Facebook-storm mot Elkjøp. Kjeden avviser at de driver med fagforeningsknusing
Ap-politiker Raymond Johansens anklager Elkjøp for å drive fagforeningsknusing når de utbetaler bonus kun til uorganiserte. Det avviser Elkjøp, som mener at de ansatte må velge mellom tariffavtale og bonus.
FORSVARER ORDNING: HR-direktør Stein Riibe i Eljøp Nordic forsvarer at bare uorganiserte får bonus.
Martin Guttormsen Slørdal
line.mette.finnoy@lomedia.no
Byrådsleder Raymond Johansen gikk nylig i fistel på Facebook over Elkjøps eksklusive bonus for ansatte, forbeholdt dem som ikke er fagorganiserte. «Dette er fagforeningsknusing», skriver han. Og konkluderer: «Sorry, Elkjøp. Jeg kommer ikke til å handle hos dere mer». Innlegget har fått nesten 9.000 «likes» og 1.800 delinger.
– Det er et stort engasjement. Nesten 2.000 kommentarer og de aller fleste er positive, sier Johansen.
Les også: Fagorganiserte Elkjøp-ansatte får ikke månedsbonus
Nekter å handle
– Jeg er veldig skuffet og overrasket over Elkjøp – det jeg i utgangspunktet oppfatter som en bedrift med flinke folk. Jeg har handlet mye der, sier Johansen til HK-Nytt.
– Hvor jeg skal handle nå, må jeg faktisk se litt an. Jeg aner ikke om Power er et alternativ. Så da må HK kanskje gå ut og promotere noen som representerer et seriøst arbeidsliv, fortsetter Johansen.
Politikeren understreker at han ikke er imot at ansatte får bonuser og påskjønnelse for ekstrainnsats. Når det blir feil, er når noen ikke skal få fordi de er fagorganiserte, mener han.
Flere politikere har hengt seg på kritikken, og Elkjøp har også tirret på seg store deler av fagbevegelsen.
KRITISERER ELKJØP: Ap-politiker Raymond Johansen går hardt ut mot Elkjøp. Han mener konsernet driver fagforeningsknusing.
Nanna Aanes Wolden
Enten eller
HR-direktør i Elkjøp Nordic, Stein Riibe, har forsvart ordningen. Han sier følgende til Dagbladet:
– Forskjellen ligger i at ansatte med tariffavtale får tarifftillegg, mens uorganiserte ansatte har en variabel månedsbonus i stedet for tarifftillegget. De kan ikke få begge. På lik linje med at en håndverker i byggebransjen heller ikke kan jobbe både på akkord og få timelønn.
Dagbladet skriver videre at Riibe sier alle uansett har felles timelønn, etter gjeldende tariff.
– Fagforeningsknusing
Raymond Johansen stiller seg fortsatt uforstående til hva Elkjøp holder på med.
– Det oppsiktsvekkende er at ledelsen i noe som mange oppfatter som en seriøs bedrift, i realiteten promoterer et løsarbeidersamfunn, der de ansatte har færre rettigheter og dårligere lønn. Det er fagforeningsfrihet i Norge, men det skal ikke være en ulempe å være organisert. Dette er en form for fagforeningsknusing, tordner Johansen til HK-Nytt.
– Tenk om alle i Norge skulle ha tilsvarende ordning. Hvordan hadde norsk arbeidsliv sett ut da? Hvis alle bedrifter gjør som Elkjøp og skaper en masse ulemper ved å være organisert. Jeg mener at trepartssamarbeidet er et viktig premiss for velferdsstaten. Det norske arbeidslivet, med et godt samarbeid mellom ansatte og ledelse, er en suksesshistorie. Det er også masse forskning som støtter at bedrifter med mange organiserte er de mest lønnsomme. Det bør Elkjøp lese seg opp på, og snarest avvikle denne bonusordningen, sier Raymond Johansen til HK-Nytt.
Vil diskutere med tillitsvalgte
Vil Elkjøp videreføre bonusordningen som er forbeholdt ansatte som ikke er organisert, etter kritikken som har framkommet? HK-Nytt har spurt HR-direktør i Elkjøp Nordic, Stein Riibe. Han svarer slik:
– Lønnspolitikken i Elkjøp er godt etablert, og våre ansatte melder om høy trivsel i alle undersøkelser. Lønnsordningen er, som hos andre, drøftet med våre ansattes representanter. Det er de ansatte ved hvert enkelt varehus som velger om de vil ha tarifftilleggene eller en variabel månedsbonus. Vi endrer ikke på en godt etablert lønnsordning uten videre fordi noen er uenige.
Samtidig syntes vi selvsagt det er veldig uheldig hvis noen mener at det er aspekter ved vår lønnsmodell som direkte eller indirekte kan påvirke organisasjonsfriheten. Organisasjonsfriheten står sterkt i Elkjøp-kulturen, og dette vil vi selvsagt diskutere med alle våre tillitsvalgte. Vi inviterer også gjerne HK til dialog om dette spørsmålet, skriver Riibe i en epost til HK-Nytt.
Les også: Forsker med gladnyhet til fagforeningene: Nå vil flere organisere seg
Ingen vinnere
– Er det fare for at butikkjeden taper kunder, eller mister omsetning av ordskiftet som finner sted? Hva gjør denne saken med Elkjøps omdømme?
– Jeg tror ikke det er noen vinnere i et ordskifte hvor man bruker slike spissformuleringer. Min erfaring etter snart 30 år med personalarbeid, er at man alltid får best resultat for bedrift og ansatte når man får til en god og konstruktiv dialog, som bygger på en gjensidig respekt og forståelse, skriver Riibe.
HR-direktøren forteller at han får tilbakemeldinger fra ansatte, også HK-organiserte, som ikke kjenner seg igjen i beskrivelsen av arbeidsplassen sin.
– Harde ordelag
– Fagbevegelsen, politikere – blant andre Raymond Johansen og flere har uttalt seg i harde ordelag. Blant annet anklages Elkjøp for fagforeningsknusing og angrep på et prinsipp som ligger til grunn for den norske velferdsstaten. Hva er din kommentar til det? Er dette fagforeningsknusing?
– Slike angrep rammer først og fremst alle våre ansatte, som har hatt et tøft år bak seg med koronasituasjonen. Vi er en bedrift som selvsagt etterlever alle avtaler og regler. Vi synes det er spesielt at ledende kommunepolitikere vil ramme våre ansatte, skriver Stein Riibe.
– Raymond Johansen sier til HK-Nytt at han spør seg: «Ønsker Stein Riibe, ønsker Elkjøp at ansatte i Elkjøp skal organisere seg?» Hva er svaret på det?
– Det er de hjertelig velkomne til. Men avtalefriheten innebærer også retten til å ikke organisere seg. Vi vil ikke ha tvang i noen retning. Vi legger stor vekt på reell medinnflytelse lokalt på varehusene, og mange hos mener at det å delta i nasjonale bransjeoverenskomster ikke nødvendigvis fremmer forutsetningene for dette. Her er det ulike syn, og det gjelder også internt hos oss. Det må vi som arbeidsgiver respektere, skriver han.
– Vår dør står som nevnt åpen i forhold til å diskutere om det er noe vi kan gjøre bedre. Vi har også allerede invitert Raymond på bedriftsbesøk. Det har han ikke svart på, avslutter Stein Riibe.
Les også: Ap vil lovfeste retten til hel stilling i løpet av sine første 100 dager i regjering
Fare for omdømmet
Elkjøp har pådratt seg et alvorlig omdømmeproblem, som kan bli langvarig hvis de ikke foretar seg noe, mener Lena Reitan, 2. nestleder i HK. Hun sier at forbundet gjerne går i dialog med Elkjøp for å få på plass lønns- og arbeidsforhold som harmonerer med det man kan forvente av en av landets største arbeidsplasser i varehandelen.
– Jeg er utrolig takknemlig for den støtten vi har fått fra andre partier, andre fagforeninger og folk flest i denne saken. Folk er sjokkerte over at en arbeidsgiver kan gjøre forskjell på ansatte på denne måten i Norge, sier Reitan.
MØTE: 2. nestleder Lena Reitan i HK møter gjerne Elkjøp for å snakke om det positive ved å ha tariffavtale.
Brian Cliff Olguin
Hemmelig organiserte
HK har mange medlemmer i Elkjøp, men tariffavtaler i bare tolv av kjedens varehus. Det er mange hemmelig organiserte, som ikke tør å fortelle at de står i HK av frykt for ubehageligheter, opplyser Reitan. Blant annet press fra kollegaer som vil ha denne nevnte bonusordningen. Hvis et varehus får tariffavtale, glipper bonusen for alle ansatte som jobber i varehuset, sier Reitan.
Hun ser fram til et møte med Riibe og Elkjøp, der hun håper å overbevise Elkjøp om det positive ved å ha tariffavtale, og at organisering lønner seg.
– Og så håper jeg også Elkjøp-ledelsen vil organisere seg og støtte opp om det organiserte arbeidslivet, sier Reitan.
– Vi er ikke ute etter at det skal gå dårlig for Elkjøp, vi er ute etter at de må få på plass anstendige arbeidsforhold for de ansatte, sier hun.
Flere saker
Alma lurte på hvorfor hun ble deprimert hver måned, uten noen grunn. Da hun fikk vite om PMS, begynte bitene begynte å falle på plass.
Maud Lervik
Alma (24) jobber ikke når hun har sterk PMS
Jan Kåre Ness
Nå er Kiwi-ansatte Joakim (29) sikret flere hundretusener mer i pensjon
Karl Johan. Illustrasjonsfoto.
Jonas Fagereng Jacobsen
Høyre-byrådet vil ha søndagsåpent i Oslo. Dårlig utreda «makkverk», mener Ap
Gratis julebord er ingen selvfølge. Er du blant dem som slipper å punge ut?
Colourbox
Får du julebordet dekket? Det er ikke en selvfølge
Sammen med sine kolleger står Inger Marie Hagen ved OsloMet bak Medbestemmelsesbarometeret. Den viser at mer enn hver femte arbeidstaker gir uttrykk for misnøye med ledelsen.
Kasper Holgersen
Hva er det største problemet på jobben? Jo, det er sjefen
Brian Cliff Olguin