JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
SNART OMME: HK-leder Christopher Beckham ser tilbake på et krevende år.

SNART OMME: HK-leder Christopher Beckham ser tilbake på et krevende år.

Brian Cliff Olguin

Slik oppsummerer HK-lederen året 2022

Prisene går opp, reallønna ned. Men Christopher Beckham peker også på de positive sidene ved året som snart er over.
20.12.2022
15:48
21.12.2022 07:52

lene.svenning@lomedia.no

– Det har vært et veldig spesielt år, sier Christopher Beckham, leder i Handel og Kontor (HK).

Du har kanskje fortrengt det, men 2022 startet med koronarestriksjoner. I løpet av våren kom forbundet tilbake i normal gjenge. De ansatte var tilbake på kontorene, aktiviteter for tillitsvalgte ble igangsatt og en rekke arbeidsplasser fikk besøk av tillitsvalgte etter to år med pandemi.

– Det har vært hektisk, men jeg er så stolt over den jobben tillitsvalgte og ansatte har gjort, sier Beckham.

Advarer mot utmelding

HK har mistet medlemmer i 2022, for første gang på mange år. Beckham advarer imidlertid mot å melde seg ut av forbundet, selv om han forstår at mange har dårlig råd.

– Vi får daglig tilbakemeldinger om at medlemmene sliter med regningene. Bensinen er dyr, strømmen er dyr, matvareprisene går opp, og vi går mot jul. Men den siste regningen du skal kutte ut er medlemskapet i fagforeningen din. Det må du beholde, understreker han.

– Det er mørke skyer i Norge i dag. Det kan føre til en økende arbeidsledighet. Da er det viktig å ha en fagforening i ryggen, en tillitsvalgt som kan hjelpe deg. Det er din beste forsikring i arbeidslivet.

LES OGSÅ: Nå faller medlemstallet i HK. Forbundet tror dårlig råd er en årsak

Politiske gjennomslag

Christopher Beckham peker på at forbundet har fått en rekke politiske gjennomslag i 2022. Ett av dem er at retten til hele stillinger ble styrket. Det ble vedtatt av Stortinget i november, og fra 1. januar 2023 står det i arbeidsmiljøloven at hele stillinger er hovedregelen i arbeidslivet. Arbeidsgivere må dokumentere et eventuelt behov for deltid.

– Dette er en viktig HK-seier, en seier for det organiserte arbeidslivet, for kvinnerike arbeidsplasser i både privat og offentlig sektor, sier HK-lederen.

LESTE DU DENNE?: Zara-ansatte Alejandra jubler over lovendring. Nå skal heltid være normen

Forbundslederen gleder seg også over at pensjon fra første krone er lovfestet i 2022. Mens arbeidsgivere tidligere ikke var nødt til å betale inn tjenestepensjon for de første 111.000 kronene (1G) av lønna, er de nå nødt til det.

LES OM DET HER: HK jubler for pensjon fra første krone: – Dette er en gledens dag

Beckham lar seg også begeistre over at flere tillitsvalgte på bedriftene har forhandlet fram en bedre opptjening i tjenestepensjonen enn det loven krever. Det gjelder blant annet i Kiwi, Meny, Spar og Joker, Aviator og Travel Retail Norway.

Nå er det ikke lenger lov til å ansette arbeidstakere på midlertidig basis uten at det er en konkret grunn til det. Det er en endring Beckham er svært fornøyd med.

Tragisk

Beckham peker også på at arbeidstakere som tjener mindre enn 750.000 kroner i året får skattelette med denne regjeringen.

– De rike må betale mer skatt og arbeiderklassen må betale mindre. Det er det motsatte av hva som har skjedd med Erna Solberg som statsminister.

Framskrittene til tross, Beckhams eget parti, Arbeiderpartiet, sliter kraftig, ifølge meningsmålingene. Hvordan synes han det går?

– Det er helt tragisk. Jeg er så lei meg på fellesskapets vegne. Alle gjennomslagene vi har fått med Jonas Gahr Støre som statsminister, Marte Mjøs Persen som arbeidsminister og Trine Lise Sundnes på Stortinget – det forsvinner ved neste stortingsvalg om Erna Solberg blir statsminister. Da vil vi få et helt annet arbeidsliv, advarer han.

Bra, men ikke godt nok

Det kan imidlertid se ut som om det er andre saker enn skatt som opptar folk flest om dagen.

– Det er krig i Europa, bensinprisen har gått opp, reallønnsnedgangen er kraftig og strømprisene kveler folks privatøkonomi. Vi har den beste strømstøtteordningen i hele Europa, men vi må følge med. Vi er et av de forbundene som har mange medlemmer som trenger økonomiske tiltak, for mange jobber deltid. Vi må være trygg på at regjeringens tiltak treffer.

– Er tiltakene gode nok?

– I et europeisk perspektiv er vi på den grønne grein. Vi er jo vant til lave kraftpriser i Norge og til nesten ikke å betale for strømmen. Men nei, det er ikke godt nok når medlemmene melder seg ut av fagforeningen sin fordi de ikke har råd til kontingenten på grunn av strømprisen. Det er ikke godt nok når ungene deres ikke kan være med på aktiviteter fordi foreldrene ikke har penger til det.

SV-hjelp

Før stortingsvalget i 2021 håpet HK på en ny regjering ledet av Arbeiderpartiet, men med et sterkt SV. Slik gikk det som kjent ikke. Nå trekker Christopher Beckham fram SVs bidrag i politikken.

– SV har frontet mange av HKs saker, for eksempel at opptjeningsperioden for dagpengeperioden ikke ble endret. Det var kjempeviktig for de av våre medlemmer som er arbeidsledige. Det var en viktig seier, og den var det SV som dro i land, sier han.

LES OGSÅ: Ledige og folk på deltid slipper å bekymre seg. SV fikk reversert dagpengekuttet

Trøbbel i egen organisasjon

2022 har også bydd på vanskelige interne saker. HK valgte i høst å stoppe videre utvikling av medlemssystemet sitt. Forbundets relativt nye datasystem har kostet dem 77 millioner kroner. Men fordi det ikke har fungert slik det skulle, skal forbundet kjøpe et nytt datasystem.

LESTE DU DENNE?: HK har brukt 77 millioner kroner på et medlemsregister som ikke duger

– Jeg valgte å være veldig åpen om dette. Nå ser vi på et nytt medlemssystem og håper vi skal kunne lande noe i januar eller februar.

I HK største region, Øst, har interne uenigheter satt preg på høsten. Kort oppsummert ønsker Oslo-Akershus HK å være den eneste fagforeningen i regionen, mens Østfold HK føler seg forsøkt kastet ut.

LES DENNE: HK i Oslo og Akershus vil skilles fra Østfold

Om region Øst får en annen oppdeling enn i dag, er det HKs representantskapsmøte i mai som skal avgjøre.

– Det har vært en veldig lei konflikt som har involvert to fagforeninger og et regionstyre. Regionen blir lammet når begge fagforeningene er så uenige. Men jeg håper vi kan få til et godt samarbeid fram til representantskapet, sier han.

London-skyting

Christopher Beckham vil ikke oppsummere året uten å nevne masseskytingen ved London Pub i Oslo under markeringen av Pride.

– Det var et slag for kjærligheten det som skjedde 25. juni, sier han.

LES OGSÅ: HK-leder Christopher Beckham ser seg ekstra over skulderen etter helgens masseskyting

– Det er fremdeles litt uro blant enkelte av medlemmene våre som var til stede. Folk er fremdeles litt redde og engstelige. Det skal vi ta på alvor. Vi som tillitsvalgte skal gå i bresjen for at folk skal kunne leve et annerledes liv enn normalen.

LESTE DU DENNE?: LOs Bård Nylund havnet midt i skytedramaet

20.12.2022
15:48
21.12.2022 07:52