JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Permitteringer:

Dette er Nav-ytelsene du har krav på i de fem forskjellige fasene av tiden du er permittert

Er du forvirret av reglene for Nav-stønader du har krav på som permittert under koronakrisen? Her er oversikten.
OVERSIKT: Permitterte må forholde seg til både gamle og nye regler når de skal forsøke å få det de har krav på fra Nav.

OVERSIKT: Permitterte må forholde seg til både gamle og nye regler når de skal forsøke å få det de har krav på fra Nav.

Ole Palmstrøm

yngvil@lomedia.no

FriFagbevegelse har søkt hjelp fra LO-advokatene til å lose deg gjennom permitterings-jungelen.

Nye korona-regler og gamle regler ligger til grunn for dine rettigheter som permittert. En av de nye Nav-ordningene fins rett og slett ikke ennå, ordningen for lønnskompensasjon. Den ble vedtatt for å hjelpe arbeidsgiverne.

Samtidig har den nye ordningen gjort det mer komplisert for de ansatte og gitt dem mindre penger å leve for mens de venter på at den skal bli mulig å søke om.

LO-advokatene har lagd en oversikt over Nav-ytelsene du har krav på i de forskjellige periodene av tiden du er permittert.

1. Varslingstiden

Arbeidsgiveren må gi deg varsel om at du skal permitteres. Varslingstiden er fra du får varselet og til permitteringen begynner, vanligvis 14 dager. Den kan i unntakstilfeller være to dager.

I denne perioden skal arbeidsgiveren din betale deg full lønn og du møter på jobb som vanlig.

2. Arbeidsgivers lønnspliktperiode

Under koronakrisen er perioden arbeidsgiveren din skal betale deg full lønn bare to dager. Det er perioden med arbeidsgivers lønnsplikt.

Dette vedtok Stortinget for å hjelpe arbeidsgiverne gjennom koronakrisen.

3. Perioden med lønnskompensasjon fra Nav

Arbeidsgiveren din har altså plikt til å betale de to første dagene av lønnspliktperioden. Deretter starter perioden med lønnskompensasjon fra Nav, for dag 3–20. Nav skal betale deg full lønn i 18 dager (mandag-fredag).

Tjener du mer enn 600.000 kroner i året, vil din lønnskompensasjon gi deg lavere «dagslønn» enn du pleier. Nav utbetaler maks et beløp beregnet ut fra en årslønn på inntil 600.000 kroner.

Dette må du selv søke om, sier Nav. Men Nav har ennå ikke ferdigstilt søknadsfunksjonen for denne nye ordningen som ble etablert for å hjelpe arbeidsgiverne. Så det er foreløpig umulig for folk å søke.

4. Perioden med forskudd på dagpenger

For å ha noe å leve av når du ikke engang kan søke om lønnskompensasjon fra Nav, kan du når som helst søke om forskudd på dagpenger, en slags fase fire. Dette er en ny koronaordning.

Før du søker om forskudd på dagpenger, må du levere «vanlig» søknad om dagpenger. Nav sier det tar 2–3 dager før forskudd på dagpenger er på din konto.

Forskuddet vil være cirka 60 prosent av lønna di og altså under det Nav tror du vil få i dagpenger. 600.000 kroner er maks årslønn for beregningsgrunnlaget.

Når Nav har ferdigbehandlet søknaden om dagpenger, skal du få resten.

Nav trekker 25 prosent i skatt fra forskuddet.

5. Perioden med dagpenger

Siden det ennå ikke er mulig å søke om lønnskompensasjon, har du trolig søkt om forskudd på dagpenger. Da har du først lagt inn «vanlig» søknad om dagpenger.

Det er «lang saksbehandlingstid», ifølge Nav.

Den gode nyheten er at man får mer i dagpenger med de nye korona-reglene.

Du kan enkelt selv sjekke hvor mye du har krav på i denne kalkulatoren lagd av Magasinet for fagorganiserte, fagbladet til Fellesforbundet.

Dagpengene skal være tilsvarende 80 prosent av inntekt opp til 300.000 kroner. Fra 300.000 kroner og opp til 600.000, får du vanlig dagpenge-sats på 62,4 prosent. For inntekt over denne grensa, får du ikke dagpenger i det hele tatt.

De samme satsene gjelder for alle permitterte og arbeidsløse som har krav på dagpenger. Stortinget vedtok det 20. mars.

Du må ha hatt en inntekt på rundt 75.000 kroner i året for å ha rett på dagpenger.

Nesten 380.000 mennesker har søkt om dagpenger ved permittering siden 12. mars, opplyser Nav.