Frykter regjeringen skyver folk ut i arbeidsledighet: – Det holder ikke med permitteringer ut oktober
HK-tillitsvalgte mener regjeringen ikke gjør nok i sitt reviderte nasjonalbudsjett. – Dette vil føre til oppsigelser, sier forbundsleder Christopher Beckham.
SKUFFET: HK-leder Christopher Beckham.
Erlend Angelo
erlend@lomedia.no
I dagens reviderte nasjonalbudsjett foreslår regjeringen å utvide permitteringsordningen til ut oktober. Ikke nok, sier HK – som frykter regjeringen er for passiv, og dermed bidrar til at folk forsvinner ut i arbeidsledighet.
– Vi er bekymret for at dagens forslag ikke tar inn over seg hvor lenge krisen vil vare, og hvor langsiktig dette vil være, sier forbundsleder Christopher Beckham til HK-Nytt.
Ikke nok for luftfarten
Han får støtte av Amir Mayani, som leder FLR, Fagforeningen for Luftfart og Reiseliv.
Her det store behov for en utvidelse av permitteringsordningen.
– Jeg forstår bekymringen til regjeringen og hvorfor de kun utvider ut oktober, men jeg er redd for at de ikke har forstått alvoret godt nok og de konsekvensene dette nå vil medføre. Dette bidrar absolutt ikke til ro, og jeg er redd for at sommeren nå går til drøftinger rundt nedbemanninger. Jeg er veldig skuffet! skriver Mayani i en sms til HK-Nytt.
IKKE NOK: FLR-leder Amir Mayani.
Martin Guttormsen Slørdal
Regjeringen vil ikke utvide til 52 uker, da de er redde for å «låse inn» ansatte i bransjer, ifølge arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen.
– Permitteringsordningen vår er veldig bra hvis vi har et midlertidig dupp i en bransje, som vi forventer skal komme tilbake. Da kan vi beholde ansatte og kompetanse i bransjen. Men dersom vi må omstille eller endre deler av økonomien, kan vi i verste fall risikere å låse inne en del ansatte i en bransje som trenger færre ansatte på den andre siden av krisen, sier Torbjørn Røe Isaksen ifølge NRK.
LO skuffet
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er heller ikke spesielt imponert over det regjeringen kom med i dag. Gabrielsen mener budsjettet gir for lite på altfor mange poster.
Deriblant permitteringsordningen, som han inderlig gjerne ønsket seg omgjort til 52 uker.
– Å få folk tilbake i jobb nå og tilrettelegge for det må være prioritet nummer en i dag. Da trenger vi penger til arbeidsmarkedstiltak. Også er det skuffende at ikke kommunene kompenseres tilstrekkelig. Det kan i verste fall gå utover tjenester, men også gå ut over anbud og innkjøp som igjen vil ramme økonomien og svekke aktiviteten i økonomien, sier Hans-Christian Gabrielsen til FriFagbevegelse.
LES OGSÅ: Dette er Nav-ytelsene du har krav på i de fem forskjellige fasene av tiden du er permittert
HK ønsker lønnstilskudd
HK vil også at regjeringen skal åpne for at permitterte skal få komme tilbake på jobb – og at staten heller skal betale et lønnstilskudd, framfor dagpengene man får når man er permittert.
– Da får vi skapt aktivitet og fått folk i jobb igjen på en raskere måte. Vi trenger permittering for bransjer som fortsatt må permittere, lønnstilskudd for bransjer som kan åpne opp, mener Beckham.
– Dermed kan bedriftene starte opp driften sin med de ansatte på jobb, selv om lønnsomheten er lav.
Flere saker
Alma lurte på hvorfor hun ble deprimert hver måned, uten noen grunn. Da hun fikk vite om PMS, begynte bitene begynte å falle på plass.
Maud Lervik
Alma (24) jobber ikke når hun har sterk PMS
Jan Kåre Ness
Nå er Kiwi-ansatte Joakim (29) sikret flere hundretusener mer i pensjon
Karl Johan. Illustrasjonsfoto.
Jonas Fagereng Jacobsen
Høyre-byrådet vil ha søndagsåpent i Oslo. Dårlig utreda «makkverk», mener Ap
Gratis julebord er ingen selvfølge. Er du blant dem som slipper å punge ut?
Colourbox
Får du julebordet dekket? Det er ikke en selvfølge
Sammen med sine kolleger står Inger Marie Hagen ved OsloMet bak Medbestemmelsesbarometeret. Den viser at mer enn hver femte arbeidstaker gir uttrykk for misnøye med ledelsen.
Kasper Holgersen
Hva er det største problemet på jobben? Jo, det er sjefen
Brian Cliff Olguin