OPP I LØNN IGJEN: De ansatte i Spar Kjøp og andre butikker omfattet av Handeloverenskomsten mellom HK og NHO går opp i lønn for andre gang i år.

OPP I LØNN IGJEN: De ansatte i Spar Kjøp og andre butikker omfattet av Handeloverenskomsten mellom HK og NHO går opp i lønn for andre gang i år.

Martin Guttormsen Slørdal

Garantilønnsøkning i Handelsoverenskomsten:

Butikkansatte på NHO-avtale får lønnshopp på nye 6,53 kroner i timen

Ansatte i blant annet Kolonial, Spar Kjøp og Clas Ohlsson kan glede seg over nok en lønnsøkning i år.
05.05.2021
15:52
05.05.2021 15:52

lene.svenning@lomedia.no

I den ganske ferske Handeloverenskomsten (HOK) mellom HK og NHO finnes det en garantilønnsbestemmelse. Den sier at minstelønna i avtalen aldri skal ligge under et bestemt nivå, og regnes ut ved bruk av lønnsstatistikk.

I år er bestemmelsen tatt i bruk for første gang, og HK og NHO har regnet seg fram til at ansatte på lønnstrinn 6 i avtalen, det høyeste trinnet, skal få et lønnstillegg på 6,53 kroner i timen fra 1. februar i år.

Les også: HK og NHO Service og Handel har blitt enige om en ny tariffavtale som skal tas i bruk i varehandelen – inkludert netthandel

– Ei ordentlig lønn å leve av

Garantilønnsøkningen kommer i tillegg til lønnshevingen på 2,25 kroner i timen fra 1. april, som var resultatet av forhandlingene mellom LO og NHO. Tilsammen får altså denne gruppen 8,78 kroner mer i timen i år. Den nye månedslønna er 35.798 kroner. Det gjelder ansatte i blant annet Kolonial, Spar Kjøp, Clas Ohlsson og Felleskjøpets butikker. Om lag 900 HK-medlemmer og et ukjent antall uorganiserte er omfattet av avtalen.

HK-leder Christopher Beckham er svært glad for å kunne melde om lønnsøkningen.

– Siden dette er første gang garantilønnsordningen tas i bruk, valgte vi å legge hele økningen på trinn 6. Vi ønsker at de som lever at yrket skal få en ordentlig lønn å leve av. Dessuten er det tradisjon for å øke trinn 6 når garantilønna regnes ut, sier han.

Lønnstrinn 6 oppnås etter seks år i yrket.

Ulike lønnstillegg i varehandelen

Også i Landsoverenskomsten mellom HK og Virke, som gjelder det store flertallet av ansatte i varehandelen som er omfattet av en tariffavtale, finnes det en garantilønnsordning. Den ga en økning på 3,10 kroner i timen på lønnstrinn 6 fra 1. februar i år.

Årsaken til forskjellen i garantilønna i de to avtalene er at den baserer seg på ulik statistikk, forklarer Beckham.

De ansatte på trinn 6 i Landsoverenskomsten fikk bare økt lønna si med 50 øre i timen i lønnsoppgjøret mellom HK og Virke i april.

Les også: Butikker og kjøpesentre åpner igjen i Oslo

Tviler på sure miner

Dette betyr at ansatte som er omfattet av Handeloverenskomsten vil ha 842 kroner mer i måneden enn de ansatte som er omfattet av Landsoverenskomsten mellom HK og Virke. Begge avtaler gjelder ansatte i varehandelen.

– Blir de ansatte som går på Landsoverenskomsten sure nå, da?

– Nei, jeg kan ikke skjønne det. Det er to ulike overenskomster. Dette viser at vi fikk til gode bestemmelser i Handeloverenskomsten da vi forhandlet fram den i fjor. Akkurat nå er lønna litt ulik på trinn 1-6 , og det lever vi godt med, sier Christopher Beckham.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

05.05.2021
15:52
05.05.2021 15:52