JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagorganiserte Elkjøp-ansatte får ikke månedsbonus

Ledelsen bruker bonus som virkemiddel for å hindre fagorganisering, mener flere ansatte. Elkjøp avfeier anklagene.

Elkjøp

Ved elleve varehus i Norge har Elkjøp-ansatte valgt å fagorganisere seg med tariffavtaler. Det har gitt dem ulempetillegg og bedre pensjonsopptjening. Men det gjør samtidig at de ikke lenger får ta del i kjedens månedlige bonusordning. Månedsbonusen er forbeholdt ansatte uten tariffavtale, bekrefter Elkjøp til E24.

– Vi opplever at Elkjøp ikke ønsker at de ansatte skal organisere seg, og at tapet av bonus brukes som et pressmiddel for å nå målet, sier nestleder Lena Reitan i LO-fagforbundet Handel og Kontor.

Reitan mener at Elkjøp fratar ansatte bonus for å gjøre fagorganisering mindre attraktivt.

– Ja, det er vårt inntrykk. Vi har også fått tilbakemeldinger om at mellomledere i Elkjøp-varehus prøver å overtale ansatte til å avslutte tariffavtalene, ved å si at de da vil få bonusene tilbake.

Senior kommunikasjonsrådgiver Kristian Willanger i Elkjøp Nordic svarer at selskapet ikke kjenner seg igjen i påstandene. Han skriver i en epost at Elkjøp oppfordrer til organisasjonsfrihet.

– I Elkjøp respekterer vi våre ansattes ønsker og behov for å fagorganisere seg fullt ut. Alle ansatte står derfor samlet fritt til å velge om de vil organisere seg og hvilken lønnsmodell de ønsker, skriver Willanger.

Elkjøp sa opp 40 tilsette etter at dei fekk tariffavtale. Det var ulovleg, slår retten fast

• HK-forening beskylder Elkjøp for fagforeningsknusing