Så mye får de ansatte i Virke-oppgjøret
LO og Virke er enige om en økonomisk ramme på 2,7 prosent i årets lønnsoppgjør. Her kan du lese om hvor mye butikkansatte og andre grupper går opp i lønn.
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
lene.svenning@lomedia.no
Etter to dagers forhandlinger, både fysisk og digitalt, har LO og Virke blitt enige om hvor stor lønnsøkning 34.000 LO-medlemmer omfattet av 30 ulike tariffavtaler med åtte ulike LO-forbund skulle få. Mye var allerede gjort: Søndag ble LO og NHO enige om at den økonomiske ramma for årets oppgjør er en lønnsøkning på 2,7 prosent. Det la sterke føringer for dette oppgjøret – det bekreftet både LO og Virke allerede før de startet forhandlingene. Nå er de enige om at lønnsøkningen er på nettopp 2,7 prosent.
Les også: LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Generelt tillegg og lavlønnstillegg
Sent onsdag kveld signerte partene protokollen. Arbeidstakerne omfattet av et flertall av de 30 tariffavtalene har, som i LO/NHO-området, fått et generelt tillegg på 2,25 kroner. Mange av dem har også fått et lavlønnstillegg på 1 krone i timen. Alle detaljer finner du i protokollen fra forhandlingene.
I tråd med frontfaget
– Resultatet er i tråd med våre prioriteringer. Vi har fått til en generell økning i lønn og en lavlønnsprofil. Her er det mange ulike avtaler med ulik struktur, men de laveste satsene er de som økest mest, sier LOs nestleder Roger Heimli til HK-Nytt.
Han ledet forhandlingene på vegne av arbeidstakerne.
– Jeg er fornøyd, jeg. Vi har bygget på rammen fra LO/NHO-forhandlingene, sier Heimli.
Det samme melder Virke-direktør Ivar Horneland Kristensen.
– Frontfagsrammen ligger til grunn, og så har vi fått til tilpasninger i de ulike avtalene. Jeg er fornøyd med at vi i fellesskap har kommet til enighet.
Varehandelen
Landsoverenskomsten (LOK) som gjelder for varehandelen er den største avtalen LO/HK har med Virke. Her fordeles lønnsøkningen på en annen måte. Butikkansatte med lang ansiennitet (trinn 6) har allerede fått økt timelønna si med 3,10 kroner fra 1. februar som følge av garantilønnsbestemmelsen i tariffavtalen. Nå får disse, og alle andre arbeidstakere omfattet av landsoverenskomsten, 50 øre i timen i et generelt tillegg fra 1. april, ble det enighet om onsdag kveld.
I tillegg økes de andre minstelønnssatsene i landsoverenskomsten slik, fra samme dato:
Trinn 1 – 3: 2 kroner i timen
Trinn 4: 3 kroner i timen
Trinn 5: 5 kroner i timen
Ekstra løft for ansatte på bensinstasjoner
De ansatte på bensinstasjonene får et ekstra løft. De har i utgangspunktet en lavere lønn en ansatte i resten av varehandelen. Nå får de et generelt tillegg på 2,25 kroner i timen, ytterligere 1 krone i lavlønnstillegg, og nye 1,25 kroner i timen i et såkalt utjevningstillegg. Tilsammen får denne gruppen 4,50 kroner i timen.
Også i fjorårets lønnsoppgjør, som ble gjennomført så seint som i oktober, fikk denne gruppa et anselig lønnstillegg. Da fikk ansatte med minst seks års ansiennitet ni kroner mer i timen.
– Mest til de som tjener minst
– Jeg er veldig godt fornøyd. Vi har fått løftet de som tjener minst, i tråd med det vi ble enige om på LOs representantskap, og vi har forholdt oss til frontfaget, sier HK-leder Christopher Beckham, som også deltok i forhandlingene.
Også ledere i varehandelen får økt lønna si i dette oppgjøret. Ansatte omfattet av lederoverenskomsten med HK får et generelt tillegg på 2,25 kroner i timen.
– Her er det mer å hente i lokale forhandlinger for å nå den samme rammen på 2,7 prosent, sier Beckham til HK-Nytt.
Butikksjefer i samvirkelag får økt årslønna si med 7.020 kroner.
Penger til kompetansefondet
Grossistoverenskomsten med Fellesforbundet er den andre store tariffavtalen med Virke, i tillegg til landsoverenskomsten. I hovedoppgjøret i fjor ble partene enige om å etablere et felles kompetansefond. Nå har LO og Virke blitt enige om at fondet skal tilføres 60 øre per arbeidede time for alle arbeidstakere som er omfattet av avtalen, fra 1. juli. Det tilsvarer 98 kroner i måneden.
Også arbeidstakerne som er omfattet av denne tariffavtalen har allerede fått en lønnsøkning fra 1. februar som et resultat av garantilønnsbestemmelsen.
Flere saker
LO og leder Peggy Hessen Følsvik bryter samarbeidet med NHO og leder Ole Erik Almlid.
Tormod Ytrehus
LO bryter samarbeidet med NHO: – Grovt tillitsbrudd
Kundene har ikke mer lønn å handle for selv om butikkene åpnes en ekstra ukedag.
Brian Cliff Olguin
Høyresida vil ha søndagsåpne butikker, uten å lytte til de som jobber der
NHO og Nina Melsom har ingen tradisjon for å åpne opp for andre krav enn lønn i et mellomoppgjør.
Kasper Holgersen
NHO stenger døra for sykelønn i neste lønnsoppgjør
Handel og Kontor-leder Christopher Beckham og NTL-leder Kjersti Barsok.
Herman Bjørnson Hagen/Leif Martin Kirknes
NTL og HK har blitt enige om hvor medlemmene skal være
Forbundsleder Christopher Beckham er spesielt bekymret for de lavest lønte dersom kutt i sykelønna blir en realitet.
Brian Cliff Olguin
Usikker framtid for sykelønna: – Et angrep på arbeiderklassen
LOs nestleder Steinar Krogstad.
Kasper Holgersen