Sundnes går av som HK-leder
Trine Lise Sundnes går av som leder i Handel og Kontor, og blir leder av LOs internasjonale avdeling.
GÅR AV: Fra 1. april er Trine Lise Sundnes ikke lenger leder i Handel og Kontor.
Erlend Angelo
lene.svenning@lomedia.no
Etter seks og et halvt år som leder i HK, har Trine Lise Sundnes valgt en annen vei. 1. april blir hun leder i LOs internasjonale avdeling. LO-sekretariatet har gjort den formelle ansettelsen av Sundnes i dag, mandag. HKs forbundsstyre ble orientert fredag.
Tungt hjerte
Beslutningen om å gå av som forbundsleder er ikke tatt med et lett hjerte, framholder Sundnes overfor HK-Nytt.
– For å være helt ærlig hadde jeg tenkt at en gang i framtida ville jobben som leder i internasjonal avdeling bli ledig, men jeg hadde ikke sett for meg at det skulle skje så snart. Når jobben nå ble ledig, måtte jeg tenke meg godt om. Dette har vært et vanskelig valg, men jeg har gjort det vel vitende om at vi har dyktige folk i HK. Vi har laget strategier og iverksatt planer som har gitt gode resultater på mange områder. Jeg er trygg på at dyktige tillitsvalgte og ansatte vil sørge for at framgangen fortsetter. Det har gjort valget lettere for meg å vite at jeg overlater HK som et robust forbund hvor resultatene tikker inn nærmest fra uke til uke, sier hun.
HK er LOs tredje største forbund, med vel 73.000 medlemmer.
Beckham påtenkt som konstituert leder
Forbundsstyret ser for seg at det er 2. nestleder Christopher Beckham som skal overta som forbundsleder fra 1. april. Sundnes har imidlertid planer om å være HKs forhandlingsleder under lønnsforhandlingene med NHO og Virke i mars og april.
Rent formelt er det slik Sundnes’ avgang skal foregå: Sundnes søker HKs representantskap, som møtes 16.–17. januar, om permisjon fra ledervervet fra 1. april og ut landsmøteperioden. HKs landsmøte avholdes i september 2020. Representantskapet skal også konstituere en ny leder som skal fungere fra 1. april. Et ekstraordinært forbundsstyremøte i desember vil innstille på hvem det skal være. Etter fredagens forbundsstyremøte er det imidlertid klart at styret ser for seg at det vil være Christopher Beckham som vil bli konstituert som leder i HK fra 1. april og fram til landsmøtet. Beckham er i dag 2. nestleder i HK. 1. nestleder Bjørn Mietinen vil fortsette i samme posisjon som nå.
Artikkelen fortsetter under bildet.
KONSTITUERES: Christopher Beckham blir konstituert som leder når Sundnes går av.
Erlend Angelo
Ydmyk
– Jeg er fornøyd med den posisjonen jeg har. Det er ikke noe dramatikk i dette, svarer Mietinen på spørsmål om hvorfor ikke han rykker opp fra 1. nestleder til leder.
– Om jeg blir konstituert som leder, er det en oppgave jeg tar på meg med en stor porsjon ydmykhet, sier Christopher Beckham til HK-Nytt.
– Den lagånden som Trine Lise har utvist, vil jeg videreføre. HK som forbund skal lykkes også i framtida, det er det viktigste. Dette er det største vervet jeg har tatt på meg, om representantskapet vil det sånn. Det gjør jeg i respekt for medlemmene, sier han.
Beckham framholder at det er avgjørende for ham at Mietinen ønsker at han skal bli konstituert som leder.
Ny 2. nestleder
Forbundsstyret vil også innstille på hvem som skal bli konstituert som 2. nestleder. Styret ønsker at det skal være et av deres medlemmer.
– Det er kort tid igjen til landsmøtet, så i respekt for landsmøtet vil forbundsstyret innstille på å velge en allerede landsmøtevalgt blant forbundsstyrekollegiet. Det vil bli satt ned en valgkomité i forkant av landsmøtet, på ordinært vis, sier Sundnes.
Med to menn i ledelsen vil det nærmest være en selvfølge at den tredje i HK-ledelsen blir en kvinne. Sundnes bekrefter at det vil være viktig å ivareta kjønnsperspektivet i dette spørsmålet. Da kan representantskapet velge mellom disse fem: Tone Cathrine Hartz, Else Johansen, Ann Karin Simonsen, Beate Steinsvik, og Elisabeth Sundset.
Internasjonal erfaring
Det er ikke tilfeldig at Sundnes velger å forlate HK-skuta til fordel for lederjobben i LOs internasjonale avdeling. Sundnes, som satt i LOs ledelse fra 2001 til 2013, har brukt mye tid på internasjonalt arbeid gjennom årene. Hun var styremedlem i ILO, FNs arbeidsorganisasjon, i seks år, og er nå inne i sin tredje periode som styreleder i FN-sambandet.
– Det er spennende utfordringer i den verdenen vi lever i nå, hvor konflikter mellom folk ser ut til å være økende, oppslutningen om demokratiet er nedadgående, og arbeidstakerrettigheter er under press. Både den norske modellen og Norges fotavtrykk i arbeidslivsrelaterte spørsmål er viktig å sette på dagsordenen på europeisk og internasjonalt nivå, sier hun.
LESTE DU DENNE?: HK lærer skoleungdom om plikter og rettigheter i arbeidslivet
Flere saker
Alma lurte på hvorfor hun ble deprimert hver måned, uten noen grunn. Da hun fikk vite om PMS, begynte bitene begynte å falle på plass.
Maud Lervik
Alma (24) jobber ikke når hun har sterk PMS
Jan Kåre Ness
Nå er Kiwi-ansatte Joakim (29) sikret flere hundretusener mer i pensjon
Karl Johan. Illustrasjonsfoto.
Jonas Fagereng Jacobsen
Høyre-byrådet vil ha søndagsåpent i Oslo. Dårlig utreda «makkverk», mener Ap
Gratis julebord er ingen selvfølge. Er du blant dem som slipper å punge ut?
Colourbox
Får du julebordet dekket? Det er ikke en selvfølge
Sammen med sine kolleger står Inger Marie Hagen ved OsloMet bak Medbestemmelsesbarometeret. Den viser at mer enn hver femte arbeidstaker gir uttrykk for misnøye med ledelsen.
Kasper Holgersen
Hva er det største problemet på jobben? Jo, det er sjefen
Brian Cliff Olguin