JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

To nye fagforeninger sier nei til lønnsoppgjøret i varehandelen

Medlemmene er klare til å streike, sier Vestlandet HK og Hedmark HK.
IKKE GODT NOK: Medlemmene er ikke fornøyd med årets lønnsoppgjør i varehandelen. Det mener Annette Rud Jensen, leder i Hedmark HK (innfelt) og Espen Berntsen, leder i Vestlandet HK.

IKKE GODT NOK: Medlemmene er ikke fornøyd med årets lønnsoppgjør i varehandelen. Det mener Annette Rud Jensen, leder i Hedmark HK (innfelt) og Espen Berntsen, leder i Vestlandet HK.

Brian Cliff Olguin

lene.svenning@lomedia.no

I disse dager skal medlemmene i Handel og Kontor (HK) som er omfattet av tariffavtaler med arbeidsgiverorganisasjonen Virke si mening om resultatet av lønnsoppgjøret. Innen 28. mai må de ha avgitt sin stemme i en uravstemning.

Oslo-Akershus HK og Trøndelag HK har allerede anbefalt medlemmene å stemme nei.

Nå anbefaler også styret i Vestlandet HK og Hedmark HK det samme.

– Vi er av samme oppfatning som fagforeningene i Oslo-Akershus og Trøndelag – 4 kroner mer i timen er ikke nok, sier Espen Berntsen, leder i Vestlandet HK.

Regne med 1. februar-tillegget?

Det var gjennom forhandlinger og til slutt mekling HK og Virke ble enige om årets lønnsoppgjør.

Partene ble enige om et generelt tillegg på 4 kroner timen. Minstelønnssatsene øker imidlertid med mellom 6 og 12,45 kroner i timen avhengig av ansiennitet. Men da er tilleggene som ble gitt fra 1. februar som et resultat av tariffavtalens lønnsgarantiordning medregnet.

HK-leder Christopher Beckham var i forkant av lønnsoppgjøret svært kritisk til å regne garantilønnsøkningen inn i den økonomiske ramma på 5,2 prosent som ble avtalt i frontfagsoppgjøret.

Det er også Espen Berntsen.

– Tillegget som blir gitt fra 1. februar på 8,45 kroner regner vi ikke med, for den lønnsøkningen er et resultat av at vi fikk for lite i fjor. Det har ikke vært en del av det HK har forhandlet med Virke om i lønnsoppgjøret, framholder han.

Unisont nei

Berntsen forteller at han og de andre styremedlemmene har vært ute og snakket med mange medlemmer i den siste tiden.

– Det er unisont blant de vi snakker med: De vil stemme nei.

Han tror det kan bli jevnt i uravstemningen.

– Er medlemmene klare til å streike?

– Ja. Jeg oppfatter at medlemmene har behov for å synliggjøre at de er misfornøyde og at de er villige til å ta kampen, sier Berntsen.

Skuffet

Også styret i Hedmark Handel og Kontor anbefaler medlemmene sine å stemme nei i uravstemningen.

Det er av flere årsaker, forklarer fagforeningsleder Annette Rud Jensen.

– Resultatet var ikke som forventet. For to år siden fikk vi full lønn under sykdom i tre måneder. Planen var at det skulle trappes opp til tolv måneder. Det ble det ikke noe av og det er vi skuffet over, sier hun.

Jensen peker også på at økningen av søndagstillegget fra 110 til 115 kroner i timen ikke er nok for å motvirke at flere arbeidsgivere vil holde åpent på søndager.

– Søndagsåpne butikker er et hett tema i vårt distrikt. Stadig flere kommuner ønsker å bli definert som typiske turiststeder for å kunne holde åpent sju dager i uka, sier hun.

Les også: I én av tre kommuner på butikkansatte jobbe på søndager

Fagforeningslederen er heller ikke fornøyd med lønnsøkningen.

– Ikke alle får mer enn 4 kroner mer i timen. Og det er ingen garantier for at medlemmene får mer gjennom lokale forhandlinger på arbeidsplassen, mener hun.

Jensen understreker at hun først og fremst er opptatt av at medlemmene må bruke stemmeretten sin og snakke om lønnsoppgjøret på arbeidsplassene.

– Stemmer de nei, må de også være klare til å streike. Det opplever jeg at medlemmene er.

HK-leder forsvarer resultatet

Christopher Beckham har merket seg at mange medlemmer ikke er fornøyde med resultatet av meklingen og at flere lokale fagforeninger anbefaler medlemmene sine å stemme nei.

– Men jeg mener at vi fikk et godt resultat. Det står jeg for, selv om jeg ser at det er litt motstand i organisasjonen, sier han til HK-Nytt.

Beckham er opptatt av at medlemmene bruker stemmeretten sin, og at de selv vurderer resultatet av lønnsoppgjøret. Han håper imidlertid på et ja-flertall. Men:

– Hvis medlemmene stemmer dette ned, skal jeg gå i front i en streik og ta kampen for dem, lover han.

Må være klare for streik

Mer enn 50 prosent av de stemmeberettigede må avgi sin stemme for at resultatet skal være gyldig. Er det færre enn 50 prosent, vil LO godkjenne meklingsresultatet.

Om det blir et neiflertall i uravstemningen – og mer enn 50 prosent har deltatt, vil HK ta sine medlemmer ut i streik. Da vil det være de som ble tatt ut i det første streikeuttaket som må legge ned arbeidet først.

For at en eventuell streik skal avslutte, må HK og Virke igjen sette seg til forhandlingsbordet og komme fram til et nytt resultat.