier han.

MELD DEG PÅ HK-NYTTS NYHETSBREV

Ingen automatikk

Tidligere HK-leder Trine Lise Sundnes avviser at hun sendte noen signaler til de to nestlederne da hun ba dem finne ut av hvem som skulle konstitueres som leder etter henne.

– Her tar Raymond Alstad feil. Jeg la meg på ingen måte borti valgene, snarer tvert imot. Jeg mente absolutt ingenting om det – det var heller ikke min rolle, sier hun.

Ifølge Sundnes er det vanlig praksis i fagbevegelsen å la besluttende organer – i dette tilfellet HKs representantskap – bestemme hvem som skal konstitueres når en leder fratrer. Det er ingen automatikk i at det er 1. nestleder som gjør det, hevder hun og minner Raymond Alstad på at det var et enstemmig forbundsstyre som fremmet Christopher Beckham som forbundsleder overfor representantskapet.

Valgkomité velges tirsdag

HKs representantskap skal møtes tirsdag 26. mai. Da skal en valgkomité velges. Komiteen skal jobbe fram mot landsmøtet i januar. HKs landsmøte skulle egentlig gå av stabelen i september i år, men er utsatt på grunn av korona-restriksjonene.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

20.05.2020
10:19
22.05.2020 14:05