Det blir avdekket flest brudd på arbeidsmiljøloven i hotell- og restaurantbransjen, ifølge LOs sommerpatrulje.

Det blir avdekket flest brudd på arbeidsmiljøloven i hotell- og restaurantbransjen, ifølge LOs sommerpatrulje.

Colourbox

Sommerjobb? Her er seks gode råd til deg som er fersk i arbeidslivet

Sjekk tipsene fra LOs sommerpatrulje!
21.06.2021
17:32
21.06.2021 17:32

ida.bing@lomedia.no

I sommer skal over hundre tusen arbeidstakere under 20 år ut i jobb. Mange for første gang. Bjarne Lagesen er leder for LOs sommerpatrulje og har gode råd.

Da Karina krasja firmabilen i sin første jobb, ga sjefen henne skylda. Hør hvordan det gikk i en nye episode av podkasten Rørsla:

1. Sørg for å ha en arbeidskontrakt

Kontrakten skal si noe om lønn, arbeidstid og hvor mye du skal jobbe. Lagesen understreker at arbeidsgiver ikke kan kreve at du jobber mer enn det som står avtalt i kontrakten.

– Da bør arbeidsgiver i så fall gi deg en større kontrakt, og øke stillingen din fra for eksempel 50 prosent, sier Bjarne Lagesen.

Pass også på at du får lov til å jobbe så mye som kontrakten din sier du skal få jobbe. Står det 30 timer i uka i kontrakten din, så har du krav på disse timene.

2. Du skal ha overtidsbetaling

Hvis du jobber overtid, skal du ha overtidsbetalt. Overtidstillegget skal være på minst 40 prosent av timelønna di, men har arbeidsplassen tariffavtale, kan overtidstillegget være høyere.

– Det er nok veldig få arbeidsgivere som ikke vet at man skal betale overtid når ansatte jobber overtid. Likevel ser vi at nesten 7 prosent ikke fikk overtidsbetalt i fjor, sier Lagesen.

I hotell- og restaurantbransjen lå tallet på over 15 prosent. Lagesen mener de fleste tilfellene handler om at arbeidsgiver ønsker å spare penger.

Hvis du er under 18 år, skal du ikke jobbe overtid – det har ikke arbeidsgiver lov til å kreve.

Bjarne Lagesen er leder i LOs sommerpatrulje

Bjarne Lagesen er leder i LOs sommerpatrulje

Rikke Jeppsson

3. Få vite hvem som er verneombud

Det er viktig at ansatte vet hvem de skal kontakte hvis de har utfordringer knytta til helse, miljø og sikkerhet. Hvis du oppdager noe som kan føre til ulykker eller helsefare, bør du si fra til verneombudet på jobb.

– Unge arbeidstakere er blant de høyest representerte i skade- og dødsstatistikk i arbeidslivet, sier Lagesen.

Arbeidsgiver har plikt til å informere om hvem som er verneombud på arbeidsplassen, men mange informerer aldri.

– Dette er bruddet som oftest går igjen, sier Lagesen.

LES OGSÅ: Det siste året har Ronja (29) søkt på 379 jobber, men fått avslag på samtlige: – Jeg har følt meg verdiløs

4. Tør å si ifra

– Det kan være vanskelig å si ifra om forhold på arbeidsplassen, spesielt hvis du er helt ny i en sommerjobb. Men du skal alltid kunne si ifra, forteller Lagesen.

Hvis du har spørsmål knytta til kontrakten din, lønn eller situasjoner på jobb, så oppfordrer Lagesen deg til å snakke med arbeidsgiver, kolleger, tillitsvalgt eller verneombud.

LES OGSÅ: Arbeidsledig? Her er karriererådgiverens 10 tips til deg som skal søke jobb

5. Organiser deg

Som medlem i et forbund er det muligheter til å få hjelp hvis det er ting du synes er vanskelig å si ifra om selv, forklarer Lagesen.

– Det er en av grunnene til at fagbevegelsen eksisterer, sier han, og oppfordrer til å ta kontakt med patruljen eller LO.

De kan også hjelpe deg med å finne ut hvilket forbund som organiserer ansatte i din bransje.

LES OGSÅ: Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg

6. Krev tariffavtale

Arbeidsplasser med en tariffavtale har sjeldnere brudd på arbeidsmiljøloven enn arbeidsplasser uten tariffavtale, forklarer Lagesen.

– Det er nesten en dobling i brudd på de plassene uten tariffavtale enn med. Og for å få en tariffavtale, så må man jo være fagorganisert og kreve en tariffavtale, sier han.

Lagesen oppfordrer ansatte til å organisere seg og kreve en avtale, og mener det er gunstig for å spre kunnskap blant arbeidsgivere.

– Med en tariffavtale har du også tillitsvalgte på en arbeidsplass, og de kan reglementet. Da lærer også arbeidsgiveren hva som er rett og galt, sier Lagesen.

Vil du høre flere episoder av Rørsla? Her kan du abonnere på podkasten!

21.06.2021
17:32
21.06.2021 17:32