JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nå starter lønnsoppgjøret for butikk og lageransatte

LO krever den samme økonomiske ramma som i NHO-oppgjøret: 5,2 prosent.

Brian Cliff Olguin

lene.svenning@lomedia.no

Mandag klokka 12 tar forhandlingslederne i LO og arbeidsgiverorganisasjonen Virke hverandre i hånda. Det symboliserer startskuddet for årets lønnsoppgjør for 30.000 arbeidstakere i varehandelen.

LO krever at arbeidstakerne som er omfattet av tariffavtaler mellom de to organisasjonene får den samme økonomiske ramma som i lønnsoppgjøret mellom LO og NHO: 5,2 prosent.

Da streiken var over 20. april, hadde partene blitt enige om et generelt tillegg på 7,50 kroner i timen, pluss et lavlønnstillegg til på 3 eller 4 kroner, avhengig av om arbeidstakerne har lokal forhandlingsrett eller ei.

Skikkelig lønnsløft

– LO vil sikre økt kjøpekraft og arbeidstakernes andel av verdiskapingen, sier Steinar Krogstad, nestleder i LO.

Han leder LOs forhandlingsdelegasjon.

– I en periode med økte priser, er det kun et skikkelig lønnsløft som hjelper. Det er det vår jobb å sikre at arbeidstakerne får sin del av kaka, legger han til.

LES OGSÅ: Dette ble LO og NHO enige om

For romslig for enkelte bransjer

Men Virke-sjef Bernt G. Apeland har tidligere tatt til orde for at frontfagsmodellen blir satt litt til side i år.

– Som utgangspunkt legger vi i Virke alltid frontfaget til grunn. Men i år er det ikke nødvendigvis bærekraftig å følge frontfaget alle steder. Det kan bli for romslig for enkelte av våre bransjer, sa Apeland i et intervju med E24 i mars.

Frontfagsmodellen innebærer at hovedorganisasjonene i konkurranseutsatt industri forhandler først, og at resultatet får stor betydning for nivået på lønnstilleggene i det øvrige arbeidslivet.

Truet med streik

Apelands uttalelser fikk blant annet HK-leder Christopher Beckham til å reagere.

– Det er helt uaktuelt og utidig med en reallønnsnedgang i dette oppgjøret. Hvis vi må det, tar vi på oss de gule streikevestene, sa Beckham til representantskapet i HK samme dag.

Bare timer før lønnsoppgjøret begynner vil Apeland ikke si om han fortsatt mener det samme.

– Nå får vi ta forhandlingene her først, så får vi snakke sammen etterpå, sier han til HK-Nytt.

LES OGSÅ: Rema-Reitan fikk en «lønnsøkning» på 74 prosent i fjor

Lønnsøkning på forskudd

Årets lønnsoppgjør er et mellomoppgjør. Det betyr at det bare forhandles om lønn. Oppgjøret er samordnet, det vil si at LO forhandler direkte med arbeidsgiverorganisasjonene. I LOs forhandlingsdelegasjon sitter det representanter for de ulike forbundene.

En del butikkansatte har allerede fått en real lønnsøkning i år. Som en følge av garantilønnsordningen i tariffavtalen mellom LO/HK og Virke, fikk de mest erfarne butikkansatte 8 kroner mer i timen fra 1. februar. Det gir en årlig lønnsøkning på 15.600 kroner i året for en heltidsansatt.

LES OGSÅ: Så stor lønnsøkning får HK-medlemmene ut av streiken