JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Obligatorisk tjenestepensjon:

Butikkansatte i Meny får økt tjenestepensjon

I løpet av de neste tre åra skal sparingen i den obligatoriske tjenestepensjonen økes fra tre til fem prosentpoeng.
PENSJONSØKNING: Trine Dahlstrøm er fornøyd med at pensjonen nå skal økes i Meny.

PENSJONSØKNING: Trine Dahlstrøm er fornøyd med at pensjonen nå skal økes i Meny.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

Resultatet fra lokale forhandlinger i Meny fikk ikke noe utslag på utbetalt lønn utover hva som er avtalt i det sentrale oppgjøret mellom organisasjonene Handel og Kontor og Virke.

Men Meny-ledelsen gikk med på å øke pensjonsinnskuddene. Den obligatoriske tjenestepensjonen (OTP) i kjeden skal økes fra tre til fem prosentpoeng over de neste tre åra.

– Det var det eneste de sa de kunne gjøre noe med, sier konserntillitsvalgt Trine Dahlstrøm, som med latter i stemmen forteller at hun strategisk sendte inn forhandlingskravene dagen etter Meny-ledelsen kom hjem fra sin mye omtalte Italia-tur.

Dahlstrøm representerer i overkant av 2.700 medlemmer. Dette er første gang HK-klubben i Meny gjennomfører lokale forhandlinger.

Fullt utslag i 2025

OTP er pensjonen de aller fleste norske arbeidsgivere plikter å sette av på dine vegne. Loven sier at bedrifter må sette av minimum to prosent av lønna til sparing inntil en viss lønn (opp til ca. 1,3 millioner kroner i årslønn, tilsvarende 12G).

OTP i Meny skal økes i steg på 0,67 prosentpoeng årlig i 2023 og 2024 og siste gjenstående 0,66 prosentpoeng i 2025. Ansatte i Meny som tjener over kr. 791.487 (7,1G), får allerede fem prosent OTP og får ikke noe mer selv om som tjener mindre rykker opp til deres OTP-nivå.

– Grunnen til at Meny gjør dette er at OTP har ligget på tre prosent av lønna når lovens krav er to. Nå fant de ut at det ikke er så veldig attraktivt lenger, sier Dahlstrøm.

Slik hun har forstått det, vil dette kunne bli en realitet i hele Norgesgruppen. Konsernet inkluderer også dagligvarekjedene Kiwi, Spar og Joker.

Les også: Pensjonsforvirret? Her er en oversikt

Vel anvendt

Hvorvidt også andre kjeder i Norgesgruppen får tilsvarende pensjonsøkning vil ikke Menys HR-direktør Line Beate Jebsen si noe om, hun uttaler seg bare for Meny. Men hun er fornøyd med økningen.

– Vi i Meny har hatt en betydelig bedre tjenestepensjon enn den obligatoriske siden 2012, et fortrinn vi «mistet» etter årets tariffoppgjør. I de lokale forhandlingene kom vi frem til en ytterligere bedring. Det er viktig for oss å vise anerkjennelse for våre medarbeidere.

Med «mistet etter årets tariffoppgjør» tenker hun på pensjon fra første krone. Nytt av året er det at loven nå sier at det skal settes av pensjon fra første tjente krone. Det gjør at folk med lave stillingsprosenter også opparbeider seg OTP - mens øvrige arbeidere også får glede av at de første 111.000 tjente kronene (1G) teller med. Men Meny har hatt det slik siden 2017, forklarer Jebsen.

– Derfor var det også fint at vi nå kom fram til en lokal enighet om at vi, over de neste tre årene, øker sparebeløpet for alle ansatte opp til fem prosent, sier Jebsen, som mener det er vel anvendte penger selv om det blir kostbart.

Pluss 5.-6.000 kroner årlig

Hun legger til at det ellers var begrenset hva Meny kunne gå med på i år, og at det er krevende økonomisk også i næringslivet i disse dager. Jebsen minner om at Meny fra før har en rekke goder utover det som står i tariffavtalen. Blant annet ekstra ubekvemstillegg på spesielle dager, subsidiert kantine og personalrabatter til ansatte som jobber mer enn 50 prosents stilling.

Jebsen sier at deres beregninger viser at økningen i OTP kan utgjøre 5.-6.000 kroner i ekstra pensjonsoppsparing per år for Menys ansatte.

OTP vil sammen med pensjon fra Folketrygden og Avtalefestet pensjon utgjøre det du har å leve av når du går ut av arbeidslivet.

LO-kongressen tidligere i år vedtok at de ønsker at lovens minstekrav til OTP må heves fra to prosent til fire prosent. Handel og Kontor var ett av forbundene som hadde foreslått dette.

I tillegg til OTP fra første tjente krone, er det også nytt av året at tjenestepensjon blir obligatorisk fra og med 13-åringer, og ikke 20-åringer slik det har vært til nå. Det er også fjernet en særregel som ga mulighet for å unnta sesongarbeidere fra bestemmelsene.

MYE LEST: I denne butikken jobber (nesten) alle heltid