MEKLING: LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik er forhandlingsleder for de LO-organiserte i finanssektoren. Hun håper partene kommer fram til en løsning.

MEKLING: LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik er forhandlingsleder for de LO-organiserte i finanssektoren. Hun håper partene kommer fram til en løsning.

Morten Hansen

LO-organiserte vil ha lik rett til å opprette tariffavtaler i bank og forsikring. Nå mekler de for en løsning

LO er i mekling med Finans Norge for å oppnå lavlønnsprofil, retten til å opprette tariffavtale og slitertillegg for ansatte i bank og finans.
29.05.2018
11:15
29.05.2018 15:56

may.berg@lomedia.no

Tirsdag formiddag startet meklingen i finanssektoren. Partene har tid på seg fram til midnatt onsdag på å finne en løsning.

– Det var stor avstand mellom partene da det ble brudd i april. Nå får vi håpe at vi kommer til en løsning her, sier Peggy Hessen Følsvik, forhandlingsleder og første nestleder i LO, før hun smetter inn døra til Riksmekleren i Oslo sentrum.

Finansdirektørene økte mest i lønn i fjor

Retten til tariffavtale

Partene har tre temaer med seg inn til meklingsmannen. Det ene temaet gjelder retten til å inngå tariffavtaler, den såkalte omfangsbestemmelsen.

I finanssektoren er YS-forbundet Finansforbundet det dominerende forbundet. Finans Norge nekter LO å opprette tariffavtaler i de bankene og finansinstitusjonene der LO per i dag ikke har avtale. LO kan kreve tariffavtale, men vilkårene for å opprette avtale er strengere enn i resten av arbeidslivet.

– Dette er en veldig viktig sak for oss å få endret, slik at vi kan få organisere i finanssektoren på samme måte som i andre sektorer, sier Hessen Følsvik.

LO vil ha kvinneoppgjør i finanssektoren

Tre temaer

– Er dette den viktigste saken?

– Det er vanskelig å rangere, for det er viktige saker alle tre, men dette en sak som har vært på vår dagsorden lenge, og nå er det på tide å få en løsning. Det andre temaet vi tar med oss inn er slitertillegget, som vi vil ha på plass i denne sektoren som i alle andre sektorer. Og til slutt er det spørsmålet om økonomi og innretninga av tillegget. Der er det spesielt lavlønnsprofilen vi ikke er fornøyd med, sier Hessen Følsvik.

Det var LO som brøt forhandlingene i april. Begrunnelsen var at avstanden mellom partene var svært stor og det var heller ingen framdrift.

– Så det hadde ingen hensikt å fortsette. Så da får vi håpe at riksmekleren kan hjelpe oss, slik at vi kommer til enighet og unngår konflikt, sier Hessen Følsvik.

Finansforbundet er også i mekling med Finans Norge.

29.05.2018
11:15
29.05.2018 15:56