JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dobbeltseier i retten mot samme arbeidsgiver – på en måned. Nå har arbeidsgiveren anket for andre gang

Først ble hun oppsagt. Så avskjediget. Nå har HK-medlemmet vunnet begge sakene i retten – den ene av dem to ganger. Men arbeidsgiveren gir seg ikke.
SKUFFET: Regionsekretær i HK, Jørn Kristensen, er skuffet over at HK-medlemmet nå ligger an til en fjerde runde i retten.

SKUFFET: Regionsekretær i HK, Jørn Kristensen, er skuffet over at HK-medlemmet nå ligger an til en fjerde runde i retten.

Erlend Angelo

erlend@lomedia.no

En overdrivelse av dimensjoner. Det er oppsummeringa fra Jørn Kristensen, regionsekretær i HK, når han forteller som saken et HK-medlem nylig vant i retten.

Først tingretten. Så lagmannsretten. Så tingretten igjen.

Ja, det er faktisk mulig. For i oppsigelsestida ble hun avskjediget, altså øyeblikkelig fratreden fra stillinga i regnskapsbyrået.

Både oppsigelsen og avskjeden, begrunnet med feilaktig føring av timelister og manglende tillit, tok hun til retten. Det har endt med 3-0-seier – og regnskapsfirmaet må betale fulle omkostninger.

De to siste rettsavgjørelsene kom i løpet av én og samme måned. En slags «uoffisiell norgesrekord», skriver Atle Johansen, leder for LO-advokatene, på deres facebookside.

Overdrivelse

Det er kanskje ikke så rart at regionsekretær Kristensen er oppgitt over arbeidsgiveren.

– Dette er overdimensjonert så det holder. Vårt medlem fikk ikke nok tid til å tilpasse seg overgangen til et nytt tidsregistreringssytem, og istedenfor korrigeringer og skikkelig opplæring, så fant arbeidsgiveren ut at de skulle si henne opp. Merkelig, sier Kristensen til HK-Nytt.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

Han var selv i drøftingsmøte sammen med HK-medlemmet og arbeidsgiveren 29. oktober i 2018. Dagen etter, 30. oktober, ble hun sagt opp.

Riktignok fikk HK-medlemmet en advarsel for manglende timeføring i juni. Arbeidsgiveren mener den ansatte hadde opptrådd illojalt ved flere feilregistreringer av arbeidstid – og at den ansatte hadde forklart seg på ulik måte underveis i prosessen. Dermed kunne de ikke ha tillit til henne mer.

Den ansatte mente ledelsen tok feil i antall feilføringer – og at oppsigelsen var en overreaksjon basert på forhastede konklusjoner om at den ansatte ikke fulgte instrukser.

MELD DEG PÅ HK-NYTTS NYHETSBREV

Men Kristensen – og retten – mener ikke den ansattes feilføring var nok til oppsigelse. Forholdene var ikke strenge nok til oppsigelser, skriver Borgarting lagmannsrett i dommen, og legger til at det er usikkert om arbeidsgivers undersøkelser var gode nok til så «bastante konklusjoner» om feil og fravær.

Avskjediget etter forberedelser

Etter oppsigelsen startet medarbeideren å nøste opp i kollegenes metoder for tidregistrering for å forberede sin egen sak i retten. Det falt ikke i god jord hos arbeidsgiveren, som avskjediget den ansatte. Regnskapsbyret mente hun misbrukte sin tilgang til timelister, og at hun skapte frustrasjon og uro i arbeidsgruppa da hun gjennomførte en liten spørreundersøkelse blant kollegaene.

• Les mer: Nå starter nedbemanningen for alvor i luftfarten. Tillitsvalgt skylder på regjeringens permitteringsregler

– Jeg har hatt over 100 oppsigelsessaker på mitt bord siden jeg starta i HK. Dette er den eneste der den ansatte har blitt avskjediget fordi man skulle forsvare seg i sin egen oppsigelsessak, sukker Kristensen.

Har anket – igjen

Nå har arbeidstakeren altså vunnet tre ganger i retten. Likevel: Arbeidsgiveren har anket nok en gang. Denne gangen er det avskjedssaken fra tingretten de har anket inn for lagmannsretten.

HK-sekretæren er mildt sagt skuffet. Han hadde håpet saken skulle få en minnelig løsning, i et møte som var avtalt med arbeidsgiveren. HK-medlemmets retur til arbeidsplassen kan bli vanskelig, all den tid mye har blitt sagt i løpet av de tre rettssakene.

• Les mer: Fagbevegelsens eget studieforbund sa opp avdelingsleder – endte med millionforlik i retten

Det møtet har arbeidsgiveren nå avlyst.

– Å anke dommen har de jo rett til, så jeg har ikke noe å si til det egentlig. Jeg reagerer derimot på at de først ønsker et møte med oss og at de deretter trekker seg fra møtet kort tid før det skal avholdes. Først skaper de altså et håp om at vi kan bli ferdig med saken for så å skuffe oss igjen. Dette skaper unødig uro og stress for medlemmet vårt, sier Kristensen – som føler seg trygg på at medlemmet vil vinne i retten igjen.

For fjerde gang.