JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ansatte i Vinmonopolet får lønnstillegg på 1,65 prosent og en kraftig økning i UB-tilleggene

Tilleggene for ubekvem arbeidstid går også opp.– Et fantastisk resultat, sier HK-leder Christopher Beckham.
TIDLIG OG SEINT: De ansatte i Vinmonopolet får mer igjen for å jobbe tidlig om morgenen, på kvelder og på lørdager.

TIDLIG OG SEINT: De ansatte i Vinmonopolet får mer igjen for å jobbe tidlig om morgenen, på kvelder og på lørdager.

Martin Guttormsen Slørdal

lene.svenning@lomedia.no

Natt til torsdag ble Handel og Kontor og Vinmonopolet enige om årets lønnsoppgjør. Samtlige 1.100 HK-medlemmer i Vinmonopolet kan glede seg over et generelt tillegg på 1,65 prosent. Dessuten øker tilleggene for ubekvem arbeidstid, det samme gjør tillegget for dem som har fagbrev. Og selv om lønnsoppgjøret ble utsatt på grunn av koronaen, gjelder alle lønnstillegg fra 1. april. Pengene vil bli etterbetalt.

Les også: Ikea «feirer» ansatte med rekordbonuser etter gode salgstall – men møter skepsis hos tillitsvalgt

– Fantastisk heving

HK-leder Christopher Beckham er svært fornøyd med årets lønnsforhandlinger for medlemmene i Vinmonopolet.

– Vi er veldig godt fornøyd med resultatet. Tilleggene for å jobbe på ubekvemme tidspunkter har fått en fantastisk heving. Den treffer veldig mange av våre medlemmer, og viser at arbeidsgiverne erkjenner at det er ubekvemt å jobbe på de aktuelle tidspunktene, sier han.

Beckham trekker også fram økningen i kompetansetillegget på to kroner. De som har fagbrev vil nå få et tillegg på 16 kroner i timen.

– Det er et historisk høyt nivå. Vinmonopolet er en av de største i faghandelen. Andre bedrifter bør se til dem når det gjelder å sette kompetanseøkning i system.

Slik ser de nye satsene for ubekvem arbeidstid ut:

Mandag til fredag

Kl. 06.00 – kl. 07.45 økes med kr 34,- til kr 66,-

Kl. 17.30 – kl. 20.15 økes med kr 5,- til kr 70,-

Lørdag

Kl. 06.00 – kl. 07.45 økes med kr 34,- til kr 66,-

Kl. 13.00 – kl. 15.00 økes med kr 9,- til kr 75,-

Kl. 15.00 – kl. 18.30 økes med kr 24,- til kr 90,-

Bare for HKs medlemmer

I protokollen fra forhandlingene står det at resultatet av dette lønnsoppgjøret bare gjelder for HKs medlemmer. Det er tre fagforeninger i Vinmonopolet, HK er størst. Medlemmer i konkurrerende forbund har egne forhandlinger og tariffavtaler. Beckham er glad for å ha fått knesatt dette prinsippet.

– Vi har forhandlet for våre medlemmer, og gjort våre prioriteringer for hvordan vi skal fordele pengene. Det hører ingensteds hjemme at andre forbund gjør andre prioriteringer, og så få de likevel det vi har forhandlet fram, sier forbundslederen.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

Uravstemning

Heller ikke dette lønnsoppgjøret er ferdig før medlemmene har sagt sitt. Resultatet skal ut på uravstemning blant dem som omfattes av det. Fristen for når medlemmene skal stemme er imidlertid ikke satt. Oppgjøret er en del av lønnsoppgjøret mellom LO Stat og Spekter, og er ikke over før alle har forhandlet ferdig.

HK-lederen er ikke i tvil om hva han vil anbefale sine medlemmer å stemme.

– Nå er det opp til medlemsdemokratiet i forbundet vårt. Vi anbefaler å stemme ja, sier han.

Les også: HK, NNN og Virke: Lavere lettbrus-avgift stopper ikke grensehandelen