Cubus-ansatte Sif streiker gjerne for full lønn under sykdom. Hun har sine grunner
Sif Larsen Sæther har ikke fått penger inn på konto siden i midten av mars. Nå håper hun Handel og Kontor vinner fram med kravet om full lønn under sykdom i årets lønnsoppgjør.
SNAKKER FOR MANGE: – Jeg har en oppfatning av at tillitsvalgte og medlemmer i Cubus synes at full lønn under sykdom er viktig og er villige til å streike for det, sier Sif Larsen Sæther.
André Kjernsli
katharina@lomedia.no
– Jeg er villig til å streike for full lønn under sykdom. Vi trenger den forutsigbarheten og tryggheten, sier butikkmedarbeider Sif Larsen Sæther (47) i Cubus. Hun er også konserntillitsvalgt i kjeden.
Årets lønnsoppgjør er i gang, og torsdag 28. april møtes arbeidstakerorganisasjonen Handel og Kontor (HK) og arbeidsgiverorganisasjonen Virke hos Riksmekleren for å bli enige. Enes de ikke, blir det streik. Det er spesielt ett krav som Sæther er villig til å stå på barrikadene for.
– Alle de andre kravene kan bare være. Forskuttering av lønn under sykdom og foreldrepermisjon er det viktigste. Alle kan være uheldige og bli syke, sier 47-åringen.
Hun representerer 300 HK-medlemmer i klesbutikkjeden.
Hva handler egentlig dette om? Når ansatte blir syke, har de krav på lønn. Arbeidsgiver betaler de første 16 dagene, etter den tid kommer pengene fra Nav. Men mange arbeidsplasser fortsetter å betale sykepenger etter 16 dager – hele seks av ti arbeidstakere får lønn fra jobben når de er syke, ifølge Nav. Dette kalles forskuttering og betyr at arbeidsgiver får utgiftene refundert av Nav (se faktaboks).
Snudd på hodet: Fire av ti ansatte må selv søke Nav om sykepenger. Mange er medlem av HK, og en av dem er konserntillitsvalgt Sif Larsen Sæther i Cubus.
Kravet kan bli vanskelig å få gjennom. Allerede før lønnsoppgjøret startet, avviste Virke kravet.
Dobbel straff
– Er du syk må du bruke kreftene på å bli frisk og skal slippe å forholde deg til virvaret i Nav, sier hun.
Sæther vet hva hun snakker om. I 21 år har hun jobbet i Cubus, en til tider fysisk slitsomt jobb hvor det ikke er uvanlig med belastningsskader. I februar sa ryggen hennes stopp, og Sæther ble sykmeldt. De første 16 dagene fikk hun lønn fra arbeidsgiver, men siden i midten av mars har hun ikke fått penger inn på konto verken fra Cubus eller Nav. Hun har søkt Nav om sykepenger.
– Jeg sjekket bankkontoen i stad. Det begynner å bli slunkent. Regningene mine venter ikke selv om lønna uteblir, sier hun.
Sæther er kjapt ute med å fortelle at hun klarer seg greit økonomisk. Hun er gift og deler utgiftene med mannen. Men:
– Alene hadde jeg ikke klart det. Da måtte jeg brukt oppsparte midler eller spurt om lån fra familie og venner. Utgifter til strøm, bensin og mat har økt mye i det siste.
Sæther regner med at hun er tilbake i jobb før sommeren.
I tillegg til full lønn under sykdom, krever HK i årets lønnsoppgjør at bedriftene betaler feriepenger etter 48 dagers sykefravær og foreldrepermisjon. Det får de ikke refundert fra Nav.
– Du blir på en måte dobbelt straffet. Året etter at du har vært syk har du ikke råd til ferie, sier Sæther.
I lønnsoppgjøret i 2020 var det viktigste HK-kravet full lønn under sykdom. HK-leder Christopher Beckham truet med å streike for kravet. Men HK vant ikke fram og gikk heller ikke ut i streik.
– Jeg var veldig skuffet over at de ikke klarte å få det gjennom. Det burde ikke overrasket Virke at vi kom til å kreve det i år, sier hun.
Lønn og bonus: Sjekk millionlønningene til mange av HK-medlemmenes sjefer
Forskjell på menn og kvinner
HKs 2. nestleder Lena Reitan kaller full lønn under sykdom et rettighetskrav.
– Da mannen min skjønte at mange ansatte i varehandelen ikke får lønn fra arbeidsgiver etter 16 dager, ble han veldig overrasket, sier Reitan.
Hun hevder at bedrifter med et flertall mannlige arbeidstakere har full lønn under sykdom og at en ikke har de samme rettighetene på arbeidsplasser med hovedvekt at kvinnelige ansatte, som for eksempel Cubus. Det synes hun er urettferdig.
I byggevarekjeden Optimera Montér, hvor tre av fire ansatte er menn får de det HK krever. Montér betaler full lønn under sykdom et helt år og feriepenger etter 48 dagers sykefravær og foreldrepermisjon. I tillegg får ansatte som tjener mer enn 6G (638.394 kroner) sykepenger av hele beløpet. Heller ikke dette får arbeidsgiver refundert av Nav.
Artikkelen fortsetter under bildet.
LIKESTILLINGSKAMP: Sif Larsen Sæther i Cubus har ikke full lønn under bonus og 2 prosent i pensjonsordning. Halvor Fevang i Optimera Montér har full lønn under sykdom og 4 prosent i pensjonssparing.
André Kjernsli
– Når du er syk, skal du konsentrere deg om å bli frisk, sier Halvor Fevang (66), konserntillitsvalgt i Optimera Montér.
Fevang er spesielt opptatt av at ansatte skal ha god kontakt med arbeidsgiver dersom de bli syke. Hvis ansatte er borte fra jobb i mer enn to måneder, er det større risiko for at de havner utenfor arbeidslivet, forteller han.
– Vi må ha en tett dialog med arbeidstaker for å få han raskt tilbake i jobb og bruke restarbeidsevnene hans, sier han.
Selv om ansatte i byggevarekjeden har full lønn under sykdom, er likevel et flertall av medlemmene villige til å streike for den rettigheten.
– Sånn bør det være i et anstendig arbeidsliv. Det er absolutt verdt å streike for full lønn under sykdom, sier han.
Fevang er en av 16 delegater fra HK som møter Virke hos Riksmekleren 28. og 29. april.
Gå ikke glipp av denne: Norli deler ut 50 millioner kroner i eierutbytte og bonus til ansatte, men tillitsvalgte Camilla vil ha mer i lønn
Mye lest: Zara-ansatte Ida Marie og Alejandra kjempet fram fri på påskeaften for 400 ansatte
Dette er full lønn under sykdom:
Full lønn under sykdom innebærer flere ting:
• Bedriftene fortsetter å betale lønn til sykmeldte også etter 16 dager, og får selv refundert penger fra Nav, slik at den sykmeldte slipper å gjøre det. Dette kalles forskuttering av sykepenger.
• Bedriftene utbetaler feriepenger også etter 48 dagers sykefravær og foreldrepermisjon. Det får de ikke refundert fra Nav.
• Bedriften betaler sykepenger av lønn over 6G (638.394 kroner).
Flere saker
LO vil ha en garanti for at sykelønnsordninga ikke blir rørt de neste fire årene.
Terje Pedersen / NTB
LO avviser nytt sykelønnsforslag fra NHO
Brian Cliff Olguin
Siw gikk i luksusfellen
Alma lurte på hvorfor hun ble deprimert hver måned, uten noen grunn. Da hun fikk vite om PMS, begynte bitene begynte å falle på plass.
Maud Lervik
Alma (24) jobber ikke når hun har sterk PMS
Jan Kåre Ness
Nå er Kiwi-ansatte Joakim (29) sikret flere hundretusener mer i pensjon
Karl Johan. Illustrasjonsfoto.
Jonas Fagereng Jacobsen
Høyre-byrådet vil ha søndagsåpent i Oslo. Dårlig utreda «makkverk», mener Ap
Gratis julebord er ingen selvfølge. Er du blant dem som slipper å punge ut?
Colourbox
Får du julebordet dekket? Det er ikke en selvfølge
Dette er full lønn under sykdom:
Full lønn under sykdom innebærer flere ting:
• Bedriftene fortsetter å betale lønn til sykmeldte også etter 16 dager, og får selv refundert penger fra Nav, slik at den sykmeldte slipper å gjøre det. Dette kalles forskuttering av sykepenger.
• Bedriftene utbetaler feriepenger også etter 48 dagers sykefravær og foreldrepermisjon. Det får de ikke refundert fra Nav.
• Bedriften betaler sykepenger av lønn over 6G (638.394 kroner).