HKs landsmøte:
Her er de viktigste sakene på HKs landsmøte
Fredag 15. oktober åpner HKs landsmøte – ett år forsinket på grunn av pandemien. Det er ventet mest diskusjon om aldersgrenser, kontingent og EØS.
LENGE SIDEN SIST: Det er fem år siden forrige landsmøtet. Eller, landsmøtet begynte strengt tatt digitalt i januar 2021, og har en veldig lang pause fram til 15. oktober.
Martin Guttormsen Slørdal
lene.svenning@lomedia.no
Endelig kan Handel og Kontor avholde andre del av landsmøtet sitt – bank i bordet. 15.-18. oktober møtes de 250 delegatene på Folkets Hus i Oslo. Landsmøtet skulle ha vært avholdt i september 2020, men ble utsatt til januar 2021 på grunn av pandemien. Det viste seg å være altfor tidlig. Landsmøtet startet likevel opp i januar, digitalt og bare én dag, nok til å få valgt en ny ledelse. Nå i oktober skal altså del to av landsmøtet avholdes - fysisk og i én sal.
Les også: Her er HKs nye ledelse
392 forslag er sendt inn fra de ulike regionene og skal behandles på landsmøtet. Delegasjonene har tatt opp tråden fra i fjor og forberedt seg godt, meldes det.
Les også: Coop Extra utvider åpningstida. Tillitsvalgte synes de har lite de skal ha sagt
Maks tolv år som forbundsleder?
En rekke forslag handler om de tre toppvervene i HK. I dag kan ingen over 62 år velges til HKs ledelse. Flere regioner har sendt inn forslag om å endre denne grensa, til 64 år, 65 år og til 66 år. To regioner har foreslått å begrense hvor lenge man kan sitte i forbundsledelsen til tre landsmøteperioder. Den ene regionen har foreslått at begrensingen skal gjelde forbundslederen, mens en annen region har foreslått at det skal gjelde både leder og nestledere. Et flertall i forbundsstyret stiller seg bak forslaget om at HKs leder ikke kan inneha posisjonen i mer enn tre landsmøteperioder – tolv år. John Thomas Suhr tok dissens – han vil at den samme periodebegrensningen skal gjelde alle tre i ledelsen, og at aldersgrensa på 62 år skal bestå.
Etter det HK-Nytt kjenner til har ingen andre LO-forbund har en slik periodebegrensing.
Hvor gammel er en ungdom?
Flere regioner har sendt inn forslag om å endre grensa for hva som defineres som ungdom i HK, fra 30 til 35 år. Det får betydning blant annet for hvem som er en del av HK Ung, og hvem som kan sitte i regionenes ungdomsgrupper og det nasjonale ungdomsrådet. Forbundsstyret har vendt tommelen ned for å endre grensa. 30 år får holde, mener styret.
Les også: Elkjøp snur og gir alle ansatte like lønns- og bonusordninger
Pensjonistkontingent
Flere regioner har foreslått å innføre en egen pensjonistkontingent. I dag betaler pensjonister bare forsikringskontingenten på 177 kroner i måneden – pensjonister over 75 år slipper også den. Forbundsstyret stiller seg bak forslaget om å innføre en egen pensjonistkontingent. Hvor mye den skal koste, sier forslagene ikke noe om.
EØS-spørsmålet
Forlagene handler ikke bare om endringer i vedtektene, mange handler også om hva HK skal mene i ulike politiske spørsmål.
Hva HK skal mene om Norges tilknytning til EØS er en gjenganger på HKs landsmøter. Også denne gangen blir det et tema. Landsmøtet i 2016 vedtok at «HK vil støtte nye forhandlinger med EU med tanke på å framforhandle en ny og bedre EØS-avtale». Forslaget fra region Øst er mer kritisk til EØS enn som så. Forbundsstyret vil sende forslaget til redaksjonskomiteen på landsmøtet.
Les også: 135.000 er lavtlønte i varehandelen. Slik vil tidligere HK-leder slå ned på fagforeningsknusing
Flere saker
Alma lurte på hvorfor hun ble deprimert hver måned, uten noen grunn. Da hun fikk vite om PMS, begynte bitene begynte å falle på plass.
Maud Lervik
Alma (24) jobber ikke når hun har sterk PMS
Jan Kåre Ness
Nå er Kiwi-ansatte Joakim (29) sikret flere hundretusener mer i pensjon
Karl Johan. Illustrasjonsfoto.
Jonas Fagereng Jacobsen
Høyre-byrådet vil ha søndagsåpent i Oslo. Dårlig utreda «makkverk», mener Ap
Gratis julebord er ingen selvfølge. Er du blant dem som slipper å punge ut?
Colourbox
Får du julebordet dekket? Det er ikke en selvfølge
Sammen med sine kolleger står Inger Marie Hagen ved OsloMet bak Medbestemmelsesbarometeret. Den viser at mer enn hver femte arbeidstaker gir uttrykk for misnøye med ledelsen.
Kasper Holgersen
Hva er det største problemet på jobben? Jo, det er sjefen
Brian Cliff Olguin