Patruljen klar til årets dyst

Enkelte bransjer og kjeder kan vente seg besøk når LOs sommerpatrulje legger ut på veien om et par uker. Fram til da er det patruljens telefonvakter som tar seg av jobben.
18.06.2012
12:50
14.12.2013 12:34

– Vi har sett oss ut enkelte bransjer og kjeder som kan vente seg besøk av oss, forteller ansvarlig for sommerpatruljen, LO-sekretær Kristian Tangen.

Mer vil han ikke si om den saken. Ennå. For 27. året på rad legger patruljene ut på veiene rundt om i landet. I fjor fant patruljene lovbrudd i hver femte bedrift de besøkte. Tangen sier det ikke er usannsynlig at de reiser tilbake til bedrifter som fikk anmerkninger i fjor, for å se om ting har blitt bedre.

Uten kontrakt

– Ei jente på 15 år hadde møtt på jobb, og ikke fått kontrakt. Etter at mammaen hennes ringte arbeidsgiveren for å spørre om dette, hadde ikke jenta noen jobb mer, forteller Edvin Sørvik, en av tre som betjener sommerpatruljens telefon.

– En annen historie forteller om to jenter som verken fikk arbeidskontrakt eller lønnsslipp av arbeidsgiver. Og noen ungdommer har fått muntlig lovnad om sommerjobb, men ved oppmøte har de ikke fått jobben likevel, fortsetter Sørvik.

LOs sommerpatruljes telefonlinje har vært åpen i en ukee tid, og fram til nå har Sørvik og resten mottatt i overkant av 50 oppringninger, tekstmeldinger og en god del e-poster – fra ungdommer, foreldre og arbeidsgivere som ønsker å tipse eller å motta råd.

Gladpatrulje

Kristian Tangen vil likevel understreke at de ikke er ute etter å ta noen. Først og fremst vil de opplyse om rettigheter og plikter i arbeidslivet, om tariffavtalen og arbeidsmiljøloven.

– LOs sommerpatrulje skal være en gladpatrulje, sier Tangen.

Og telefonvakt Sørvik er også positiv:

– De aller fleste stedene er forholdene bra. Flere plasser er det rett og slett sånn at arbeidsgiverne ikke helt vet hvordan ting skal være i praksis, forklarer telefonvakt Edvin Sørvik.

For mange arbeidsgivere har sommerpatruljen også en preventiv effekt, fordi de vet at det patruljeres hvert år.

Jobbhåndboka som app

I disse dager lanseres LOs jobbhåndbok, som blir brukt som verktøy når sommerpatruljen reiser rundt, som mobilapp. Dette for å nå enda mer ut til målgruppa.

– Vi er også å finne på facebook og twitter, rett og slett der ungdommen er, sier Hilde Firman Fjellså. Hun er for øvrig ansvarlig for arbeid og utdanning i AUFs sentralstyre.

– For mange er sommerpatruljen det første møte med fagbevegelsen. De fleste som kontakter oss er ikke organiserte. Det er viktig å være synlig, med dette kan vi rekruttere flere medlemmer, og kanskje få folk til å bli med i patruljen også, fortsetter Fjellså.

25. juni legger patruljene ut på veiene, og da skal de holde det gående i tre uker, litt avhengig av hvilket fylke de er i. 500 unge tillitsvalgte vil besøke over 5.000 arbeidsplasser.

25. juni legger patruljene ut på veiene, og da skal de holde det gående i tre uker, litt avhengig av hvilket fylke de er i.

500 unge tillitsvalgte vil besøke over 5000 arbeidsplasser.

Sommerpatruljens telefonnummer er: 81001999

E-postadresse: sommerpatruljen@lo.no

18.06.2012
12:50
14.12.2013 12:34

25. juni legger patruljene ut på veiene, og da skal de holde det gående i tre uker, litt avhengig av hvilket fylke de er i.

500 unge tillitsvalgte vil besøke over 5000 arbeidsplasser.

Sommerpatruljens telefonnummer er: 81001999

E-postadresse: sommerpatruljen@lo.no