JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
LØNNSHOPP: Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.

LØNNSHOPP: Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte øker lønna med 1.300 kroner i måneden

Allerede før lønnsoppgjøret er i gang får butikkansatte et kraftig lønnshopp. – Det er helt fantastisk, sier Nadine Tomi, butikkansatt på Coop Obs Alnabru.
17.03.2023
11:30
22.03.2023 11:17

lene.svenning@lomedia.no

Åtte kroner i timen. Så mye øker lønna til de meste erfarne butikkansatte fra 1. februar i år. Nå kan mange vente seg etterbetaling.

Handel og Kontor (HK) og arbeidsgiverorganisasjonen Virke har nemlig blitt enige om å legge nye 8 kroner på lønnstrinn 6 i tariffavtalene som heter landsoverenskomsten, kontoroverenskomsten og på lønnstrinn 4 i reiselivsavtalen. Det tilsvarer 1.300 kroner i måneden eller 15.600 kroner i året.

Garantilønn

Denne lønnsøkningen skyldes den såkalte garantilønnsbestemmelsen i disse tariffavtalene. Bestemmelsen sørger for at de som er omfattet av disse avtalene ikke skal ligge under et visst nivå. Hvis HK og Virke ikke blir enige om noe annet, legges garantilønnstillegget på lønnstrinn 6 – det høyeste trinnet i avtalen. Arbeidstakere på lønnstrinn 6 har minst seks års erfaring.

– Det er viktig for oss med en slik fordeling fordi det treffer dem som lever av dette yrket, sier HK-leder Christopher Beckham.

– Åtte kroner i timen er et historisk høyt tillegg som monner i denne dyrtiden vi er inne i, sier han.

Mer i vente

Dette lønnstillegget kommer før lønnsoppgjøret har startet. Det er altså mer penger i vente i løpet av våren. HK og Virke skal møtes til forhandlinger i det ordinære lønnsoppgjøret i april.

Forbundsleder Beckham er svært fornøyd med garantilønnsordningen som Virke ved flere lønnsoppgjør har tatt til orde for å ønsket å endre eller fjerne.

– Garantilønnbestemmelsen har spilt en avgjørende rolle for arbeidstakere i varehandelen, sier Beckham til HK-Nytt.

– Fantastisk

Nadine Tomi (40) holder på rydde i bakervarene på Coop Obs Alnabru i Oslo når hun får nyheten om at ansatte får åtte kroner mer i timen.

– Det er helt fantastisk, sier hun.

Tomi har jobbet i samme varehus siden 2013 og tilhører gruppa erfarne ansatte som får garantilønnstillegget. Hun tror det kommer til å hjelpe mange av kollegene hennes. Totalt anslår hun at det er mellom 10–15 av dem som er på lønnstrinn 6 i varehuset.

MORGENFUGL: Nadine Tomi jobber i 100 prosent stilling med ansvar for bakeriavdelingen på Coop Obs, Alnabru. Det betyr at hun er på plass klokka 06.00 på hverdagene.

MORGENFUGL: Nadine Tomi jobber i 100 prosent stilling med ansvar for bakeriavdelingen på Coop Obs, Alnabru. Det betyr at hun er på plass klokka 06.00 på hverdagene.

Brian Cliff Olguin

Håper på mer

Tomi forteller at fjorårets garantilønnstillegg på fem kroner ble godt mottatt, men at det fort ble spist opp.

– Alt har jo økt voldsomt i pris det siste året, og de ekstra kronene forsvant kjapt, sier hun.

– Tror du 1.300 kroner ekstra i måneden vil hjelpe?

– Ja, om ikke mye, så vil det hjelpe noe. Det hjelper med noen kroner her og der.

Med det sikter Tomi til lønnsoppgjøret som kommer senere i vår. 

– Jeg er spent ved hvert lønnsoppgjør, men i år er det ekstra spennende fordi vi må få en ordentlig lønnsøkning. Det må ikke bli slik at en lønnsøkning blir spist opp av prisøkningene, sier hun. 

17.03.2023
11:30
22.03.2023 11:17