JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Elkjøp snur og gir alle ansatte like lønns- og bonusordninger

Elektronikkjeden Elkjøp snur og har besluttet at de likevel vil gi alle ansatte like lønns- og bonusordninger.
Elektronikkjeden Elkjøp snur og har besluttet å gi alle ansatte like lønns- og bonusordninger.

Elektronikkjeden Elkjøp snur og har besluttet å gi alle ansatte like lønns- og bonusordninger.

Brian Cliff Olguin

– Hos oss har det alltid vært organisasjonsfrihet. Vi har nå funnet en modell som sender et klart signal om at denne står sterkt i Elkjøp og som samtidig sørger for en fortsatt trygg arbeidsplass for alle, sier Stein Riibe, HR-direktør i Elkjøp Nordic, i en pressemelding.

Elkjøp fikk kritikk etter at det ble kjent at ansatte i fagorganiserte varehus ikke får delta i kjedens månedlige bonusordning.

Mye lest: «Karina» fikk beskjed av Elkjøp om å passe seg: – Jeg turte ikke si noe der og da fordi jeg trengte jobben

LO sa i september opp en millionavtale med Elkjøp fordi de mente elektronikkgiganten driver med forskjellsbehandling av ansatte. LO ble i et møte mandag orientert om løsningen. Elkjøp beskriver dialogen mellom partene som konstruktiv og god.

– Vi er en stor organisasjon og har alltid jobbet etter prinsippet om å være en lærende og lyttende arbeidsgiver. Det er viktig for oss at det ikke er noen form for tvil når det gjelder organisasjonsfriheten. Vi starter nå arbeidet med å innføre like lønns- og bonusordninger for våre ansatte, sier Riibe.

Oversikt: Her kan du handle elektronikk av ansatte med tariffavtale

Ved elleve varehus i Norge har Elkjøp-ansatte valgt å fagorganisere seg. Her har kjeden inngått tariffavtaler med Handel og Kontor. Det ga dem ulempetillegg og bedre pensjonsopptjening, men gjorde at de ikke lenger fikk ta del i kjedens månedlige bonusordning. Månedsbonusen var forbeholdt ansatte uten tariffavtale, bekreftet Elkjøp til E24 i august.

Handel og Kontor, som organiserer en del av de ansatte i Elkjøp, er glad for at elektronikkeden snur i dette spørsmålet.

– Dette er en seier for det organiserte arbeidslivet. Elkjøp har vært lydhøre etter det presset de har vært utsatt for, sier HK-leder Christopher Beckham til HK-Nytt.

Avventer ny LOfavør-avtale

– Hvor stor betydning tror du oppsigelsen av LOfavør-avtalen har hatt for Elkjøps beslutning?

– Omdømmetap er alltid alvorlig. Min tolkning er at Elkjøp ikke har ønsket seg flere medieoppslag av dette kaliberet, sier Beckham.

Avtalen, som har gitt Elkjøp inntekter på om lag 30 millioner kroner i året, vil ikke bli inngått på ny over natta.

– Vi vil se med tiden om vi vil be LO iverksette avtalen igjen. Jeg håper det vil bli gjort innen en rimelig tid, når vi ser hva Elkjøp har gjort, sier Beckham og viser til at Elkjøp har sagt at de skal starte arbeidet med å innføre like lønns- og bonusordninger for de ansatte.

HK vil organisere flere

HK vil nå, i forståelse med Elkjøp-ledelsen, besøke kjedens butikker for å organisere flere av de ansatte, opplyser Beckham.

– Vi vil ha tariffavtaler på alle varehusene. Tariffavtaler er så mye mer enn lønn, det handler også om å få medbestemmelse og ordnede forhold med tillitsvalgte som representerer de ansatte, sier forbundslederen.

– Elkjøp er på en reise, og vi skal heie dem fram på veien til ordnede lønns-og arbeidsvilkår.

Mye delt: Hva er en vanlig lønn i Norge? Dette sier tallene