JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Garantilønnsøkning i Handelsoverenskomsten:

Butikkansatte på NHO-avtale får lønnshopp på nye 6,53 kroner i timen

Ansatte i blant annet Kolonial, Spar Kjøp og Clas Ohlsson kan glede seg over nok en lønnsøkning i år.
OPP I LØNN IGJEN: De ansatte i Spar Kjøp og andre butikker omfattet av Handeloverenskomsten mellom HK og NHO går opp i lønn for andre gang i år.

OPP I LØNN IGJEN: De ansatte i Spar Kjøp og andre butikker omfattet av Handeloverenskomsten mellom HK og NHO går opp i lønn for andre gang i år.

Martin Guttormsen Slørdal

lene.svenning@lomedia.no

I den ganske ferske Handeloverenskomsten (HOK) mellom HK og NHO finnes det en garantilønnsbestemmelse. Den sier at minstelønna i avtalen aldri skal ligge under et bestemt nivå, og regnes ut ved bruk av lønnsstatistikk.

I år er bestemmelsen tatt i bruk for første gang, og HK og NHO har regnet seg fram til at ansatte på lønnstrinn 6 i avtalen, det høyeste trinnet, skal få et lønnstillegg på 6,53 kroner i timen fra 1. februar i år.

Les også: HK og NHO Service og Handel har blitt enige om en ny tariffavtale som skal tas i bruk i varehandelen – inkludert netthandel

– Ei ordentlig lønn å leve av

Garantilønnsøkningen kommer i tillegg til lønnshevingen på 2,25 kroner i timen fra 1. april, som var resultatet av forhandlingene mellom LO og NHO. Tilsammen får altså denne gruppen 8,78 kroner mer i timen i år. Den nye månedslønna er 35.798 kroner. Det gjelder ansatte i blant annet Kolonial, Spar Kjøp, Clas Ohlsson og Felleskjøpets butikker. Om lag 900 HK-medlemmer og et ukjent antall uorganiserte er omfattet av avtalen.

HK-leder Christopher Beckham er svært glad for å kunne melde om lønnsøkningen.

– Siden dette er første gang garantilønnsordningen tas i bruk, valgte vi å legge hele økningen på trinn 6. Vi ønsker at de som lever at yrket skal få en ordentlig lønn å leve av. Dessuten er det tradisjon for å øke trinn 6 når garantilønna regnes ut, sier han.

Lønnstrinn 6 oppnås etter seks år i yrket.

Ulike lønnstillegg i varehandelen

Også i Landsoverenskomsten mellom HK og Virke, som gjelder det store flertallet av ansatte i varehandelen som er omfattet av en tariffavtale, finnes det en garantilønnsordning. Den ga en økning på 3,10 kroner i timen på lønnstrinn 6 fra 1. februar i år.

Årsaken til forskjellen i garantilønna i de to avtalene er at den baserer seg på ulik statistikk, forklarer Beckham.

De ansatte på trinn 6 i Landsoverenskomsten fikk bare økt lønna si med 50 øre i timen i lønnsoppgjøret mellom HK og Virke i april.

Les også: Butikker og kjøpesentre åpner igjen i Oslo

Tviler på sure miner

Dette betyr at ansatte som er omfattet av Handeloverenskomsten vil ha 842 kroner mer i måneden enn de ansatte som er omfattet av Landsoverenskomsten mellom HK og Virke. Begge avtaler gjelder ansatte i varehandelen.

– Blir de ansatte som går på Landsoverenskomsten sure nå, da?

– Nei, jeg kan ikke skjønne det. Det er to ulike overenskomster. Dette viser at vi fikk til gode bestemmelser i Handeloverenskomsten da vi forhandlet fram den i fjor. Akkurat nå er lønna litt ulik på trinn 1-6 , og det lever vi godt med, sier Christopher Beckham.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK