JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
HIT ELLER DIT?: Samfo vurderer ulike partnere. Administrerende direktør Torgeir Kroken mener det vil bety nye tariffavtaler for de ansatte.

HIT ELLER DIT?: Samfo vurderer ulike partnere. Administrerende direktør Torgeir Kroken mener det vil bety nye tariffavtaler for de ansatte.

Martin Guttormsen Slørdal

Samfo vurderer å slå seg sammen med NHO eller Virke

Arbeidsgiverorganisasjonen Samfo vurderer å gå inn i NHO eller Virke. Det kan få følger for de ansattes vilkår.
29.01.2019
17:18
10.04.2019 20:37

lene.svenning@lomedia.no

Samfo, arbeidsgiverforeningen for Coop og andre samvirkeforetak, vurderer om de skal gå inn i NHO eller Virke. Det bekrefter administrerende direktør Torgeir Kroken overfor HK-Nytt. Han vil ikke si så mye om årsaken, annet enn at det er en utvikling i samfunnet at organisasjoner slår seg sammen for å bli større og mer robuste.

– Vi er i en prosess hvor vi gjør vurderinger for framtida. Vi ser på dette, og håper å få avslutta diskusjonen i løpet av 2019, sier Kroken.

En slik beslutning må ifølge Samfos vedtekter tas av generalforsamlingen. Den ordinære generalforsamlingen avholdes i mai, men det er fullt mulig å innkalle til en ekstraordinær generalforsamling på et senere tidspunkt, opplyser Kroken.

LESTE DU DENNE?: Monica opplevde mobbing på jobben. Les hennes historie.

Nye tariffavtaler?

Samfo har ulike tariffavtaler med en rekke LO-forbund, blant andre Handel og Kontor. Hva vil skje med tariffavtalene om Samfo går inn i en annen arbeidsgiverforening?

– Det regulerer Hovedavtalene. I utgangspunktet er det den foreningen vi eventuelt går inn i sine tariffavtaler som blir gjort gjeldende for de samme områdene. Det ville være merkelig om den parten vi eventuelt går til skal bli sittende med våre avtaler, sier Kroken til HK-Nytt.

– Men kan ikke det bety at vilkårene for de ansatte kan bli forringet?

– Det er din tolkning. Det kan hende man får endrede vilkår. Men i utgangspunktet er en tariffavtale like mye verdt som en annen, sier Kroken.

HK vil beholde avtalene

Trine Lise Sundnes, leder i Handel og Kontor, vil ikke mene noe om at Samfo kanskje slår seg sammen med NHO eller Virke. Hun understreker at det er organisasjonsfrihet også for arbeidsgivere. Men hvilke tariffavtaler som skal gjelde har hun en mening om.

– For oss er det viktig at våre medlemmer i Coop får beholde sine lønns- og arbeidsvilkår. Det er vår prinsipielle holdning. Vi forutsetter, uavhengig av hvilken arbeidsgiverorganisasjon Samfo eventuelt velger å gå inn i, at vi beholder dagens avtalestruktur, sier Sundnes til HK-Nytt.

Overgangsordning?

Dette vil garantert bli gjenstand for diskusjoner. I Hovedavtalen mellom LO og NHO står det blant annet at «dersom bedriften er bundet av annen tariffavtale ved innmeldelse i NHO, gjelder denne til den er brakt til utløp.(...) Medfører overgang til ny tariffavtale endringer i lønns- og arbeidsvilkårene, herunder pensjon, eller forskjeller i vilkårene blant dem som utfører samme arbeid, skal det forhandles om en overgangsordning.» Nøyaktig den samme teksten finnes også i Hovedavtalen mellom LO og Virke.

Dette er Samfo:

• Arbeidsgiverorganisasjonen for samvirkeforetak, blant annet Coop

• Har 206 medlemmer med 25.600 ansatte

• Har 27 ulike tariffavtaler

Kilde: Samfos nettsider

29.01.2019
17:18
10.04.2019 20:37

Dette er Samfo:

• Arbeidsgiverorganisasjonen for samvirkeforetak, blant annet Coop

• Har 206 medlemmer med 25.600 ansatte

• Har 27 ulike tariffavtaler

Kilde: Samfos nettsider