JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
GLAD FOR MEDLEMSVEKST: – Vi skal fortsette det gode arbeidet, sier Elisabeth Sundset, 2. nestleder i HK.

GLAD FOR MEDLEMSVEKST: – Vi skal fortsette det gode arbeidet, sier Elisabeth Sundset, 2. nestleder i HK.

Martin Guttormsen Slørdal

HK satte nyttårsrekord med 77.781 medlemmer

Forbundet har økt medlemstallet med fem prosent på ett år. – En fantastisk utvikling, sier nestleder Elisabeth Sundset.
08.01.2021
08:51
08.01.2021 13:42

lene.svenning@lomedia.no

Handel og Kontor hadde 2.600 flere ordinære medlemmer ved årsskiftet sammenlignet med samme tid året før. Økningen er på drøye fem prosent.

– Vi skal være så fornøyde. Det er en fantastisk utvikling som det er all grunn til å være stolt av, sier Elisabeth Sundset, 2. nestleder i HK.

Hun roser HKs regioner, avdelinger og tillitsvalgte på arbeidsplassene som har gjort en god jobb med å verve nye medlemmer.

Les også: Fredag starter HKs landsmøte – på nett. Representantene samles i grupper på maks ti – eller sitter hjemme

Byr på trygghet

– Hvordan er det mulig å øke i et år hvor så mange har vært permitterte og blitt arbeidsløse?

– Er det noe vi alle er opptatt av, så er det trygghet. Når det har vært utrygt på arbeidsmarkedet, tror jeg mange har hoppet ned fra gjerdet og takket ja til den trygge ramma vi kan gi. Og så har vi vist at vi har noe å by på, sier hun.

Sundset tror samtidig at fjorårets tariffoppgjør har bidratt til medlemsveksten.

– Som alltid organiserer vi bedre før og etter tariffoppgjørene. I høst fikk vi en kjempeoppgang, forteller hun.

Sundset peker også på at medlemsveksten kommer på tross av at om lag tusen medlemmer ble overført til andre LO-forbund i fjor. Det gjelder i hovedsak lageransatte i Coop, som ble overført til Fellesforbundet i forbindelse med at Coop byttet arbeidsgiverorganisasjon fra Samfo til Virke.

Størst økning på Østlandet

En stor del av økningen har kommet i region Øst, altså Oslo, Akershus og Østfold. Denne regionen har fått 1.168 flere medlemmer i løpet av 2020.

– Region Øst har vært superflinke, de er gode til å organisere medlemmer. De har også en stor andel av potensielle medlemmer å ta av, sier Elisabeth Sundset.

Den største prosentvise økningen har region Agder/Rogaland med pene 7,3 prosent. Det tilsvarer en økning på 569 medlemmer.

– Agder/Rogaland har alltid hatt en god måte å organisere på. De ringer selv rundt til folk som ikke har betalt kontingenten av ulike årsaker, og lykkes med å få dem til å fortsette som medlemmer, sier hun.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

Redusert gjennomtrekk

HK har vært større enn dette, en stakket stund. I høst passerte forbundet 78.000 medlemmer, men i desember gikk medlemstallet litt ned igjen.

Gjennomtrekken av medlemmer er stor. Hele 13.377 medlemmer meldte seg inn i HK i løpet av 2020, mens 9.267 meldte seg ut.

– Det har alltid vært sånn, og det er det mange ulike årsaker til. Men gjennomtrekken var større før. Vi har lyktes veldig godt med å redusere den gjennom å ta kontakt med alle som ikke har betalt kontingenten, forklarer Elisabeth Sundset.

Hun lar seg inspirere av fjorårets medlemsvekst.

– Vi skal fortsette det gode arbeidet, sier Sundset til HK-Nytt.

Les også: Har du spørsmål til HK? Nå kan du snakke med chatboten Sidsel

08.01.2021
08:51
08.01.2021 13:42