JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
ENDELIG: Den nye tariffavtalen for varehandelen skal gjelde på blant annet Kolonial der Thor Tembre (t.v.) er klubbleder. Fra høyre HK-leder Christopher Beckham og Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel.

ENDELIG: Den nye tariffavtalen for varehandelen skal gjelde på blant annet Kolonial der Thor Tembre (t.v.) er klubbleder. Fra høyre HK-leder Christopher Beckham og Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel.

Ylva Seiff Berge

Kolonial tar i bruk en splitter ny tariffavtale

HK og NHO Service og Handel har blitt enige om en ny tariffavtale som skal tas i bruk i varehandelen – inkludert netthandel.
26.06.2020
14:38
29.06.2020 13:07

lene.svenning@lomedia.no

Nettbutikken Kolonial.no er en nyvinning i varehandelen. Nå er de også blant de første bedriftene som vil være omfattet av den rykende ferske tariffavtalen «Handeloverenskomsten» (HOK), som Handel og Kontor og NHO Service og Handel nylig har signert. Historisk, kaller de to partene avtalen, den skal være like god som HKs tilsvarende avtale med NHOs konkurrent Virke; «Landsoverenskomsten».

Klubbleder Thor Temre er spent, han kjenner ikke hele innholdet i avtalen ennå. Men at det vil være kjekt å få alle goder inn i én tariffavtale, er han sikker på. For i dag er han og kollegene omfattet av en tariffavtale som egentlig er laget for industrien, med noen tilpasninger.

LES OGSÅ: Dobbeltseier i retten mot samme arbeidsgiver – på en måned. Nå har arbeidsgiveren anket for andre gang

Flere butikker til NHO

Vi må forklare litt nærmere. Virke er den store organisasjonen på arbeidsgiversiden i varehandelen. NHO og HK har allerede en tariffavtale for handelen; «Butikkoverenskomsten», men den har vært myntet på utsalgene til produksjonsbedrifter, som bakerier, gullsmeder og blomsterutsalg hos gartnerier. Og minstelønnssatsene i denne tariffavtalen er betraktelig lavere enn i tariffavtalen med Virke.

De siste årene har flere bedrifter i varehandelen meldt seg inn i NHO, som Clas Ohlson, Sparkjøp, Kremmerhuset, enkelte Rema 1000-butikker – og altså Kolonial.no. HK har protestert på at disse bedriftene har kunnet tilby de ansatte den lavere lønna i butikkoverenskomsten, og har blitt enige med NHO om at lønna i de nye bedriftene skal være den samme som i Virke-bedriftene. Med det har behovet for å bli enige om en ny avtale med NHO om vilkårene i varehandelen presset seg fram. Partene ble enige om å lage en slik avtale i 2018. Først 24. juni i år ble den endelig undertegnet, og skal gjelde fra 1. august.

– Like god

Handelsoverenskomsten er like god som Landsoverenskomsten, forsikrer HK-leder Christopher Beckham.

– For oss har det vært viktig at lønna er den samme i de to avtalene. Det har vi vært enige med NHO om hele tiden, understreker han.

Også Handeloverenskomsten har en garantilønnsordning, men den er ikke identisk med den i Virke-avtalen. Beckham er likevel trygg på at den vil gi like god uttelling. Og for å være på den sikre siden: Ordningen skal evalueres i 2025.

Tilleggene for ubekvem arbeidstid er imidlertid de samme.

LES OGSÅ: Nå starter nedbemanningen for alvor i luftfarten. Tillitsvalgt skylder på regjeringens permitteringsregler

Også for nettbutikker

Forbundsleder Beckham er glad for at avtalen endelig er på plass.

– Det er ikke hver dag det blir inngått nye tariffavtaler i fredstid, sier han og sikter til at HK ikke måtte true med streik for å få den undertegnet.

Beckham peker også på at denne avtalen gjelder for nettbutikker. Han vil ikke nøle med å sende nye nettbutikker i NHOs retning.

Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel, er også fornøyd med at avtalen nå er undertegnet.

– Dette er en avtale vi følte var på overtid, den har vært ønsket og savnet, sier hun.

– Med denne avtalen kan dere ta opp konkurransen med Virke?

– Det håper jeg virkelig! NHO ønsker å vokse i de områdene HK er store. Jeg ser dette som starten på vår satsing på varehandelen, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet:

KORONAMÅTEN: HK-leder Christopher Beckham og Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel, er svært fornøyde med å ha undertegnet en ny tariffavtale for varehandelen.

KORONAMÅTEN: HK-leder Christopher Beckham og Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel, er svært fornøyde med å ha undertegnet en ny tariffavtale for varehandelen.

Ylva Seiff Berge

Reforhandles til høsten

Selv om blekket på Handelsoverenskomsten knapt er tørket, skal den være gjenstand for forhandlinger under årets lønnsoppgjør. Forhandlingene vil skje i etter at HK og Virke har forhandlet, og resultatet fra dette oppgjøret vil legge føringer for forhandlingene mellom HK og NHO.

– Virke er lokomotivet i varehandelen, og er vårt frontfag. Det er helt naturlig for oss å forhandle med dem først, sier Beckham.

Det bekymrer ikke Kaltenborn.

– Det er en modell vi bekjenner oss til, og det gir oss et insentiv til å jobbe videre, sier hun.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

Bytter tariffavtaler

Den gamle Butikkoverenskomsten skal fremdeles bestå. Noen bedrifter skal fortsatt være omfattet av denne, først og fremst bakerier og fabrikkutsalg. Andre skal gå over på den nye avtalen. Og alle nye handelsbedrifter som melder seg inn i NHO skal fra august av omfattes av Handeloverenskomsten. Ifølge NHO Service og Handel er det 40 bedrifter som i dag har midlertidige avtaler som står klare til å gå over på Handelsoverenskomsten. I tilegg er det en hel del bedrifter som skal bytte fra butikkoverenskomsten til den nye avtalen. Det totale antallet anslås til å være 100-150 bedrifter.

På Kolonial.no vil Handelsoverenskomsten gjelde fra 1. august. I mellomtida har klubben forhandlet fram flere goder lokalt. De tar de med seg videre.

LES OGSÅ: Reitangruppen går fra Virke til NHO

LES OGSÅ: Nyansatte i Sparkjøp settes likevel ikke ned i lønn

MELD DEG PÅ HK-NYTTS NYHETSBREV

26.06.2020
14:38
29.06.2020 13:07