JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
ILDSJELER: F.v. Ingrid Eggereide og Nichlas Sæther Håvik har så langt klart å verve ti nye medlemmer hos forskjellige Teknikmagasinbutikker i Bergen.

ILDSJELER: F.v. Ingrid Eggereide og Nichlas Sæther Håvik har så langt klart å verve ti nye medlemmer hos forskjellige Teknikmagasinbutikker i Bergen.

Brian Cliff Olguin

Ingrid var misfornøyd med temperaturen på jobben. Så skrudde hun engasjementet opp ett hakk til

Nå har hun og kollegaen Nichlas organisert kollegene sine og fått på plass tariffavtaler i Teknikmagasinet i Bergen.
23.08.2021
15:32
23.08.2021 15:32

brian.cliff.olguin@lomedia.no

En barnefamilie er innom Teknikmagasinet på Vestkanten storsenter og lar seg distrahere i et par minutter av fargerike mobildeksler og bærbare kjøleskap før Ingrid Eggereide (22) kommer dem til unnsetning.

– Ja, vi bytter ut mobilskjermer, bekrefter hun før tar plass ved mobilreparasjonsbordet og setter i gang.

Nichlas Sæther Håvik (27), som til vanlig jobber på Teknikmagasinet i Bergen Storsenter, er innom på besøk.

– Jeg trives godt med deltidsjobben, sier Håvik og legger til at interessen for det varierte varesortimentet går igjen hos de fleste medarbeiderne i Teknikmagasinet.

Her fører de alt fra droner og headset til gøyale leker. Mange av arbeidstakerne er unge, de fleste jobber deltid, som Eggereide og Håvik. Fra hver sin kant har de to vervet til sammen ti nye medlemmer siden de begynte å engasjere seg for å få på plass tariffavtaler i de ulike butikkene.

– Vi syns jo jobben er kjempegøy, men vi begynte å tenke om ikke det hadde vært lurt med en fagforening og en avtale som sørget for ordnede forhold, sier Eggereide.

Da hadde hun allerede skjønt at det lønner seg å snakke sammen når ting ikke er helt topp.

Bedre klima

– Da jeg jobbet på Nille her på kjøpesenteret for litt over to år siden, klagde mange over høye temperaturer og dårlig inneklima, forteller hun.

Det har ikke endret seg i løpet av de to siste årene hvor hun har jobbet i Teknikmagasinet. Derfor bestemte hun seg i fjor høst for å ta saken i egne hender. I pausene gikk hun rundt og forhørte seg om hva andre butikkmedarbeidere på senteret syntes om inneklimaet.

– Folk var rimelig lei og enige om at det var for dårlig. Noen fortalte til og med om sjokolade som smeltet, sier hun.

Eggereide fikk raskt mer enn 90 underskrifter fra butikkmedarbeidere i 50 ulike butikker og sendte dem av gårde til sentersjefen.

Rolf Tvedte, direktør i Vestkanten storsenter bekrefter å ha mottatt signaturene fra Eggereide.

– Vi syns det er fint med engasjerte butikkmedarbeidere som Ingrid, og deres bekymring om klimaanlegget er tatt tak i, forsikrer han overfor HK-Nytt.

Tvedte opplyser om at klimaanlegget i den ene delen av senteret allerede er oppgradert, mens den eldre delen fra 1991 står for tur til høsten. Ingrid Eggereide er fornøyd med at det 30 år gamle klimaanlegget endelig skal oppgraderes, som forhåpentligvis vil bedre hverdagen til de mange hundre som jobber på senteret. Men det har altså ikke stoppet her for henne.

TEKNISK: Ingrid Eggereide bytter også mobilbatterier på jobben i Teknikmagasinet.

TEKNISK: Ingrid Eggereide bytter også mobilbatterier på jobben i Teknikmagasinet.

Brian Cliff Olguin

Fagorganisering

Rundt samme tid i fjor forhørte Ingrid Eggereide seg med Handel og Kontor om hva som skulle til for å få en tariffavtale på plass i Teknikmagasinet. Da hun fikk høre minst halvparten måtte være organisert, begynte hun å verve.

– Det er jo så mange fordeler med å være organisert og det å ha en tariffavtale, sier hun engasjert til HK-Nytt.

En ting var lønna, men også retten til fem ukers ferie i motsetning til de drøye fire som er lovfestet, fikk Eggereide og Håvik til å engasjere seg enda litt mer.

– Det er viktig å ha gode argumenter som bedre lønn for å få vervet nye medlemmer, sier Håvik som selv har vært medlem i HK siden han var 15 år gammel AUF-er.

Beate Tvedt Johannessen, organisasjonsbeider i HK region Vest, er imponert over de to unge butikkmedarbeiderne. Hun påpeker hvor viktig det er med ildsjeler som tar tak i ting, slik Eggereide gjorde blant annet med senterets klimaanlegg.

– Jeg jobber daglig med verving av nye medlemmer i denne delen av bransjen. Under koronapandemien har ikke vi hatt like mange anledninger til å dra ut og møte folk selv. Derfor er det gull å treffe på engasjerte folk som er tett på andre jevnaldrende, sier hun.

Tror på ungdommen

Johannessen forteller at færre er fagorganisert på arbeidsplasser med mange unge arbeidstakere.

– Mange av dem jobber deltid og kanskje i perioder mens de er studenter, forklarer hun om bakgrunnen for den lavere organisasjonsgraden.

– Men jeg tror ikke på at unge ikke vil organisere seg. Det handler som oftest om mangel på informasjon, legger hun til.

Johannessen har flere ganger hørt enkelte si at det er bedre med en dårlig betalt jobb enn ingen jobb, men erfarer at frykten for å miste jobben forsvinner når folk får fakta på bordet.

– Mye av jobben min går ut på å ta vare på ildsjelene og hjelpe dem til å få gjennomslag for de endringene de ønsker seg.

Nesten i mål

Eggereide og Håviks arbeid har gitt resultater. Nå har Teknikmagasinet på Vestkanten Storsenter og Lagunen inngått tariffavtaler med HK. Nå venter forbundet på svar på ytterlige to nye krav om tariffavtale for kjedens butikker på kjøpesentrene Horisont og Åsane storsenter.

– Vi er nesten i mål når fire av fem butikker i Bergen snart har fått tariffavtale på plass, sier en tydelig fornøyd Ingrid Eggereide.

Nichlas Sæther Håvik jobber fremdeles med å organisere nok ansatte til at HK vil kreve tariffavtale på butikken i Bergen Storsenter.

De to ildsjelene har konkludert med at lønns- og vilkårsargumentene er det som har hjulpet mest for vervingen og etableringen av tariffavtalene.

– Det vil bli mye enklere å organisere de siste ansatte når de ser at de andre er organisert og har tariffavtale, sier en optimistisk Nichlas Sæther Håvik til HK-Nytt.

23.08.2021
15:32
23.08.2021 15:32