JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
LITEN BESKYTTELSE: T-skjorter med beskjed om å vaske hendene og holde avstand har stort sett vært butikkansattes vern mot koronaviruset.

LITEN BESKYTTELSE: T-skjorter med beskjed om å vaske hendene og holde avstand har stort sett vært butikkansattes vern mot koronaviruset.

Erlend Angelo

Ingen vet om butikkansatte får godkjent covid-19 som yrkesskade

HK krevde korona godkjent som yrkesskade for butikkansatte. Svaret fra arbeidsdepartementet viste seg å være lite verdt.
25.05.2020
13:49
25.05.2020 13:55

erlend@lomedia.no

I april sendte HK brev til Arbeid- og sosialdepartementet der de krevde at butikkansatte får samme vern som helsepersonell.

Svaret har de nå fått. Etter en tolkningsrunde hos LOs jurister må forbundsleder Christopher Beckham konstatere skuffelsen:

– Svaret fra departementet er ikke godt nok, det gir ikke butikkansatte det sikkerhetsnettet de fortjener, sier Beckham til HK-Nytt.

«Kan» omfattes

Vi spoler litt tilbake: En godkjent yrkesskade gir deg rett til erstatning fra staten, altså fra folketrygda.

Hvis en skade eller sykdom blir godkjent, så kan man få høyere trygdeytelser. For eksempel dekket inntektstap, dekket framtidige inntektstap og menerstatning.

Og det er her stridens kjerne ligger: Hvem er det som skal få godkjent covid-19 som yrkesskade?

Helsepersonell ble garantert det fra 1. mars i år. Men butikkansatte? Kanskje.

Les også: – Sommeren 2021 kommer vi til å trenge et skikkelig pusterom. Det er det mange som ikke vil ha råd til

Dette skriver departementet i svaret til HK: «I lys av henvendelsen fra Handel og Kontor i Norge, viser vi til at denne bestemmelsen ikke utelukker at smitte påført under arbeid i varehandelen, kan omfattes.»

«Kanskje»-svaret fra arbeidsdepartementet betyr i prinsippet at kun helsepersonell er trygge på at de får dekket eventuelle komplikasjoner ved covid-19-sykdom. Alle andre bransjer, renholdere, vektere, sjåfører – er «kanskje» dekket.

HK skuffet – vurderer videre steg

– Dette er ikke godt nok for HK. Kanskje dekket, kanskje ikke – det holder ikke! Våre medlemmer i handelsnæringen har stått i samfunnskritiske jobber, det eneste de har hatt av smittevernutstyr er t-skjorter, plakater og pleksiglass, raser HK-leder Beckham.

SKUFFET: Forbundsleder i HK, Christopher Beckham.

SKUFFET: Forbundsleder i HK, Christopher Beckham.

Erlend Angelo

Det er Nav som til syvende og sist bedømmer hver enkelt sak. Vedtak herfra kan klages til Trygderetten.

– Jeg er lettere sjokkert, all den tid regjeringen har berømmet de ansatte som har stått på. Her får de ikke engang et klapp på skulderen, sier Beckham.

Les mer: Så lenge har permitterte rett til dagpenger

Nå vurderer HK ytterligere skritt. Akkurat hva det blir, er ikke avgjort.

– Det kan bli aktuelt å starte jobben med et lovforslag, vi må høre med opposisjonspartiene, sier Beckham.

Lav smitte

En oversikt i Aftenposten 18. mai viste at svært få butikkansatte er smittet av covid-19. I Norgesgruppen, som blant annet eier Kiwi, Meny og Joker, var det 36 registrerte smittetilfeller blant butikkansatte. I Rema 1000 var tallet om lag 25, men dette inkluderte alle deler av organisasjonen. I Coop har de ingen sentrale tall, men også der ble det meldt om «svært lite smitte».

MELD DEG PÅ HK-NYTTS NYHETSBREV

– Det er ingen som har kontaktet oss i HK, men bakgrunnen for henvendelsen til departementet er at så mange sto og står fortsatt i front. Dette er et sikkerhetsnett hvis noe skulle skje, og det fortjener våre medlemmer, understreker Beckham.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

25.05.2020
13:49
25.05.2020 13:55