JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«Karina» fikk beskjed av Elkjøp om å passe seg for HK-klubben

En tidligere tilsatt i Elkjøp på Vinterbro forteller at hun ble advart mot å blande seg for mye med de fagorganiserte.
BLE ADVART MOT HK: Da «Karina» begynte i Elkjøp, sa sjefen at hun måtte passe seg for HK-klubben i varehuset. Hun vil være anonym siden hun er i ferd med å bytte jobb.

BLE ADVART MOT HK: Da «Karina» begynte i Elkjøp, sa sjefen at hun måtte passe seg for HK-klubben i varehuset. Hun vil være anonym siden hun er i ferd med å bytte jobb.

Privat

line.mette.finnoy@lomedia.no

– Det var i mitt første møte med sjefen. Han sa at jeg måtte passe meg for HK-klubben. De stilte seg i veien for å få bonus, ødela mye og var vanskelig, forteller kvinnen, som er i slutten av 20-årene.

Den tidligere butikkmedarbeideren i Elkjøp Vinterbro kontaktet HK-Nytt etter å ha lest om stormen rundt Elkjøp og bonusavtalen som fagorganiserte ikke får ta del i. Kvinnen sier hun ble skremt fra å melde seg inn i HK da hun skjønte at det var upopulært hos ledelsen.

Les også: Ingrid var misfornøyd med temperaturen på jobben. Så skrudde hun engasjementet opp ett hakk til

Sluttet

– Jeg tenkte at dette ikke er greit, men turte ikke si noe der og da fordi jeg trengte jobben, sier «Karina».

Butikkmedarbeideren sluttet i Elkjøp for et år siden.

– Hadde jeg fått fast jobb eller blitt særlig mye lenger, hadde jeg nok meldt meg inn i HK, men jeg vurderte at det ikke var noe jeg skulle gjøre i første omgang siden jeg trengte jobben, forteller kvinnen som gikk til en ny arbeidsgiver etter kort tid.

I dag er hun i ferd med å begynne i en ny jobb igjen, og velger derfor å fortelle sin historie anonymt.

– Elkjøp er en arbeidsplass med veldig mange unge mennesker på vei inn i arbeidslivet for første gang. Det er synd at de skal bli møtt med sånne holdninger. Jeg fikk en skikkelig ekkel magefølelse av den fagforeningsfiendtlige holdningen, sier kvinnen til HK-Nytt.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

– Ikke slik det skal være hos oss

Kommunikasjonssjef Madeleine Schøyen Bergly i Elkjøp gjør det klart at selskapet ikke synes det er godt å høre at en tidligere ansatt, altså «Karina», ikke har hatt en god opplevelse da hun ble ansatt.

– Måten hun ble møtt er overhodet ikke slik det skal være hos oss, og heller ikke en praksis vi er kjent med. En slik holdning skal man ikke bli møtt med hos oss, la oss være klare på det, skriver Bergly i en epost til HK-Nytt.

Artikkelen fortsetter under bildet:

SVARER: Kommunikasjonssjef Madeleine Schøyen Bergly i Elkjøp sier at man ikke skal bli møtte med slike holdninger «Karina» forteller om kjeden.

SVARER: Kommunikasjonssjef Madeleine Schøyen Bergly i Elkjøp sier at man ikke skal bli møtte med slike holdninger «Karina» forteller om kjeden.

Frilanser

Hun understreker at Elkjøp kommenterer på generelt grunnlag, siden de ikke kjenner til den konkrete saken.

Dette er ikke første gang Elkjøp Vinterbro blir beskyldt for fagforeningsfiendtlighet. Tariffavtalen på varehuset, som kom plass i 2018, ble undertegnet etter trussel om streik. I den forbindelse anklaget HK Oslo/Akershus Elkjøp for å bruke fagforeningsfiendtlige metoder. Også den gangen svarte Elkjøp at det ikke var i tråd med hvordan slike prosesser skal foregå i selskapet.

Hevder det er fagforeningsknusing

Etter at e24.no omtalte bonusordningen i Elkjøp som er forbeholdt ansatte i butikker uten tariffavtale, fikk elektronikkjeden massiv kritikk i sosiale medier. Byrådsleder og Ap-politiker Raymond Johansen skrev i en Facebook-post at han vil boikotte Elkjøp.

I et intervju med hk-nytt.no, anklager Johansen selskapet for å drive forfagforeningsknusing.

HR-direktør i Elkjøp Nordic, Stein Riibe, forsvarer bonusordningen overfor HK-Nytt med at det er fritt valg mellom bonus eller tarifftillegg og at de ansatte har organisasjonsfrihet.

– Samtidig syntes vi selvsagt det er veldig uheldig hvis noen mener at det er aspekter ved vår lønnsmodell som direkte eller indirekte kan påvirke organisasjonsfriheten, sier han.

Lena Reitan, 2. nestleder i HK, er svært kritisk til bonusavtalen.

– Elkjøp har pådratt seg et alvorlig omdømmeproblem, og det kan bli varig, advarer hun.

HK og Elkjøp har avtalt et møte i nær framtid, opplyser kommunikasjonssjef Madeleine Schøyen Bergly i Elkjøp.

KLIKK HER FOR Å MELDE DEG PÅ HK-NYTTS NYHETSBREV