Lønnsoppgjøret i varehandelen
Full stopp i lønnsoppgjøret i varehandelen: – Arbeidsgiverne sier nei til alle krav, sier HK-lederen
Handel og Kontor har brutt forhandlingene med Virke. Uforståelig, sier arbeidsgiverne. Nå må partene få hjelp av Riksmekleren for å unngå streik.
FÅR NEI: HK-leder Christopher Beckham får ikke innfridd forbundets krav i forhandlingene med Virke. Dermed forlater han forhandlingsbordet. Bildet er tatt da forhandlingene startet mandag. Til venstre 1. nestleder Elisabeth Sundset.
Brian Cliff Olguin
lene.svenning@lomedia.no
Handel og Kontor (HK) og motparten Virke startet lønnsoppgjøret for de ansatte i varehandelen mandag 4. april. Etter tre dager har HK brutt forhandlingene. Ifølge HK-leder Christopher Beckham er det fordi Virke har avvist alle krav.
– Jeg opplever at det ikke er vilje til å imøtekomme våre krav. Da har vi ikke noe mer her å gjøre, sier Beckham til HK-Nytt.
Dermed må partene møtes hos Riksmekleren. Meklingen skal foregå 28.– 29. april, opplyser HK.
Tre viktige krav
HKs viktigste krav i disse forhandlingene er økt kjøpekraft, høyere tillegg for arbeid på kvelder etter klokka 21, lørdag kveld etter 18 og hele søndag, og full lønn under sykdom (se faktaboks).
– De vil ikke imøtekomme oss i kravet om økte tillegg på kvelder og helger, ett av våre viktigste krav. De vil heller ikke innfri kravet om full lønn under sykdom, et viktig krav reist av tillitsvalgte på arbeidsplassene. Og ikke kravet om økt kjøpekraft. Dermed har vi ikke annet valg enn å gå til Riksmekleren og be om bistand, sier Christopher Beckham.
Allerede før lønnsoppgjøret startet, ga Virke uttrykk for at det var uaktuelt å innfri kravet om full lønn under sykdom. Ifølge Beckham er arbeidsgiverne like lite innstilt på å innfri det nå.
– Uforståelig, sier Virke
Torgeir Kroken, Virkes forhandlingsleder, er ikke veldig overrasket over at HK valgte å bryte forhandlingene i dag. Han er mer forundret over at HK igjen reiser kravet om full lønn under sykdom. Det samme kravet ble reist i 2020, uten resultat.
– HK kan stille de kravene de vil, men det er uforståelig at de drar opp dette igjen. Det har ikke vært tema i frontfaget. Dette er en stolpe i norsk arbeidsliv, og ikke noe man håndterer enkelt i et lønnsoppgjør, sier han til HK-Nytt.
Økt kjøpekraft er et av kravene til HK. Beckham mener at Virke heller ikke her innfrir. Kroken er uenig.
– Virke har presisert at årets oppgjør skal gjennomføres i tråd med rammene for frontfaget, noe som gir de ansatte en årslønnsvekst på 3,7 prosent, sier forhandlingslederen.
Kroken håper partene vil komme til enighet ved hjelp av Riksmekleren.
Har fått 5 kroner
Mer enn 25.000 HK-medlemmer i varehandelen er omfattet av tariffavtalen som er gjenstand for disse forhandlingene. I tillegg er den normgivende for hele bransjen.
Mange av de ansatte i varehandelen har allerede fått en lønnsøkning i år. En garantilønnsordning i tariffavtalen slo inn fra 1. februar. Den gir de ansatte som går på lønnstrinn 5 og 6 i avtalen – de mest erfarne – en lønnsøkning på 5 kroner i timen.
Resultatet av lønnsoppgjøret for de ansatte i industrien, også kalt frontfaget, legger sterke føringer for alle andre forbunds forhandlinger med arbeidsgiverforeningene, også dette. Før helgen ble partene i frontfaget enige om en økonomisk ramme for årets lønnsoppgjør, på 3,7 prosent. HK og Virkes tallknusere er enige om at 3,13 prosent allerede er innfridd i lønnsoppgjøret for de ansatte i varehandelen, blant annet gjennom de fem kronene garantilønna har gitt. Det betyr at det neppe er snakk om ytterligere store lønnstillegg.
Håper å unngå streik
HK-leder Beckham har håp om at meklingen vil gi resultater.
–Vi må jo finne en løsning i lag med mekleren. Hvis ikke blir det konflikt. Ingen ønsker det, men vi må sikre medlemmene våre et godt oppgjør, sier Beckham.
HK og Virke har tradisjon for å bli enige gjennom forhandlinger, uten hjelp av Riksmekleren. Dette er imidlertid andre gang på rad lønnsoppgjøret for de ansatte i varehandelen går til mekling.
Beckham opplyser om at HK har planlagt sju ulike konferanser for tillitsvalgte rundt om i landet uka etter påske. Disse konferansene skulle i utgangspunktet brukes til å informere om resultatet av forhandlingene. Nå vil de bli brukt til å informere om årsaken til bruddet og om prosessen videre.
SLIK STARTET LØNNSOPPGJØRET: Dette krever de ansatte i varehandelen
DYR SØNDAG: Det må bli langt dyrere å ha butikkansatte på jobb på søndager, mener HK
VIKTIG KRAV: HK krever full lønn under sykdom i årets lønnsoppgjør. Det blir for dyrt, mener arbeidsgiverorganisasjonen Virke
Dette er full lønn under sykdom:
Full lønn under sykdom innebærer flere ting:
• Bedriftene fortsetter å betale lønn til sykmeldte også etter 16 dager, og får selv refundert penger fra Nav, slik at den sykmeldte slipper å gjøre det. Dette kalles forskuttering av sykepenger.
• Bedriftene utbetaler feriepenger også etter 48 dagers sykefravær og foreldrepermisjon. Det får de ikke refundert fra Nav.
• Bedriften betaler sykepenger av lønn over 6G (ca. 638.394 kroner)
Flere saker
Alle seniorer er forskjellige. Derfor vil ulike seniortiltak funke på ulike arbeidsplasser. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
Nærmer du deg pensjonsalderen? Da har du flere rettigheter enn dine yngre kollegaer
VIL JOBBE FULLT: – Det er helt fantastisk å ha en 100-prosentstilling. Det er alltid kjempemye kniving når slike lyses ut, sier Marit Solhaug. Mikal Pettersen er enig.
Marius Fiskum
Mikal jobbet hver lørdag i sju måneder. Nå setter Vinmonopolet inn tiltak
ALENE: På Circle K i Hønefoss har sikkerhetsrutinene blitt skjerpet og dialogen med arbeidsgiver bedre. Men fortsatt jobber Nina Auke alene om natta.
Brian Cliff Olguin
Ansatte har blitt truet og trakassert om natta: – Alenearbeid bør forbys
Handel og Kontor (HK) mener at adgangen til nattarbeid og alenearbeid må begrenses. Nå har et regjeringsoppnevnt utvalg kommet med sine forslag. (Arkivfoto)
Martin Guttormsen Slørdal
Butikkansatte må fremdeles jobbe om natta
Ansatte som jobber hver tredje søndag eller oftere har krav på kortere arbeidsuke.
Brian Cliff Olguin
LO saksøker Plantasjen – krever at ansatte får kortere arbeidsuke
DAGLIGVARER?: Olivenlunden 1830 selger matvarer og er under hundre kvadratmeter. Det gjør at de har lov til å holde åpent på søndager, mener bedriften.
Brian Cliff Olguin
HK er uenig med Statsforvalteren om søndagsåpne butikker
Dette er full lønn under sykdom:
Full lønn under sykdom innebærer flere ting:
• Bedriftene fortsetter å betale lønn til sykmeldte også etter 16 dager, og får selv refundert penger fra Nav, slik at den sykmeldte slipper å gjøre det. Dette kalles forskuttering av sykepenger.
• Bedriftene utbetaler feriepenger også etter 48 dagers sykefravær og foreldrepermisjon. Det får de ikke refundert fra Nav.
• Bedriften betaler sykepenger av lønn over 6G (ca. 638.394 kroner)