Mens Norgesgruppen deler ut koronabonus for 150 millioner kroner, sier både Rema og Coop nei
Rema og Coop vil ikke love sine butikkansatte koronatillegg. – Føles ekstremt urettferdig, sier tillitsvalgt Jorunn Martinsen.
KORONATILLEGG: Jorunn Martinsen, tillitsvalgt i Coop-eide Norsk butikkdrift, synes de butikkansatte burde få et koronatillegg for innsatsen de har lagt ned i løpet av pandemien.
Martin Guttormsen Slørdal
erlend@lomedia.no
(Saken er oppdatert 20.11 med at samtlige franchisetakere i Kiwi og Meny utbetaler bonusen, Joker og Spar lar det være oppe til den enkelte kjøpmannen.)
Rema og Coop sitter på gjerdet når det gjelder å gi koronatillegg til sine butikkansatte. Mye av forklaringen ligger i selskapenes forskjellige struktur. Norgesgruppen er et stort konsern med mange ansatte i de ulike butikk-konseptene (Kiwi, Spar, Meny og Joker).
Les også: Koronabonus på 10.000 kroner til butikkansatte i Norgesgruppen
Coop og Rema er bygd opp på andre måter. Sistnevntes butikker består av selvstendige kjøpmenn, såkalte franchisetakere. Disse avgjør selv hvordan et overskudd skal brukes. Også i Norgesgruppen har man noen franchisetakere – og disse var i utgangspunktet ikke inkludert i den lille «bonusfesten» som ble lansert denne uka. Senere har dog Kiwi bekreftet overfor HK-Nytt at samtlige av deres drøyt 100 franchisetakere blir med på ordningen. Det samme har Meny, mens det både i Joker og Spar blir opp til de selvstendige kjøpmennene selv.
«Fokus på trygg og god julehandel»
Franchisemodellen gjør at Rema ikke kan bestemme en bonus på samme måte som i Norgesgruppen.
Dette skriver direktør Trond Bentestuen i en epost til HK-Nytt:
«I REMA 1000 Norge AS har vi forskjellige bonusordninger som ivaretar innsatsen som legges ned hos våre medarbeidere, også i dette spesielle året. Dette omfatter hovedkontor, regionskontorer, lager, transport, industriselskaper mfl. Våre butikker drives som kjent av selvstendige næringsdrivende kjøpmenn som selv vurderer hvordan de belønner sine medarbeidere. Det er fortsatt seks uker igjen av kalenderåret før vi vet endelig resultat, og vårt fokus nå er å sikre en trygg og god julehandel for både ansatte og kunder.»
Med andre ord: En eventuell bonus må avgjøres lokalt i butikkene, unntatt de som jobber i Rema 1000 sentralt – der har man derimot egne bonusordninger fra før.
Mer komplisert i Coop
Heller ikke i Coop kan de love et koronatillegg eller bonus til sine ansatte, opplyser kommunikasjonssjef Harald Kristiansen til HK-Nytt. Men bonus er allerede betalt ut til noen, forteller han:
– Flere av samvirkelagene betalte i sommer bonus i samme størrelse som det Norgesgruppen går ut med.
Coop ikke er et privateid selskap, men en samvirkeorganisasjon eid av medlemmene. Pengeflyten er med andre ord annerledes enn i privateide Norgesgruppen, der overskuddet til syvende og sist går inn til eierne.
– Vi har ikke diskutert konkret om vi skal gjøre noe framover, men det blir i så fall en beslutning som må tas av styret vårt. Coop har ikke en pengebinge som Norgesgruppen har og kan ikke bare gi 150 millioner til de ansatte. Vi er eid av medlemmene, og de får pengene tilbake, sier han til HK-Nytt.
Kristiansen mener også at lønns- og pensjonsordningene i Coop er svært gode og gir en god totalpakke for de ansatte.
– Ekstremt urettferdig
Jorunn Martinsen er konserntillitsvalgt i Norsk Butikkdrift – de gamle Ica-butikkene som nå er et eget datterselskap eid av Coop sentralt.
For det første er hun ikke enig i Kristiansens «svært gode ordninger»-utsagn:
– Vi har minstelønna på tariffen, og vi har lovens minstesatser på pensjonsordningen. Han må tenke på de kontoransatte, ikke oss i butikk, kommenterer hun.
For det andre kaller hun det «ekstremt urettferdig» at de ansatte ikke får sin del av kaka når butikkene går langt over budsjett.
– Vi har bedt om et koronatillegg to ganger, både i eget selskap og i styret til Coop sentralt. Begge ganger har vi fått nei, med forklaring om at det kanskje kom i tariffoppgjøret. Men der kom det jo ingenting, sier Martinsen.
Ønsker kronetillegg, ikke bonus
Hun foreslår at de ansatte får et kronetillegg fra koronapandemien utløste restriksjoner og fram til hverdagen er tilbake igjen. Det vil gi større garantier enn en engangsutbetaling slik Norgesgruppen har gitt, mener hun.
– Selskapet går så det griner, og vi får stadig skryt av hvor flinke og fantastiske vi er. Men det betaler ikke regningene våre!
Martinsen, som er konserntillitsvalgt for rundt 170 butikker og mellom 800-1.000 HK-medlemmer, har derimot ikke gitt seg.
– Vi kommer til å ta opp dette igjen. Vi har jobbet raskere og mer helt siden restriksjonene kom, og det rettmessige er at vi skal få vår del når bedriften går så bra som den gjør.
Harald Kristiansen har ingen kommentarer til Martinsens utsagn, og sier at forhandlinger og tilbakemeldinger på innspill fra tillitsvalgte ikke tas gjennom media, men i de fora som er etablert for dialog med tillitsvalgte.
Flere saker
LO vil ha en garanti for at sykelønnsordninga ikke blir rørt de neste fire årene.
Terje Pedersen / NTB
LO avviser nytt sykelønnsforslag fra NHO
Brian Cliff Olguin
Siw gikk i luksusfellen
Alma lurte på hvorfor hun ble deprimert hver måned, uten noen grunn. Da hun fikk vite om PMS, begynte bitene begynte å falle på plass.
Maud Lervik
Alma (24) jobber ikke når hun har sterk PMS
Jan Kåre Ness
Nå er Kiwi-ansatte Joakim (29) sikret flere hundretusener mer i pensjon
Karl Johan. Illustrasjonsfoto.
Jonas Fagereng Jacobsen
Høyre-byrådet vil ha søndagsåpent i Oslo. Dårlig utreda «makkverk», mener Ap
Gratis julebord er ingen selvfølge. Er du blant dem som slipper å punge ut?
Colourbox