JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
NY LEDER: Christopher Beckham blir HKs nye forbundsleder. Bildet ble tatt under forbedelsene til landsmøtet.

NY LEDER: Christopher Beckham blir HKs nye forbundsleder. Bildet ble tatt under forbedelsene til landsmøtet.

Erlend Angelo

Her er HKs nye ledelse

Christopher Beckham, Elisabeth Sundset og Lena Reitan skal lede Handel og Kontor de neste årene. Det er klart etter flere kampvoteringer på forbundets landsmøte.
08.01.2021
21:13
19.03.2021 14:32

lene.svenning@lomedia.no

Fredag startet Handel og Kontor sitt landsmøte. Det foregår på nett, der de 250 representantene sitter enten hjemme i sine egne stuer, eller er samlet i mindre grupper på hoteller rundt om i landet. Landsmøtet varer dessuten bare i én dag og ikke fem dager, også det på grunn av smittevernrestriksjonene. Resten av landsmøtet skal foregå til høsten, når det forhåpentligvis er mulig å samle representantene på ett og samme sted.

Den ene store saken som ble behandlet i dag, var valgene av HKs ledelse. Her er resultatet:

• Christopher Beckham, leder

Beckham har vært konstituert som leder siden 1. april 2020.

• Elisabeth Sundset, 1. nestleder

Sundset har vært konstituert som 2. nestleder siden 1. april 2020.

NY 1. NESTLEDER: Elisabeth Sundset smilte bredt etter at hun ble valgt som HKs nye 1. nestleder.

NY 1. NESTLEDER: Elisabeth Sundset smilte bredt etter at hun ble valgt som HKs nye 1. nestleder.

Erlend Angelo

Lena Reitan, 2. nestleder

Reitan er ansatt i HK, som regionkontorleder i region Østlandet Sør.

NY 2. NESTLEDER: Lena Reitan kunne juble for seieren i kampen om å bli 2. nestleder.

NY 2. NESTLEDER: Lena Reitan kunne juble for seieren i kampen om å bli 2. nestleder.

Brian Cliff Olguin

Fem kandidater

På forhånd var det fem kandidater til de tre posisjonene i HKs ledelse.

Christopher Beckham var innstilt som forbundsleder av en enstemmig valgkomité og ble valgt med 220 stemmer. 26 stemte nei.

Til vervet som 1. nestleder var det tre kandidater. Elisabeth Sundset var innstilt av et flertall av valgkomiteen. Hun ble valgt med 130 stemmer, 52 prosent av stemmene.

Et mindretall på én (fra region Nord-Norge) innstilte på at Bjørn Mietinen skulle gjenvelges. Han fikk 56 stemmer.

Et annet mindretall på én (fra region Øst) innstilte på Fawsi Adem, regionleder i region Øst. Han fikk 61 stemmer.

Flere omganger

Valget på 2. nestleder bød på en smule dramatikk. En enstemmig valgkomité innstilte på Lena Reitan, regionkontorleder i region Østlandet Sør. Det ble imidlertid sendt inn benkeforslag på både Bjørn Mietinen og Fawsi Adem.

I den første voteringen fikk Lena Reitan 125 stemmer, mens Bjørn Mietinen fikk 67 stemmer, Fawsi Adem 58. Men tilsammen ble det 250 stemmer – én mer enn det det var til stede på dette tidspunktet. Dessuten: For at det skal holde med én avstemming i en votering med tre kandidater, må vinneren ha over 50 prosent av stemmene.

Avstemningen måtte gjøres på nytt. Lena Reitan fikk igjen 125 stemmer, Bjørn Mietinen fikk 73 stemmer stemmer, mens Fawsi Adem fikk 52.

Reitan hadde fremdeles nøyaktig 50 prosent av stemmene. Dermed gikk det til en ny valgomgang mellom Reitan og Mietinen, de to med flest stemmer. Her fikk Reitan 128 stemmer, mens Mietinen fikk 120.

Glade tillitsvalgte

– Jeg er stolt og ydmyk over å bli valgt til leder i et så viktig forbund. Jeg skal gjøre mitt til at vi kan gjøre HK enda sterkere sammen med forbundsstyret, regionene og avdelingene. Sammen skal vi bygge laget, sier den nyvalgte HK-lederen Christopher Beckham til HK-Nytt fredag kveld.

Elisabeth Sundset kjenner på de samme følelsene.

– Jeg er veldig ydmyk og rørt over tilliten jeg har fått. Jeg gleder meg til å fortsette med det tillitsvalgtarbeidet jeg har gjort i mange år. Jeg er kjempeglad, sier hun.

Lena Reitan er også oppglødd etter valget.

– Dette ble veldig spennende, som seg hør og bør når det er kamp om plassene mellom gode kandidater. Jeg takker for tilliten, og gleder meg veldig til å jobbe hardt for å vise meg tilliten verdig, sier hun.

DIGITALT LANDSMØTE: HK-leder Christopher Beckham på storskjerm hos en gruppe representanter fra region Østlandet Sør samlet til landsmøte i Drammen.

DIGITALT LANDSMØTE: HK-leder Christopher Beckham på storskjerm hos en gruppe representanter fra region Østlandet Sør samlet til landsmøte i Drammen.

Brian Cliff Olguin

Mietinen takket av

Før landsmøtet avsluttet, takket Bjørn Mietinen for seg, etter mange år i HK-ledelsen.

– Det har vært tolv fantastiske år, med mye latter og mye jobb, sa han til representantene.

– Det jeg kommer til å huske best, er alle de fantastiske medlemmene i HK.

Mietinen vil fortsatt få anledning til å treffe HK-medlemmer. Da han ble valgt inn i forbundsledelsen i 2008, var han ansatt i HK. Nå får han en stilling som rådgiver, opplyste Christopher Beckham.

– Gikk ikke denne gangen

Fawsi Adem ønsker de som ble valgt lykke til i vervene sine.

– Jeg er ydmyk over at de to meste aktive avdelingene, som representerer en tredjedel av medlemmene i HK, ønsket meg inn i ledelsen. Det gikk ikke denne gangen, resten av forbundet ønsket en annen retning og en annen representasjon. Vi fortsetter i region Øst med vår måte å gjøre ting på, for det vet vi fungerer. Så får jeg bare ønske den nye ledelsen all lykke til, sier Fawsi Adem til HK-Nytt.

Her er det nye forbundsstyret, i tråd med valgkomiteens innstilling:

Nina Hammer Thysse, region Agder og Rogaland (ny)

Roy Kristiansen, region Innlandet

Jonny Meland, region Midt-Norge

Raymond Alstad, region Nord-Norge (ny)

Beate Steinsvik, region Vest

Vigdis Rekdahl, SLA (ny)

John Thomas Suhr, region Øst

Charlott Pedersen, region Øst (ny)

Tone Cathrine Hartz, region Østlandet Sør

Debatt om gjennomføring av valgene

Før valgene tok til, brukte imidlertid landsmøtet en drøy time på å debattere om valgene faktisk skulle gjennomføres i dag. Bakgrunnen for det var forbundsstyremedlem John Thomas Suhrs forslag om å utsette valgene til del to av landsmøtet senere i år. Han argumenterte blant annet med at forbundets politikk bør vedtas før valgene gjennomføres. Suhrs forslag fikk 97 stemmer. 152 stemte for at valgene skulle gjennomføres i dag – og slik ble det altså.

Les også: HK satte nyttårsrekord med 77.781 medlemmer

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

08.01.2021
21:13
19.03.2021 14:32