De ansatte i varehandelen er klare for å streike for full lønn under sykdom, melder HK
Det kan bli streik fra lørdag i varehandelen. – Kampviljen er stor, sier HK-leder Christopher Beckham.
I MEKLING: Torsdag formiddag møttes HK og Virke hos Riksmekleren i lønnsoppgjøret for de ansatte i varehandelen. Fra venstre HK-leder Christopher Beckham, 1. nestleder Elisabeth Sundset og 2. nestleder Lena Reitan.
Brian Cliff Olguin
Saken oppsummert
lene.svenning@lomedia.no
Torsdag klokka 10 møttes Handel og Kontor (HK) og arbeidsgiverorganisasjonen Virke til mekling i lønnsoppgjøret for de ansatte i varehandelen. Forhandlingene mellom partene før påske førte ikke fram. Nå har de frist til midnatt natt til lørdag for å finne en løsning. Blir de ikke enige, tas 4.776 HK-medlemmer ut i streik lørdag morgen. HK har nesten 26.000 medlemmer i varehandelen. Forbundet har varslet at enda flere medlemmer vil bli tatt ut i en eventuell streik allerede neste uke.
Her finner du lista over bedrifter som vil bli rammet av streik.
Tre hovedkrav
HK har tre krav til arbeidsgiverne: Økt kjøpekraft, høyere tillegg for arbeid på kvelder og søndager og full lønn under sykdom. Det siste innebærer forskuttering av sykepenger, altså at arbeidsgiver betaler lønn som vanlig og selv sørger for å få refundert pengene fra Nav, og feriepenger også etter 48 dagers sykefravær og foreldrepermisjon (se faktaboks).
I forrige uke reiste HK-ledelsen Norge rundt for å redegjøre for kravene og lytte til hva medlemmene mener.
– Tilbakemeldingene er tydelige. Medlemmene slutter opp om kravet om full lønn under sykdom. Kampviljen er stor. Det tar vi med oss i sekken, sier HK-leder Christopher Beckham.
LESTE DU DENNE?: Cubus-ansatte Sif streiker gjerne for full lønn under sykdom. Hun har sine grunner
– Uforståelig, mener Virke
Virke avviste kravet både før forhandlingene var i gang og under forhandlingene. Torgeir Kroken, Virkes forhandlingsleder, har uttrykt forundring over at HK igjen har reist kravet om full lønn under sykdom. For forbundet krevde det samme i lønnsoppgjøret i 2020, uten resultat.
– HK kan stille de kravene de vil, men det er uforståelig at de drar opp dette igjen. Det har ikke vært tema i frontfaget. Dette er en stolpe i norsk arbeidsliv, og ikke noe man håndterer enkelt i et lønnsoppgjør, sier Kroken til HK-Nytt etter at forhandlingene brøt sammen.
Nå slår HK tilbake.
Finnes allerede i mange tariffavtaler
– 16 av Virkes tariffavtaler med andre forbund har allerede ulike bestemmelser om full lønn under sykdom. Dette er ikke et nytt prinsipp. Derfor er det ingenting i veien for at full lønn under sykdom kan innføres i avtale nummer 17, 18 og 19, sier Beckham.
Han sikter til de tre overenskomstene som er gjenstand for meklingen 28. og 29. april: Landsoverenskomsten, Kontoroverenskomsten og Lederoverenskomsten.
– Det er så enkelt. Eller er det et prinsipp for Virke at de damene som står på betongen i butikken ikke skal ha full lønn under sykdom, spør han.
– Disse damene, for det er flest damer, er lei av å få et klapp på skulderen eller en takk for innsatsen. De vil ha anerkjennelse og et sikkerhetsnett i arbeidslivet. Derfor har vi tatt dette kravet til torgs. Det er de lavest lønte som trenger det aller mest, sier han.
Torgeir Kroken i Virke vil ikke kommentere HKs innvending om at arbeidsgiverforeningens allerede har mange tariffavtaler med bestemmelser om full lønn under sykdom.
– Det er en sak som vi tar i mekling, sier han til HK-Nytt torsdag morgen.
Klare til streik
– Er HK-medlemmene klare til å streike for kravet om full lønn under sykdom?
– Mitt mål er å komme i havn uten streik. Men er resultatet ikke godt nok, vil det bli streik, lover HK-leder Christopher Beckham.
Forbundslederen forteller at noen av medlemmene hans i varehandelen har full lønn under sykdom. Det har de fått til gjennom lokale avtaler på arbeidsplassene. Men også de er klare til å streike.
– Medlemmer med og uten full lønn under sykdom vil stå side om side under en streik for dette kravet. For også de som har full lønn under sykdom vil ha det inn i tariffavtalen, sier han.
Økt lønn
HK har også stilt krav om økt kjøpekraft i dette lønnsoppgjøret, altså at lønningene skal øke mer enn prisene. Her er det resultatet av frontfaget, lønnsoppgjøret for de ansatte i industrien, som legger føring på hvor mye skal bli. Her ble resultatet en lønnsøkning på 3,7 prosent.
Det er det eneste Torgeir Kroken i Virke vil si noe om samme dag som meklinga starter.
– Vi går inn i meklinga for å løse dette innenfor frontfagets ramme, og har som ambisjon å få til en løsning, sier han til HK-Nytt.
I varehandelen har lønningene allerede gått opp én gang i år. De mest erfarne butikkansatte fikk 5 kroner mer i timen fra 1. februar.
Dette er full lønn under sykdom:
Full lønn under sykdom innebærer flere ting:
• Bedriftene fortsetter å betale lønn til sykmeldte også etter 16 dager, og får selv refundert penger fra Nav, slik at den sykmeldte slipper å gjøre det. Dette kalles forskuttering av sykepenger.
• Bedriftene utbetaler feriepenger også etter 48 dagers sykefravær og foreldrepermisjon. Det får de ikke refundert fra Nav.
• Bedriften betaler sykepenger av lønn over 6G (638.394 kroner).
Flere saker
Fra venstre: LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-sjef Ole Erik Almlid.
Håvard Sæbø
Ny lønn: LO og NHO er enige
Det blei storstreik i lønnsoppgjøret i 2023. Her fra en streikemarkering på Youngstorget.
Jan-Erik Østlie
I dag starter meklinga i lønnsoppgjøret: – Vi står klare til å streike, sier HK-tillitsvalgt
Bildet er tatt under streiken i 2023.
Leif Martin Kirknes
Disse HK-medlemmene gjør seg klare til streik
LO-leder Peggy Hessen Følsvik under streiken i lønnsoppgjøret i 2023.
Håvard Sæbø
Her kan det bli storstreik fra onsdag 2. april
André Kjernsli
Anita hørte ikke hva kundene sa. Det var første tegn på at noe var galt
VIL SIKRE: Peggy Hessen Følsvik og LO ønsker en lavlønnsmodell som treffer bedre enn dagens modell. Her fra kravoverrekkelse med NHO.
Håvard Sæbø
Hvem får lavlønnstillegg i år? LO har en ny oppskrift
Dette er full lønn under sykdom:
Full lønn under sykdom innebærer flere ting:
• Bedriftene fortsetter å betale lønn til sykmeldte også etter 16 dager, og får selv refundert penger fra Nav, slik at den sykmeldte slipper å gjøre det. Dette kalles forskuttering av sykepenger.
• Bedriftene utbetaler feriepenger også etter 48 dagers sykefravær og foreldrepermisjon. Det får de ikke refundert fra Nav.
• Bedriften betaler sykepenger av lønn over 6G (638.394 kroner).