9 kroner mer i timen til ansatte på bensinstasjoner
– Vi har levert, konkluderer en svært fornøyd HK-nestleder Bjørn Mietinen.
ENERGISTASJON: De ansatte på slike bedrifter får et solid lønnshopp i år.
Martin Guttormsen Slørdal
lene.svenning@lomedia.no
De ansatte på bensinstasjoner gjør et aldri så lite lønnshopp i år. Torsdag ble HK og Virke enige om å øke minstelønnssatsene i tariffavtalen slik:
• 9 kroner i timen på trinn 6. Dette gjelder ansatte som har en ansiennitet på minst seks år.
• 3 kroner i timen på trinn 1–5. Dette gjelder ansatte med ansiennitet fra null til fem år.
• 3 kroner i timen på ungdomssatsen–ansatte under 18 år.
Les også: HK krever at Oljefondet selger seg ut av Wizz Air
Pluss 34.500 kroner i året
I tillegg kan flere – HK vet ikke hvor mange – vente seg langt mer enn dette. Årsaken er at HK og Virke ble enige om å fjerne den lavest lønte stillingskategorien i tariffavtalen, nemlig kategorien kiosk-/kassaekspeditører. Nå skal alle lønnes etter kategorien butikkpersonell. Ansatte på trinn 6 som går fra å bli lønnet som kiosk-/kassaekspeditør til butikkpersonell, går dermed opp hele 17,70 kroner i timen, til 197 kroner. Det tilsvarer 2.877 kroner i måneden, eller 34.515 kroner i året.
HKs forhandlingsleder Bjørn Mietinen er såre fornøyd.
– Før koronaen gjorde vi et vedtak om å prioritere de ansatte på bensinstasjoner i år. Det har vi klart, så her har vi ingenting å skamme oss over, sier han.
Nærmer seg butikklønn
Ansatte på bensinstasjoner har de siste årene gitt uttrykk for at de har vært lite fornøyd med å være lavere lønnet enn ansatte i varehandelen. Etter dette lønnsoppgjøret er lønna ganske lik. De ansatte på bensinstasjoner på lønnstrinn 3 har nå 1,5 kroner mer i timen enn de som er omfattet av landsoverenskomsten som gjelder i varehandelen. Ungdomssatsen er nå 6 kroner høyere enn i landsoverenskomsten. På lønnstrinn 6 ligger de fremdeles fire kroner under.
– Vi nærmer oss. De tillitsvalgte vi hadde med oss i forhandlingene var veldig godt fornøyd, sier Mietinen.
Lønnsøkningene gjelder fra 1. april. Dermed kan de ansatte vente seg en solid etterbetaling.
12-timersregelen fjernet
Akkurat som i lønnsoppgjøret for det store flertallet i varehandelen, ble den såkalte 12-timersregelen fjernet. Regelen innebærer at de som jobber mindre enn 12 timer i uka, ikke får betalt ulempetillegg. Det er Mietinen glad for, selv om de fleste som jobber på bensinstasjoner er voksne folk som lever av jobben sin, understreker han.
Klima og bærekraft
HK og Virke ble også enige om å endre navn på tariffavtalen fra Bensinstasjonsoverenskomsten til Energistasjonsoverenskomsten. Det skal avspeile den store endringen bransjen gjennomgår, med salg av både strøm og hydrogen som drivstoff.
Også i dette lønnsoppgjøret ble klima og bærekraft et tema. Partene laget et eget bilag til tariffavtalen om bærekraftig utvikling på arbeidsplassen. HK og Virke er blant annet enige om at de tillitsvalgte og ledelsen på den enkelte arbeidsplass bør vurdere og drøfte bedriftens påvirkning på klima, miljø og samfunn.
Partene ble også enige om å anbefale at partene lokalt går igjennom grunnlaget for forskuttering av sykepenger, og at det ikke er adgang til å forskjellsbehandle arbeidstakerne i dette spørsmålet.
Resultatet skal på uravstemning blant de 3-400 HK-medlemmene som er omfattet av tariffoppgjøret.
Les også: Bensinstasjonenes fire revolusjoner
Flere saker
Alma lurte på hvorfor hun ble deprimert hver måned, uten noen grunn. Da hun fikk vite om PMS, begynte bitene begynte å falle på plass.
Maud Lervik
Alma (24) jobber ikke når hun har sterk PMS
Jan Kåre Ness
Nå er Kiwi-ansatte Joakim (29) sikret flere hundretusener mer i pensjon
Karl Johan. Illustrasjonsfoto.
Jonas Fagereng Jacobsen
Høyre-byrådet vil ha søndagsåpent i Oslo. Dårlig utreda «makkverk», mener Ap
Gratis julebord er ingen selvfølge. Er du blant dem som slipper å punge ut?
Colourbox
Får du julebordet dekket? Det er ikke en selvfølge
Sammen med sine kolleger står Inger Marie Hagen ved OsloMet bak Medbestemmelsesbarometeret. Den viser at mer enn hver femte arbeidstaker gir uttrykk for misnøye med ledelsen.
Kasper Holgersen
Hva er det største problemet på jobben? Jo, det er sjefen
Brian Cliff Olguin