FORNØYD: Monica Beitland håper på en bedre arbeidshverdag med tariffavtalen i boks.

FORNØYD: Monica Beitland håper på en bedre arbeidshverdag med tariffavtalen i boks.

Martin Guttormsen Slørdal

Kiwi-ansatte fikk tariffavtale

Arbeidsgiver skrev under på avtalen i meklingsmøte torsdag.
20.03.2014
13:19
27.08.2015 20:00

eva.ler.nilsen@lomedia.no

Etter en langvarig prosess fikk de ansatte ved Kiwi-butikken i Lunde i Telemark tariffavtale. Nå ser de fram til mer ordnede forhold på jobben.

– Vi er veldig lettet, endelig fikk vi avtalen. Den skulle vært signert for lenge siden, sier tillitsvalgte Monica Beitland.

Runde på runde

Handel og Kontor sendte inn tariffavtalekrav for Kiwi-butikken den 7. september i fjor. Kravet ble blankt avvist av butikksjef Jarle Lia. Dermed var det duket for mekling mellom partene i Skien tingrett. Like før meklingsmøtet ga butikksjefen beskjed om at han likevel ville undertegne avtalen, og møtet med kretsmekleren ble avlyst.

Så enkelt gikk det likevel ikke. Jarle Lia skrev ikke under, men startet en diskusjon med HK om dato for tariffavtalen. Han mente den skulle gjelde fra slutten av januar i år.

Selv ikke oppfordringer fra både Kiwi og Norgesgruppen, som butikkjeden er en del av, fikk Lia til å undertegne.

Han skal endog ha tilbudt de ansatte 20.000 kroner for å droppe avtalekravet.

Datoen var stridens kjerne også i torsdagens meklingsmøte, men etter en drøy time ble avtalen undertegnet, gjeldende fra 7. september.

– Vi er fornøyd med at arbeidsgiveren endelig ga seg på dette, saken var trenert lenge nok. Vi hadde ingen intensjoner om å godta at avtalen skulle gjelde fra i år, understreker kontorleder Harald Olsen i HK.

Alternativet var å ta HK-medlemmene i butikken ut i streik.

Var streike-klare

Tillitsvalgte Monica Beitland forteller til HK-Nytt at de var klare til å gjøre det som måtte til for å sikre seg en tariffavtale.

– Vi var klare, men heldigvis slapp vi å streike for rettighetene våre, sier hun.

Beitland håper at tariffavtalen vil gi dem en enklere arbeidshverdag.

– Lønnsmessig har vi ligget riktig sammenlignet med tariffavtalens bestemmelser. Det er alt det andre vi har ønsket, ikke minst medbestemmelse på jobben, sier hun.

Ifølge Beitland er det ikke noe bedriftsdemokrati eller partssamarbeid i butikken.

– Nå er jeg glad for at vi har både en organisasjon og en avtale i ryggen. Det trengs med de holdningene som vår arbeidsgiver utviser. Sånn skal vi ikke ha det, og nå må også han forholde seg til avtalen. Jeg håper og tror at vi skal få til dette samarbeidet. Jeg er innstilt på det, sier hun.

HK-Nytt har forsøkt å få en kommentar fra Jarle Lia, men uten hell.

20.03.2014
13:19
27.08.2015 20:00

Mest lest