JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Butikkansatte går opp 500 kroner i måneden

Allerede før tariffoppgjøret får butikkansatte med lang fartstid mer i lønn.
OPP I LØNN: Mange butikkansatte går opp i lønn før lønnsoppgjøret har startet.

OPP I LØNN: Mange butikkansatte går opp i lønn før lønnsoppgjøret har startet.

Martin G. Slørdal

lene.svenning@lomedia.no

Nå er det klart: Fra 1. februar går mange butikkansatte opp i lønn. Lønnstrinn 6 i Landsoverenskomsten mellom HK og Virke heves med 3,10 kroner. Det tilsvarer 504 kroner i måneden.

Trinn 6 er den høyeste minstelønnssatsen i denne tariffavtalen. 75 prosent HKs medlemmer i handelen lønnes etter trinn 6 og over, opplyser HK.

Les også: HK er kritisk til nedstengte butikker: – Det er en fortvilet situasjon

Sikrer lønna

Årsaken til denne lønnshevingen er den såkalte lønnsgarantiordningen i tariffavtalen. Den innebærer at HK og Virke hvert år gjør det samme regnestykket, basert på tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). De finner ut hva 92 prosent av et såkalt veid gjennomsnitt av lønna til et utvalg arbeidstakere i handelen er. Ligger minstelønnssatsene i tariffavtalene under dette nivået, økes satsene tilsvarende.

Garantilønnsordningen skal altså sikre at lønnstrinn 6 i overenskomsten ikke sakker akterut sammenlignet med gjennomsnittslønna i varehandelen.

Lageransatte må vente

Lageransatte som er omfattet av Landsoverenskomsten har også en garantilønnsordning som pleier å gi et lønnshopp 1. februar. De må imidlertid smøre seg med tålmodighet. Deres ordning gjelder nå fra 1. april, og er avhengig av et tilsvarende regnestykke Fellesforbundet og Virke skal gjøre basert på ansatte som er omfattet av grossistoverenskomsten, opplyser HK.

– Mer penger å hente

Årets lønnsoppgjør starter 24. mars. Da møtes LO og NHO til forhandlinger. I april er det LO og Virkes tur til å sette seg til forhandlingsbordet.

– Vi er veldig spent. LOs representantskap har vedtatt at vårt mål er å sikre kjøpekraften. Det er mer penger å hente, sier HK-leder Christopher Beckham til HK-Nytt.

Les også: Ansatte må ned i reallønn etter kriseåret, krever NHO. – Jeg blir faktisk litt provosert, sier HK-lederen