JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
USIKKER FRAMTID: Tekstilindustrien i Bangladesh fikk tryggere arbeidsforhold med «Bangladesh-avtalen». Nå er det usikkert hva det blir til med etterfølgeren til avtalen.

USIKKER FRAMTID: Tekstilindustrien i Bangladesh fikk tryggere arbeidsforhold med «Bangladesh-avtalen». Nå er det usikkert hva det blir til med etterfølgeren til avtalen.

ILO

Tekstilindustrien:

Fagorganisasjoner trekker seg fra avtalen som skulle sikre liv og helse for tekstilarbeiderne i Bangladesh

De store internasjonale samorganisasjonene IndustriAll og UNI trekker seg fra etterfølgeren til Bangladesh-avtalen med virkning fra 1. juni.
03.06.2021
13:36
03.06.2021 13:36

harald.henmo@lomedia.no

Bangladesh-avtalen ble inngått i 2013, etter katastrofen da fabrikkbygningen Rana Plaza i hovedstaden Dhaka kollapset. 1134 mennesker mistet livet, og rundt 2500 ble skadet.

Da inngikk IndustriAll og UNI, som HK er medlem av, en forpliktende avtale med de store europeiske klesfabrikantene som brukte fabrikker i Bangladesh om at alle arbeidsplasser skulle inspiseres for sikkerheten.

Avtalen ble i den internasjonale fagbevegelsen sett på som en suksess, som har sikret i hvert fall et minimum av sikkerhet for liv og helse på arbeidsplassene i den omdiskuterte tekstilindustrien i landet.

Les også: En SAS-ansatt mistet jobben, men vant fram i retten. Nå angrer kollegene på at de ga seg uten kamp

Internasjonalt

Men avtalen hadde også sine motstandere. Den var inngått mellom internasjonale fagorganisasjoner og vestlige selskaper – med hovedkontor i Amsterdam – og både bangladeshiske myndigheter og landets egen bransjeorganisasjon mente ansvaret for sikkerheten måtte ligge nasjonalt.

I 2019 ble det opprettet et kompromiss, der avtalen ble forlenget mens man bygget opp arvtakeren RMG Sustainability council (RSC), der også bransjeorganisasjonen deltok. RSC overtok i juni 2020 både ansvaret, arbeidsoppgavene og staben til den nå utløpte Bangladesh-avtalen.

Det mener UNI og IndustriAll at den gjør så dårlig at de ikke vil være med lenger. De mener hele poenget er borte hvis RSC gjennomfører sitt eget forslag om å gå bort fra uavhengige kontroller.

Les også: Amazon har drevet et skittent spill, mener amerikansk LO etter tap i historisk avstemning

Vil overvåke seg selv

– Bedriftenes forslag om at de skal overvåke seg selv, er et farlig skritt tilbake, og undergraver troverdigheten til hele prosjektet, sier IndustriAlls generalsekretær Valter Sanches.

– Det vil ha umiddelbare konsekvenser for sikkerheten til millioner av arbeidere i leverandørkjeden.

Hans motstykke i UNI, Christy Hoffman, er ikke mildere:

– I stedet for å være med i reelle forhandlinger om neste fase i vår felles kamp for sikkerheten til arbeiderne i Bangladesh, prøver selskapene å finne en vei ut av avtalen, en vei som er ment å sikre at fagbevegelsen ikke vil ha noen rolle i arbeidet framover, sier hun.

03.06.2021
13:36
03.06.2021 13:36