STREIK: Forhandlingsleder og LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik ledet meklinga for de LO-organiserte i finansnæringa. Hun kan konstatere at de ikke fikk gehør for sine krav, og dermed er over 1200 medlemmer i HK og Postkom i streik.

Streik i finansnæringa - over 1.200 LO-medlemmer legger ned arbeidet

LO og Finans Norge ble ikke enige i meklinga, og 1.200 LO-medlemmer er i streik fra torsdag morgen.
31.05.2018
31.05.2018 08:46

anders@lomedia.no

Sent natt til torsdag ble det klart at LO og Finans Norge ikke kom til enighet. Fra klokka 8 torsdag er dermed over 1.200 LO-medlemmer i streik. Finansforbundet ble enige med arbeidsgiver og streiker ikke.

Tariffkrav og slitertillegg

LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik har ledet forhandlingsdelegasjonen til LO. Hun hadde med seg tre krav: lik rett til å opprette tariffavtaler, innføring av slitertillegg på pensjon og fordeling av lønnstilleggene. I en pressemelding fra LO, HK og Postkom står det at LO ikke ble møtt på kravene om tariffavtale eller slitertillegg, og at LO fikk ikke noe lønnstilbud fra Finans Norge i løpet av meklinga.

– Vi krevde rett til å opprette tariffavtale og det samme tillegget ved tidligpensjon som andre ansatte i privat og offentlig sektor har fått. Det var det ikke mulig å få Finans Norge med på, derfor streiker vi, sier Hessen Følsvik i pressemeldingen.

LES OGSÅ: Brudd i finanssektoren mellom LO og Finans Norge

I finansnæringa blir Finansforbundets avtale gjeldende så snart en bedrift melder seg inn i Finans Norge – selv om forbundet ikke har medlemmer der. LO krever at de får lik rett til å opprette tariffavtaler som andre forbund i finansnæringa.

– LO har krevd at LOs forbund skal ha rett til å opprette tariffavtale i Finans Norges bedrifter etter vanlige regler i arbeidslivet, men kravet avvises av Finans Norge. De begrenser dermed organisasjonsfriheten, sier Følsvik.

At det ikke skulle være mulig å få et «slitertillegg», som blant annet NHO-bedriftene og Spekter-virksomhetene har avtalt, mener Hessen Følsvik er urimelig.

– Dette er noe arbeidstakerne i alle de andre oppgjørene har fått, vi krever at de ansatte i finansnæringa skal få det samme. Det er ikke et urimelig krav i en næring som tjener gode penger, uttaler Følsvik.

Det er medlemmer i LO Finans HK og LO Finans Postkom som nå er i streik.

Her blir det streik fra torsdag morgen:

• DNB

• SpareBank1 Søre Sunnmøre

• SpareBank1 Østfold Akershus

• Sparebanken Telemark

• Sparebanken Vest - Personalavd.

• Vardia Forsikring AS avd Porsgrunn

• Vardia Forsikring AS avd Sortland

Les også: Finans Norge nekter LO å opprette tariffavtale hos If Skadeforsikring

– Strakk oss langt

Arbeidslivsdirektør Runa Opdal Kerr i Finans Norge mener arbeidsgiverorganisasjonen strakk seg langt for å bli enige med LO.

– Finans Norge hadde en klar målsetting i meklingen om å komme til enighet med både Finansforbundet og LO. Kravene til LO var av svært prinsipiell karakter. LOs krav om tariffavtale i hele finansnæringen er et gammelt krav som det har vært jobbet med lenge. Denne gangen strakk vi oss langt for å få til en løsning, men det var dessverre ikke nok for LO. Vi beklager derfor at LO går ut i streik, sier Kerr i en pressemelding.

Hun påpeker at streiken vil gi betydelige konsekvenser for bedriftene hvor LO har mange medlemmer, og legger til at hun er fornøyd med å ha blitt enige med Finansforbundet.

– Vi ble enige om en ansvarlig økonomisk ramme og har tatt viktige skritt for å modernisere tariffavtalen. Det er vi tilfredse med. Vi er også fornøyd med at vi har unngått en storstreik i finansnæringen, sier Kerr.

31.05.2018
31.05.2018 08:46