JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

De skal doble antallet medlemmer. Nå må de verve per telefon og epost

LO startet et ambisiøst verveprosjekt på nyåret. Så kom koronaen.
HINDRINGER: Koroaen setter grenser for verveaktiviteten, erkjenner Mats Jetlund, Lars Viljar Kvavik og Vigdis Rekdahl. Her på behørig avstand til hverandre.

HINDRINGER: Koroaen setter grenser for verveaktiviteten, erkjenner Mats Jetlund, Lars Viljar Kvavik og Vigdis Rekdahl. Her på behørig avstand til hverandre.

Jan-Erik Østlie

lene.svenning@lomedia.no

«LO for alle». Det er navnet på LOs satsing på arbeidstakere med høyere utdanning. Elleve forbund deltar i kampanjen som startet opp ved årsskiftet, og som varer til og med 2022. Handel og Kontor har pekt ut finanssektoren som sitt satsingsområde. I løpet av tre år skal antallet medlemmer i den landsomfattende foreningen LO Finans HK doble medlemstallet til nærmere 4.000 medlemmer.

For å få til det ble kontingenten for medlemmer i finanssektoren satt ned fra makssatsen på 613 til 430 kroner i måneden – bare ti kroner mer enn hos konkurrenten Finansforbundet. HK ansatte en prosjektleder med ansvar for vervearbeidet. På nyåret var alt klappet og klart for å sette i gang – men i mars fikk både HK og resten av verden en pandemi og hanskes med. Plutselig var alle potensielle medlemmer sendt på hjemmekontor.

Les også: Sykmeldte Coop-ansatte blir sagt opp. – Er dette takken etter mange års lojalitet, spør de

Flere medlemmer

– Alt stoppet opp. Situasjonen gjorde det vanskelig å jobbe utadrettet. Planen var å besøke bedrifter, med stand, arrangementer, og drive fysisk rekruttering på bedriftene, sier prosjektleder Lars Viljar Kvavik.

Planen var å konsentrere seg om 8–10 bedrifter hvor LO Finans HK allerede har medlemmer, men hvor det verken finnes tariffavtale eller en klubb. I tillegg skal Kvavik hjelpe LO Finans HK å verve flere medlemmer der det allerede finnes klubber.

Men verving av nye medlemmer gjøres helst ansikt til ansikt. Kvavik har vært nødt til å ta andre metoder i bruk. Han har snakket med potensielle medlemmer på telefon, via epost, og han har arrangert webinarer. Og resultatet? Medlemstallet har økt. LO Finans HK har per i dag 100 flere medlemmer enn ved årsskiftet, da antallet var 1.790. Men det er et godt stykke unna målet.

Les også: Halvparten av de ansatte står uten jobb når forsikringsselskapet Insr legges ned

Vil sette en strek over 2020

Vigdis Rekdahl, leder i LO Finans HK, er glad for at medlemstallet tross alt har økt. Hun tror at nedsetting av kontingenten har en stor del av skylda for det. Likevel fortviler hun over situasjonen.

– Vi er bekymret. Forbundets satsing på finanssektoren bygger på dette prosjektet. Hva skjer om vi ikke klarer å nå målet om å doble antallet medlemmer? Vil kontingenten bli satt opp igjen? Det er et spørsmål jeg helst ikke vil svare på, sier hun.

Rekdahl vil helst sette strek over hele 2020. Nestleder Mats Jetlund er enig.

– Prosjektperioden bør forlenges. Dette året er tapt, sier han.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

Lover ingenting

Christopher Beckham, leder i Handel og Kontor, forstår at koronaen har stukket kjepper i hjulene for verveprosjektet. Han vil imidlertid ikke love å forlenge det utover 2022.

– Dette er et prosjekt initiert av LO, så vi kommer ikke til å bestemme det på egen hånd. Det må vi ta i evalueringen, sier Beckham.