JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2022

Tillitsvalgte reagerer på lønnsoppgjøret i varehandelen

HK-ledelsen er fornøyd med årets lønnsoppgjør. Nå deler de tillitsvalgte sine meninger.
JA, NEI ELLER TJA: Tillitsvalgte Ann Karin Simonsen (f.v.), Anne Kari Johansen Nordvang og Oddbjørn Snekkerbakken har delte meninger om årets oppgjør. Nå skal medlemmene stemme over resultatet.

JA, NEI ELLER TJA: Tillitsvalgte Ann Karin Simonsen (f.v.), Anne Kari Johansen Nordvang og Oddbjørn Snekkerbakken har delte meninger om årets oppgjør. Nå skal medlemmene stemme over resultatet.

Brian Cliff Olguin

katharina@lomedia.no

brian.cliff.olguin@lomedia.no

Årets lønnsoppgjør for butikkansatte er unnagjort. Handel og Kontor (HK) og arbeidsgiverorganisasjonen Virke ble enige om en lønnsøkning på 1,5 kroner i timen og full lønn under sykdom i tre måneder.

Men resultatet er ikke vedtatt før medlemmene har sagt hva de mener. Onsdag 18. mai klokka 12 er fristen for uravstemningen. Blir det nei, er medlemmene ute i streik.

HK-Nytt tok en ringerunde til lederen i de regionale bransjegruppene for handel og service samt leder i bransjerådet HK forlag, bok og administrasjon, for å høre hva de mener om resultatet.

– Arbeidsgiverne slapp billig unna

– Lønnsøkning på 1,5 kroner er ok. Det blir jo 6,5 kroner for oss på lønnstrinn fem og seks, sier Ann Karin Simonsen, regionleder og leder i bransjegruppa for handel og service i Region Agder og Rogaland.

Hun er også fornøyd med at HK klarte å bevare nettopp garantilønnsordningen i tariffavtalen som ga ansatte med mer enn fem års ansiennitet fem kroner mer i timen fra 1. februar.

– Den ordningen er noe av det viktigste vi har for å få opp lønna, sier hun.

Men dér stopper Simonsens skryt av forhandlingsdelegasjonen i HK.

– Det er skuffende at vi ikke fikk til mer på feriepenger, sier hun og forklarer: Før fikk butikkansatte 10,2 prosent av lønna i feriepenger i maksimum 48 dager. Etter lønnsoppgjøret i år har feriepengegrunnlaget økt til tre måneder og 12 prosent av lønna.

Det er vel og bra, men for de få langtidssykemeldte er det likevel langt igjen, ifølge regionlederen.

– Tenk på de få som har vært sykemeldt i ni måneder. Det neste året får de feriepenger basert på tre månedene i jobb og tre av månedene de var syke, sier hun.

Det er halvparten av hva de hadde fått uten sykemelding. Feriepenger på sykepenger refunderer ikke Nav.

I tillegg til vervet som tillitsvalgt jobber Simonsen i Coop Sørvest, nærmere bestemt i Obs-butikken på Amandasenteret i Haugesund. Kolleger i ledelsen, administrasjonen og på lageret får feriepenger av sykepenger og foreldrepermisjon utover tre måneder.

– Det er vi «på gølvet» som selger varene, som tjener pengene. Jeg synes det er veldig urettferdig at ikke vi har de samme rettighetene, sier hun.

Simonsen vil verken anbefale sine medlemmer til å stemme nei eller ja i uravstemningen.

– Det må de finne ut av selv. Men jeg har snakket med tillitsvalgte som har sagt at de vil stemme nei, sier regionlederen.

Simonsen representerer flere enn bare Coop-ansatte. Hun synes det er bra at alle de som bare hadde sykepenger fra arbeidsgiver i 16 dager nå vil få det i minst tre måneder.

– Jeg er glad for at HK fikk dette gjennom, men jeg håper at dette bare er en begynnelse, sier hun.

Kampen fortsetter

Fungerende leder Anne Kari Johansen Nordvang i bransjegruppa handel og service i Region Innlandet, er enig med Simonsen:

– Dette resultatet er begynnelsen på noe større, sier Nordvang.

Hun jobber i Meny Elverum og har vært særlig opptatt av kravet om full lønn under sykdom.

– Et sted må vi begynne. Jeg er glad for at HKs forhandlere dro i land de tre månedene med full lønn under sykdom. Og så må vi ikke glemme at kampen fortsetter. På sikt er målet full lønn utover de tre månedene, minner Nordvang om.

Hun legger til at i regionen hennes er medlemmene spesielt opptatt av at søndagsjobbing skal kompenseres skikkelig. I årets hovedoppgjør kom det ingen nye tillegg for søndagsjobbing.

– I Trysil er alle butikker åpne om søndagene, akkurat som om det skulle være en hverdag. Men søndagen skal være «annerledesdagen», derfor regner jeg med nye søndagstillegg i neste oppgjør, sier Nordvang.

Mye lest: SV-politikere vil beskytte butikkansatte mot natt- og søndagsarbeid

Nordvang minner medlemmene om at HK fikk gjennom et forsterket søndagstillegg på 110 kroner timen ved forrige hovedoppgjør i 2020.

– Vil du anbefale medlemmene å stemme for i uravstemningen?

– Ja, det vil jeg. Vi skal være fornøyde med å ha fått gjennom den viktigste saken, sier hun.

Glad hun slapp streik

Også leder Inger Hartvigsen bransjegruppa handel og service i Region Midt-Norge gleder seg over resultatet.

– Jeg er fornøyd med at jeg fikk gå på jobb i dag. Alle jeg har snakket med er glade for at det ikke ble streik, men jeg ser at vi ikke kom helt i mål når det gjelder full lønn under sykdom, sier Hartvigsen som også er butikkmedarbeider i Coop Midt-Norge i Obs Sport på Lade i Trondheim.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BRA NOK: Inger Hartvigsen kan leve godt med årets tariffoppgjør.

BRA NOK: Inger Hartvigsen kan leve godt med årets tariffoppgjør.

Privat

Hun anbefaler sine medlemmer å stemme ja i uravstemningen.

– Det HK fikk til i år er en start. Det er realistisk at vi ikke klarte å få til alt på en gang. Vi må ta det over flere oppgjør, sier Hartvigsen.

Greit oppgjør

En annen tillitsvalgt som har begynt å se framover er Jenny Ryding. Hun jobber på Spar i Tønsberg og er leder for bransjegruppa handel og service i Region Østlandet Sør.

– Det er et greit oppgjør, selv om vi bare fikk full lønn under sykdom i kun tre måneder, sier hun.

Ryding trekker fram at medlemmene i regionen hennes sto klare til å streike, og at mange inklusive henne selv ønsket økte søndagstillegg.

– Vi vil at det skal bli såpass dyrt å drive butikk på søndager for arbeidsgivere, at søndagen blir en fridag, sier hun.

Selv om det ikke ble noe økning i søndagstilleggene, kommer Ryding til å stemme ja under uravstemningen.

– Nå er vi i det minste på vei til full lønn under sykdom, sier hun avslutningsvis.

Var klar for å kjempe

– Jeg er ikke fornøyd. Det er urettferdig at en skiller på godene mellom butikksjefene og alle oss andre under når det kommer til feriepenger, sier Bjørg Aase.

Hun er en av to representanter fra Region Vest i HKs bransjeråd for handel og service. I tillegg jobber hun i Coop Nordvest på Obs bygg i Førde i Vestland fylke. Arbeidsgiveren hennes betaler allerede full lønn under sykdom i et helt år, men ikke feriepenger etter 48 dagers sykefravær. Nå er det økt til tre måneder.

– Vi har jobbet lenge med å få med feriepengene. Jeg mener HK kunne tatt kampen et hakk videre. Jeg var klar til å streike for dette, sier Aase.

Hun er usikker på hva hun vil anbefale medlemmene å stemme i uravstemningen. Aase representerer også medlemmer i en rekke butikker og bedrifter som bare hadde sykepenger fra arbeidsgiver i 16 dager.

– For de som hadde lite, er sykelønn i tre måneder fra arbeidsgiver et steg videre, sier hun.

Ikke fornøyd

Heller ikke Tormod Aarum, leder for bransjegruppa handel og service i Region Øst, er helt fornøyd med resultatet.

– Sånn umiddelbart må jeg innrømme at jeg ble litt skuffet fordi det er faktisk ikke hundre prosent lønn under sykdom, men kun i tre måneder, sier Aarum.

Han jobber selv på Ikea som ikke er omfattet av Landsoverenskomsten mellom HK og Virke, altså tariffavtalen som partene meklet om i slutten av april. Ikea omfattes av Handelsoverenskomsten som forhandles med NHO som motpart den 12.–13. mai. 

Artikkelen fortsetter under bildet.

NEI-MANN: Tormod Aarum er ikke fornøyd med resultatet i årets oppgjør.

NEI-MANN: Tormod Aarum er ikke fornøyd med resultatet i årets oppgjør.

Brian Cliff Olguin

På grunnlag av det Aarum har lest om resultatet, er han fremdeles lei seg på vegne av kolleger i bransjen.

– Hva ville du anbefale medlemmene å stemme under uravstemningen?

– Hvis jeg hadde jobbet i en bedrift under Landsoverenskomsten, hadde jeg stemt nei. Resultatet er for tynt.

Han mener at ved forrige hovedoppgjør for to år siden fikk man i det miste gjennom et annet viktig krav, nemlig å fjerne 12-timersregelen. Samtidig presiserer Aarum at han uttaler seg på grunnlag av det han har lest i mediene om resultatet.

Tilleggene er også viktige

Oddbjørn Snekkerbakken, leder for bransjerådet HK forlag, bok og administrasjon, syns også at HK skulle stått mer på for full lønn under sykdom.

– Jeg syns at full lønn under sykdom er så viktig for de menneskene det gjelder. Tre måneder er ikke godt nok, så jeg heller mot å være misfornøyd, sier Snekkerbakken.

Han tar forbehold om at han ennå ikke har snakket med resten av bransjerådet om resultatene, og at dette er hans personlige mening per i dag.

I tillegg har Snekkerbakken registrert at flere av kollegene hans også forventet høyere tillegg og meningene er ulike der.

– I klubben min på Ark bokhandel har meningene rundt resultatene vært delte. En del er veldig glad for å ha sluppet å streike, mens andre hadde forventet mer. Særlig med to tøffe år bak oss, hvor vi ser at de på gulvet blir forbigått, sier Snekkerbakken.

– Hva ville du stemt i uravstemningen?

– Jeg heller mot nei.

Guro Solheim, leder i bransjegruppa for handel og service i Region Nord-Norge, vil ikke kommentere resultatet før hun har diskutert det med bransjegruppa si.

Tok kampen og vant: Zara-ansatte Ida Marie og Alejandra kjempet fram fri på påskeaften for 400 ansatte

Dette mener HK: Det må bli langt dyrere å ha butikkansatte på jobb på søndager