AVBLÅST: I morgen skal denne gjengen tilbake på jobb i LO og forbundene.

AVBLÅST: I morgen skal denne gjengen tilbake på jobb i LO og forbundene.

Martin Guttormsen Slørdal

Streiken er over

Arbeidsgiverne i fagbevegelsen har innfridd HKs krav om innsyn i lønnsopplysninger og høyere lønn.
25.11.2014
21:23
27.08.2015 20:00

lene.svenning@lomedia.no

Etter å ha sittet i møter med Arbeiderbevegelsens arbeidsgiverforening i ettermiddag og kveld, avblåser HK streiken. Partene er enige om en ny tariffavtale. Den innebærer at de lavest lønte får en lønnsøkning på 12.000 kroner i året, de høyere lønte få en lønnsøkning på 2,9 prosent. Tilleggene gis fra 1. juni.

Handel og Kontor har også fått gjennomslag for sitt hovedkrav om innsyn i de ansattes lønn.

Nødvendig streik

– Vi er godt fornøyd med resultatet. Det tok sin tid, men vi fikk det innsynet vi krevde. Totalt sett er vi fornøyd med tanke på de kravene vi stilte, sier forhandlingsleder Bjørn Mietinen til HK-Nytt.

Han synes resultatet var verdt å streike for.

– Det var ikke med lett hjerte vi gikk ut i streik, men vi var nødt til det for å få innsyn i lønna til alle som jobber i fagbevegelsen, sier Mietinen.

Forhandlingsresultatet skal nå ut på uravstemning blant medlemmene. Et flertall av HK forhandlingsdelegasjon anbefaler medlemmene å si ja til resultatet. To stemte nei.

Tar kampen uansett arbeidsgiver

Det er første gang HK-medlemmene i fagbevegelsen har vært i streik. Konflikten varte i tolv dager. Ansatte i fire forbund har stått streikevakter fra første dag, mens ansatte i nye fem kom til sist onsdag. Til sammen var 296 HK-medlemmer i fagbevegelsen i streik. Forbundet hadde varslet en ny opptrapping fra i morgen onsdag. Da var 180 ansatte i Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og flere andre forbund klare til å legge ned arbeidet.

– HK har gjennom denne streiken vist at vi tar kampen for våre medlemmer uansett hvilken arbeidsgiver vi møter, sier Mietinen.

Arbeidsgiverne høynet

For en uke siden var det også kontakt mellom partene. Ifølge AAF ville de innfri HKs krav om innsyn i lønn allerede da. Det ble imidlertid lagt mindre penger på bordet enn i dag. I forrige uke var tilbudet 11.000 kroner for de lavest lønte, og 2,7 prosent lønnsøkning for de høyere lønn.

HK-Nytt har forgjeves forsøkt å få en kommentar til løsningen på konflikten fra AAF.

25.11.2014
21:23
27.08.2015 20:00