Halvparten av de ansatte står uten jobb når forsikringsselskapet Insr legges ned
Forsikringsselskapet Insr legger ned, og selger porteføljen til konkurrenter. Så langt har bare halvparten av de ansatte fått jobb hos kjøperne. – Dette er ikke rettferdig, det er alle enige om, sier HK-tillitsvalgt Anne Alstad.
TØFF TID: Hovedtillitsvalgt Anne Alstad har bistått medlemmene sine i Insr som skal legges ned.
Ylva Seiff Berge
lene.svenning@lomedia.no
Det er nesten folketomt i lokalene til Nemi/Insr Insurance Group på Brynseng i Oslo. De aller fleste ansatte sitter på hjemmekontor. Om et års tid vil lokalene være helt tomme. Selskapet skal nemlig legge ned, og forsikringsselskapene Storebrand og Sedgwick overtok både forsikringskunder og halvparten av de ansatte fra 1. november. Akkurat nå ser det ut til at 76 ansatte blir stående uten arbeid.
Les også: Korona-permitterte beholder forhøyet dagpenger ut mars
Kritikk fra Finanstilsynet
Bakgrunnen for at Insr Insurance Group ASA legger ned virksomheten, er at Finanstilsynet i juni varslet at de vurderte å kalle tilbake selskapets tillatelse til å drive skadeforsikringsvirksomhet. På sine nettsider skriver tilsynet at de «vurderer at det foreligger vedvarende og alvorlige mangler ved styring og kontroll av virksomheten». Som en følge av dette bestemte forsikringsselskapet seg for å avvikle driften. Til Finansavisen sier konsernsjef Espen Husstad at styret er rykende uenig med Finanstilsynet, men at de mener det vil være sikrere å foreta et salg for å i møtekomme tilsynet, og at et salg vil gi størst aksjonærverdi. Dermed droppet Finanstilsynet å fatte vedtak i denne saken, og har godkjent Insrs søknad om å overdra forsikringsporteføljen sin til Storebrand forsikring.
Virksomhetsoverdragelse
Storebrand og Sedgwick har altså overtatt både forsikringskundene og de ansatte som har jobbet med disse kundene, de foretar en såkalt «delvis virksomhetsoverdragelse». Det betyr at ansatte har rett til å bli med videre i det selskapet som overtar virksomheten. Arbeidsmiljøloven regulerer hvordan det skal gjøres. Anne Alstad, hovedtillitsvalgt i Insr, har sittet i forhandlinger med sin arbeidsgiver om dette. Resultatet er at 68 av de 144 ansatte i Inrs får ny jobb i forsikringsselskapene Storebrand eller Sedgwick. Det er flere enn hovedtillitsvalgt Anne Alstad turte å håpe på da denne prosessen startet, men hun er langt fra fornøyd. Av de 35 medlemmene i LO Finans HK, har 21 fått jobb i Storebrand eller Sedgwick, mens 14 ikke har fått det.
Ingen av dem som jobber i støttefunksjoner, altså ikke direkte mot kundene, blir overdratt til Storebrand eller Sedgwick. Og verken ansiennitet eller sosiale forhold er vektlagt.
– De var helt steile, sier en skuffet Alstad.
Les også: HK krever at Oljefondet selger seg ut av Wizz Air
Konkret vurdering
Medina Mahic, juridisk rådgiver i HK, forklarer:
– Hovedregelen ved virksomhetsoverdragelse er at alle arbeidstakere skal overføres til ny virksomhet. Ved delvis virksomhetsoverdragelse kan det oppstå spørsmål om hvilke arbeidstakere som omfattes av overdragelsen. Problemstillingen kan for eksempel oppstå i tilfeller der en bedrift ikke har klare organisatoriske rammer, eller hvor noen arbeidstakere utfører oppgaver både for avdelingen som overdras, og for andre avdelinger. Dette kan typisk være personer i ulike stabs- eller støttefunksjoner. Her må det foretas en konkret vurdering av hvilke arbeidstakere som skal følge med, der man blant annet tar stilling til om arbeidstakerne har sin primære tilknytning til avdelingen som overføres, og om avdelingen som overføres, fra et organisatorisk synspunkt, danner rammen om deres arbeidsforhold, sier Mahic.
LO vil vurdere saken
Ansatte i Insr som ikke blir overført, men som mener at de burde bli det, kan bestride avgjørelsen og gå til sak mot Storebrand og Sedgwic, sier Mahic.
De 14 HK-medlemmene som konkurrentene ikke har tenkt å overdra, kan få hjelp av HK.
– Vi støtter og veileder våre medlemmer i prosessen. Hvis vi finner det nødvendig etter en konkret vurdering å gå rettens vei, vil vi gjøre det med bistand fra LO-advokatene, sier Medina Mahic.
Hun har nylig vært i møte med HK-medlemmene i bedriften, og informert dem om deres rettigheter. Men ingen av dem vil gå til rettssak for å få bli med over til de kjøpende selskapene, tror Anne Alstad.
– Det er det ingen som vil. Vi har fått en avtale med Storebrand som gjør at vi kan søke på jobber som blir utlyst internt. De fleste synes det er en bedre løsning, sier hun.
– Tragisk, sier tillitsvalgt
Juridisk korrekt eller ei, hovedtillitsvalgt Anne Alstad synes ikke dette er rettferdig. 58-åringen er selv en av dem som ikke får tilbud om bli med til Storebrand, selv etter 38 år i bransjen. Alstad begynte å jobbe i nettopp Storebrand i 1982, og har jobbet i Insr siden 2012. Hun jobber på «back-office», med ulike støttefunksjoner. Det gjelder også de seks medlemmene som etter planen ikke skal bli med til Storebrand eller Sedgwic.
– Dette er ikke rettferdig, det er alle her enige om. Folk er fortvila og lurer på hvorfor ikke de får bli med videre, sier hun.
Spesielt ille synes hun situasjonen er for de eldste kollegene.
– De har til og med tatt med folk som fremdeles er i prøvetid, mens folk som har vært her i mange år, ikke får bli med. Det er tragisk, sier hun.
Etter planen vil de 70 som ikke blir overdratt til konkurrentene fortsatt ha arbeid i Insr et stykke fram i tid. Selskapet har anslått at det vil ta et års tid å rydde opp i selskapet. Kundene vil nemlig bli overført til Storebrand ettersom den enkeltes forsikring forfaller.
Artikkelen fortsetter under bildet.
GODE NYHETER: 21 av medlemmene i LO Finans HK har så langt fått jobb i de overtakende forsikringsselskapene. Her snakker Anne Alstad med et lettet medlem på Teams.
Ylva Seiff Berge
– Sjeleglad
HK-medlem Stina Hultcrantz Dyrkorn ventet i spenning siden det ble kjent at Insr skal legges ned og Storebrand ta over kundene. Ville hun få bli med til Storebrand? Da det nylig ble kjent hvem forsikringsselskapet ville ta med seg, sto Dyrkorn på lista. Hun pustet lettet ut.
– Dette har vært en vanskelig tid for oss alle, men jeg har fokusert på at vi har gode folk som Anne til å jobbe for oss. Jeg har prøvd å la være å være usikker og urolig, men det har vært vanskelig å gå og vente, sier hun.
Nå har hun blandede følelser.
– Jeg er bekymret for kollegene mine, spesielt for dem som er i slutten av 50-årene og begynnelsen av 60-årene. Samtidig er jeg sjeleglad for at jeg ble med over, sier hun.
For Dyrkorn blir ikke alt nytt.
– Jeg har jobbet i Storebrand i 15 år tidligere, og vet at det er et veldig godt firma. Jeg gleder meg til å begynne der igjen, sier hun.
– Alt er gjort riktig
Ulike deler av virksomheten selges til ulike aktører, forklarer Bård Standal, HR-direktør i Insr. Storebrand kjøper den delen som har solgt vanlige forsikringer til privatkunder og næringsliv under merkevaren Nemi, mens Sedgwick tar over en del av Insrs skadeoppgjørsavdeling. De ansatte som har jobbet med dette, blir overført til de to forsikringsselskapene. De som blir igjen i Insr, er dem som har jobbet med andre oppgaver, som IT, økonomi og andre støttefunksjoner, forklarer han.
– Er dette gjort helt riktig?
– På alle sett og vis, sier Standal.
Han forstår imidlertid frustrasjonen de ansatte som ikke blir virksomhetsoverdratt opplever.
– Det har jeg stor forståelse for. Det er jo ikke sånn at man ved virksomhetsoverdragelse vurderer ansiennitet og sosiale forhold. Det skaper reaksjoner, sier HR-direktøren.
Også Tove Selnes, konserndirektør for personal i Storebrand, mener denne prosessen er gjennomført på korrekt vis.
– Vi er opptatt av å gjøre dette på en riktig og god måte, og gleder oss til å få over de ansatte fra Insr, sier hun.
Virksomhetsoverdragelse:
Et helt kapittel i arbeidsmiljøloven er viet dette temaet. Her er noen elementer:
Tidligere arbeidsgivers rettigheter og plikter som følger av arbeidsavtale eller arbeidsforhold som foreligger på det tidspunkt overdragelsen finner sted, overføres til den nye arbeidsgiveren.
Ny arbeidsgiver blir bundet av tariffavtale som tidligere arbeidsgiver var bundet av. Dette gjelder ikke hvis ny arbeidsgiver senest innen tre uker etter overdragelsestidspunktet skriftlig erklærer overfor fagforeningen at de ikke ønsker å bli bundet. De overførte arbeidstakerne har likevel rett til å beholde de individuelle arbeidsvilkårene som følger av tariffavtale som den tidligere arbeidsgiver var bundet av.
Arbeidstakernes rett til videre opptjening av alders-, etterlatte- og uførepensjon i henhold til kollektiv tjenestepensjon, overføres til ny arbeidsgiver. Ny arbeidsgiver kan velge å gjøre allerede eksisterende pensjonsordninger gjeldende for de overførte arbeidstakerne.
Arbeidstaker kan motsette seg at arbeidsforholdet overføres til ny arbeidsgiver.
Flere saker
LO vil ha en garanti for at sykelønnsordninga ikke blir rørt de neste fire årene.
Terje Pedersen / NTB
LO avviser nytt sykelønnsforslag fra NHO
Brian Cliff Olguin
Siw gikk i luksusfellen
Alma lurte på hvorfor hun ble deprimert hver måned, uten noen grunn. Da hun fikk vite om PMS, begynte bitene begynte å falle på plass.
Maud Lervik
Alma (24) jobber ikke når hun har sterk PMS
Jan Kåre Ness
Nå er Kiwi-ansatte Joakim (29) sikret flere hundretusener mer i pensjon
Karl Johan. Illustrasjonsfoto.
Jonas Fagereng Jacobsen
Høyre-byrådet vil ha søndagsåpent i Oslo. Dårlig utreda «makkverk», mener Ap
Gratis julebord er ingen selvfølge. Er du blant dem som slipper å punge ut?
Colourbox
Får du julebordet dekket? Det er ikke en selvfølge
Virksomhetsoverdragelse:
Et helt kapittel i arbeidsmiljøloven er viet dette temaet. Her er noen elementer:
Tidligere arbeidsgivers rettigheter og plikter som følger av arbeidsavtale eller arbeidsforhold som foreligger på det tidspunkt overdragelsen finner sted, overføres til den nye arbeidsgiveren.
Ny arbeidsgiver blir bundet av tariffavtale som tidligere arbeidsgiver var bundet av. Dette gjelder ikke hvis ny arbeidsgiver senest innen tre uker etter overdragelsestidspunktet skriftlig erklærer overfor fagforeningen at de ikke ønsker å bli bundet. De overførte arbeidstakerne har likevel rett til å beholde de individuelle arbeidsvilkårene som følger av tariffavtale som den tidligere arbeidsgiver var bundet av.
Arbeidstakernes rett til videre opptjening av alders-, etterlatte- og uførepensjon i henhold til kollektiv tjenestepensjon, overføres til ny arbeidsgiver. Ny arbeidsgiver kan velge å gjøre allerede eksisterende pensjonsordninger gjeldende for de overførte arbeidstakerne.
Arbeidstaker kan motsette seg at arbeidsforholdet overføres til ny arbeidsgiver.